De cate ori Mangalia a avut nevoie de unitate din partea liderilor politici nu a fost chip sa se adune si sa lase cearta pentru linistea urbei sau chiar bunastarea demult uitata. Logic ca putem da exemplul din aceasta iarna care a atins maximul in limitele de suferinta ale populatiei din Mangalia. Din pacate romanu reactioneaza doar la suferinta indelungata si batjocura continua. In mare parte cetatenii din Mangalia au trecut peste iarna 2011-2012 cand a dat caldura. O sa se mai resimta doar la buzunar factura venita in Martie-Aprilie si poate saptamana cand se va varui dupa raschetarea mucegaiului. In tot acest timp ar trebui sa ne aducem aminte, ca liderii politici nu au avut timp de discutii pasnice sau chiar sedinte de consiliu, unde sa ridice mana in unanimitate, ca atunci cand isi voteaza terenuri. Ce fac zilele astea cei care ne conduc orasul? Se tot aduna si fac aliante, brusc se imprietenesc, pe scurt impart Mangalia, de la aceeasi masa tinuta prin celebrele carciumi si cherhanale:

Chang Yu:

“Cei ce sunt experti in arta razboiului nu au nevoie de o a doua recrutare si o singura aprovizionare le este de ajuns”   

Astfel spus, a inceput goana dupa scaunul de primar, precampania electorala, ilegala dar la moda, pliantele fiind modalitatea de a scarbi populatia cand vad investitia in maculatura colorata cu promisiuni desarte deja cunoscute, de parca toti candidatii au citit aceeasi carte proasta.

Chang Yu:

“Carute solide, cai rapizi, trupe curajoase, arme ascutite, asa incat aceste trupe sa exulte la duruitul tobei care da semnalul de atac si care se infurie cand aud sunand retragerea. Cel care se gaseste intr-o situatie ca aceasta este puternic”.

Previzibil, toate partidele au inceput sa-si scoata armatele colorate pe strazi si sa marsaluiasca pe la usi cu fiecare ocazie, cat de mica, incercand sa profite de naivitatea celui care va vedea ca “au cu ce”. Parctic fiecare partid isi va arata muschii ca la un spectacol de culturism, crezand ca cel mai pompat castiga:

Chang Yu:

Acolo unde se afla armata, preturile sunt ridicate, cand preturile urca, avutia poporului se epuizeaza.

Ce nu vrea sa inteleaga romanul este ca toata mita electorala data in campanie implica automat garantarea unor lucrari publice catre cei care au cotizat pentru campanie. Armatele echipate in culorile partidelor vor consuma resurse financiare uriase pentru ca nimeni nu mai crede in promisiuni.

Sun Tzu:

“Intreaga arta a razboiului este bazata pe inselatorie”

La prima vedere in Mangalia se lucreaza de zor pe toate fronturile, strazile artand ca in razboi. Se fac trotuarele si se vor face cu viteza melcului pana “cand trebuie” sa se vada ca se munceste. Langa trotuarele noi se pot vedea gropile care se adancesc in carosabil. Curand vor veni si tevile de gaz acare vor deranja trotuarele proaspat montate pentru a fi reabilitate dupa reabilitare. In alte tabere se pregatesc evenimente la foc continuu prin fundatii nascute ca prin minune la inceputul precampaniei.Pentru ca sa fie confuzia totala “generalii” taberelor politice arunca pe piata candidati independenti pentru a descuraja pe oricine sa candideze in aceasta postura si a discredita mitul independentului curat prin aducerea unor omeni cu o imagine usor demontabila de oricine.

Lenin:

“Spuneti-le ceea ce vor sa auda”

 Vor urma doua luni de promisiuni din ce in ce mai agresive, votantii vor fi hartuiti cu afise, pliante, fluturasi, mesaje prin SMS, oferte de munca, distractii in diverse ocazii si evenimente la care vor avea prilejul sa vada arborate numele si culorile candidatilor chiar pe toate gardurile. Deja

Goebbels:

“O minciuna repetata de o mie de ori ramane o minciuna, o minciuna repetata de un milion de ori devine adevar”

Se va repeta la nesfarsit prin orice mijloace ca al nostru e cel mai bun si va iesi primar sigur, chiar daca in realitate nu ar avea nici 10 procente, fiecare tabara isi fabrica propriile sondaje deja pentru a transmite acel mesaj subliminal, pentru manipularea maselor.

 George Orwell:

“Dacă libertatea cuvântului chiar înseamnă ceva, ea este dreptul de a le spune oamenilor ceea ce NU vor să audă.”

Am indraznit sa insiram aceste adevaruri pentru persoanele care au demnitatea de a le combate cu argumente sincere daca va fi nevoie sau sa aduca eventuale completari. Speram ca libertatea presei sa nu deranjeze pe nimeni nevoit sa ne anunte intentiile violente, fiind satui deja de babuini, asteptam si criticile pertinente exprimate de specii evoluate.

Mangalia Media

1 COMENTARIU

  1. Da, din pacate manipularea maselor se practica in toata lumea, atat pe timp de razboi cat si de pace. Difera numai stilul in care se face si pana unde se merge cu manipularea. Ca si luptele armate, (razboi) si luptele politice pot crea daune importante atunci cand Fair-Play -ul lipseste (si in 99% din cazuri lipseste).
    De obicei manipularea maselor este apanajul celor aflati la putere. In Romania, (inclusiv Mangalia, fireste), se practica mult metoda “dezbina si cucereste”; Invrajbirea paturilor sociale si a unor categorii socio-profesionale intre ele prin mici favoruri facute doar unora dintre ele. Sau metoda “infometarii” maselor, pentru ca apoi sa se vina cu subventii si mici “cadouri”, care oricum nu ajung, nu rezolva problema, dar majoritatea “pachetistilor” cad in capcana manipulatorilor.
    Daca in loc de subventii, care adesea ajung si la cine nu trebuie, s-ar da pensii decente, ajutoare sociale (acolo unde e cazul) mai consistente si manipularea ar fi mult mai mica. Multi or sa spuna ca nu e posibil din lipsa banilor, dar si subventiile tot bani inseamna si “pachetele” tot cu bani se cumpara si banii tot de la buget (central sau local) vin, deci tot de la contribuabili.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.