LECȚIA DE ISTORIE – 29 aprilie: Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș.

0
155

La data de 29 aprilie 1459 din porunca domnitorului Vlad Țepeș, au fost trași în țeapă un număr 41 de negustori transilvăneni care au ignorat legile sale comerciale.

Astfel, conform dorinței lui Vlad Țepeș, negustorii transilvăneni trebuiau să respecte principiul reciprocității și să lase ca și negustorii români din Țara Românească să beneficieze de aceleași privilegii în Transilvania, așa cum negustorii ardeleni beneficiau în Țara Românească.

Cum negustorii brașoveni au impus taxe mari produselor din Muntenia, Vlad Țepeș a trecut în Transilvania și a distrus recoltele de grâne din Țara Bârsei și a poruncit și fie prinși și trași în țeapă târgoveții și negustorii care cereau taxe pentru produsele din Țara Românească.

De reținut este faptul că Vlad Țepeș s-a născut în Transilvania, la Sighișoara în anul 1431, fiind fiul lui Vlad Dracul, cel care era cavaler al Ordinului Dragonului, instituit de regele maghiar Sigismund de Luxemburg, în scopul luptei împotriva turcilor.

Membrii acestui ordin obișnuiau să poarte un medalion reprezentând un dragon, iar oamenii, nefiind familiarizați cu imaginea dragonului, l-au poreclit pe domnitor Vlad Dracul.

În ceea ce privește pe Vlad Țepeș, se știe că în copilărie, împreună cu fratele său Radu, au fost ostatici la turci, iar după asasinarea tatălui lor în 1447, Vlad preia tronul Țării Românești, însă doar pentru două luni, deoarece este alungat de către Vladislav al II-lea.

Urmează apoi o perioada de exil în Moldova și Transilvania între anii 1448-1456. Pentru a-și asigura cea de-a doua domnie, Vlad Țepeș a trebuit să aștepte până în 1456, când a reușit să-și ucidă dușmanul de moarte, pe Vladislav al II-lea .

Anii petrecuți la turci, anii de exil, dar și moartea tatălui și a fratelui său mai mare Mircea, îngropat de viu, și-au pus definitiv amprenta asupra personalității sale, el ajungând faimos datorită metodelor sale brutale de pedepsire.

Astfel, metoda sa favorită va deveni trasul în țeapă, metodă de la care provine și porecla sa de Vlad Țepeș și pe care domnitorul o va folosi și în 1459 împotriva negustorilor transilvăneni, care nu respectaseră legile sale comerciale. De altfel, raporturile speciale dintre Vlad Țepeș și negustorii transilvăneni se explică prin faptul că fiind meșteșugari vestiți, ei beneficiaseră întotdeauna de privilegiile domnitorului, iar când Vlad inițiază o politică de protecție și a negustorilor din Țara Românească, aceștia se răzvrătesc și chiar susțin pe unii pretendenți la tronul țării.

În aceste condiții, Vlad Țepeș nu a pregetat să-i tragă în țeapă pe negustorii transilvăneni ce susțineau pretendenții la tron și să instituie cea mai autoritară domnie din Țările Române, de pană atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.