În noaptea de 18 spre 19 iulie a anului 64 d.Hr., un incendiu deosebit de violent a izbucnit la Roma și a devastat timp șapte zile cea mai mare parte a oraşului. A rămas un mister ce sau cine a declanșat acest incendiu, deși mulți au afirmat că însuși împăratul Nero este vinovat de producerea acestei calamități. De altfel, Nero a fost considerat unul dintre cei mai degeneraţi împăraţi romani, ce a dus o viaţă extrem de extravagantă și căruia îi plăcea ca mii de oameni nevinovați să fie târâți în arenele circurilor și omorâți în urma unor spectacole grotești.

Cunoscut drept împăratul care „cânta la liră în timp ce Roma ardea”, Nero a fost împăratul roman care a persecutat cel mai mult pe creştini, iar în nebunia lui, ajunsese să-și lumineze aleile propriului palat cu torțe vii reprezentate de creștini înveliți în suluri de bumbac îmbibat în ulei. Se spune că strigatele lor de durere reprezentau sursa de inspirație a împăratului și se afirmă că ar fi dat foc Romei doar pentru a o putea descrie într-o poezie.

Faptul că împăratul să fie cel care a incendiat Roma, este o ipoteză destul de plauzibilă, odată ce Nero era cunoscut pentru instabilitatea lui psihică, știindu-se că el era cel care și-a omorât tatăl adoptiv, împăratul Claudiu, pe mama sa Agrippina, precum și pe soția sa, Octavia, reușind ca în final să-și ia propria-i viață.

Cert este că „Marele incendiu din Roma” a izbucnit la niște antrepozite situate în apropierea Circului Mare, apoi aţâţate de un vânt puternic, flăcările au urcat cu iuţeală spre cartierul Palatin, apoi au coborât în cartierele aşezate de-a lungul colinelor Quirinal, Viminal şi Esquilin, întinzându-se apoi în tot orașul.

Locuitorii Romei înnebuniţi de spaimă se vor împrăștia prin oraş într-o înghesuială de nedescris, fiecare încercând să-şi salveze viaţa. Gărzile de noapte și soldaţii ce aveau sarcina stingerii incendiilor, dar și numeroși locuitori ai orașului nu au putut opri incendiul ce se va dezlănţui asupra orașului timp de şapte zile, iar atunci când în sfârșit va fi stins, Roma nu va mai fi decât un oraș de ruine.

Nu se cunoaşte numărul total al victimelor, dar unele voci afirmă ca au pierit în aceste incendiu peste o sută de mii de cetățeni romani, la aceste vieți omenești adăugându-se un număr impresionant de clădiri, numeroase opere de artă și zeci de mii de manuscrise aflate în bibliotecile publice.

La fel ca multe alte incendii care au distrus importante orașe în acele timpuri și cel al Romei va avea nenumărate consecinţe datorită distrugerilor pe care le-a produs și va rămâne în istorie ca fiind unul dintre cele mai mari dezastre ale perioadei antice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.