euro

Procurorul şef al DNA a anunţat, la prezentarea bilanţului pe anul 2015 al instituţiei, că în dosarele trimise în judecată banii daţi drept mită au fost de 431 milioane euro, în timp ce statul român are de recuperat aproape 200 de milioane de euro din hotărâri definitive, arată Mediafax.

În dosarele trimise în judecată banii daţi mită au fost de 431 milioane euro. O sumă comparabilă cu bugetul prevăzut pentru cofinanţarea programului de autostrăzi pentru anii 2016, 2017 şi 2018“, a anunţat procurorul şef al DNA la prezentarea bilanţului instituţiei.

De asemenea, Laura Codruţa Kovesi a declarat că au fost instituite măsuri asiguratorii de aproape jumătate de miliard de euro şi că “în dosarele DNA în care s-au pronunţat hotărâri definitive în anul 2015 statul român are de recuperat aproape 200 milioane euro”.

Tocmai din acest motiv, conducererea DNA cere ca eliberarea condiționată să se poată face doar dacă prejudiciul a fost recuperat în dosar.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este reperul de jurisprudenţă în funcţie de care ne orientăm practica. Unii sunt eliberaţi condiţionat fără a recupera prejudiciul sau folosind tertipuri administrative. Deşi dispoziţiile codului penal care au intrat în vigoare de 2 ani prevăd că liberarea condiţionată poate fi acordată numai dacă s-a recuperat prejudiciul, practica judiciară este neunitară. Am solicitat promovarea unui recurs în interesul legii pentru ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să decidă”, a mai declarat Laura Codruța Kovesi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.