LECȚIA DE ISTORIE: 30 martie – Cumpărarea regiunii Alaska de către Statele Unite

0
104

La data de 30 martie 1867 Statele Unite au cumpărat Alaska și insulele Aleutine de la Rusia cu suma de 7,2 mil. de dolari, o sumă considerată foarte mică in comparație cu teritoriul achiziționat. Dar, pentru a înțelege ce a determinat Rusia țaristă să vândă acest teritoriu pe o sumă atât de mică , trebuie să amintim ca la jumătatea secolului al XIX-lea Rusia trecea prin serioase dificultăți financiare şi era în pericol de a pierde Alaska, fără vreo compensație, în favoarea Regatul Unit al Marii Britanii, principalul său inamic în Războiul Crimeei dintre anii 1853–1856).

În aceste condiții, țarul Alexandru al II-lea a hotărât să vândă Alaska , iar în anul 1859 vine prima ofertă pentru acest teritoriu, de la americani. Numai că în scurt timp a urmat Războiul Civil din SUA, război ce a dus la suspendarea negocierilor privind Alaska și abia în anul 1866, după încheierea ostilităților, țarul l-a instruit pe ambasadorul său în SUA, Eduard de Stoeckl, să reia negocierile cu Statele Unite.

Negocierile au durat însă mai mult timp , până la data de la 30 martie 1867, când după o ședință nocturnă, la ora 4:00 dimineața, a fost semnat contractul ce privea vânzarea regiunii Alaska , la un preț de achiziție de 7.200.000 de dolari pentru o suprafață de 1,7 milioane de kilometri pătrați. Astfel achiziția s-a dovedit extrem de inspirată deoarece la doar câțiva ani după cumpărare această regiune își va dezvălui importantele bogății naturale, în special zăcămintele de aur.

Soarta Alaskăi s-a schimbat și mai mult odată cu descoperirea unor importante zăcăminte de petrol in anul 1968, ceea ce a determinat o explozie a industriei extractive si construirea unei mai conducte de petrol numită conductei Tans-Alaska, terminata in anul 1977. Astăzi, teritoriul cumpărat de la ruși in 1867 este un important stat american, având un Legislativ propriu format dintr-o Camera a Reprezentanților cu 40 membri si un Senat cu 20 membri, asta la o populație de peste 750.000 de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.