[jwplayer config=”player” file=”http://www.mangalia.tv/video/20130221muzeu.m4v”]

Joi, 21 februarie 2013, începând cu ora 11.00, la sediul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, s-a desfășurat manifestatrea cultural-științifică: „Iubiri callatiene”, prilejuită de apropierea Zilei de Dragobete.

În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a precizat: “În tradiția populară românească, Ziua de Dragobete este o sărbătoare a dragostei și iubirii, a bunei dispoziții. Românii mai consideră că, începând cu Ziua de Dragobete, natura revine la viață. Conform tradiției, Dragobete era fiul Babei Dochia, sau, în altă variantă, ciobanul care o însoțea pe Baba Dochia. Dragobete mai este asemănat cu un tânăr năvalnic, frumos, voinic și bun. Corespondentul său, în mitologia greacă, este Eros, iar în cea romană, Cupidon. Mă bucură mult faptul că am reușit să expun, la muzeu, creațiile celor mai importanți artiști ai Mangaliei, în cadrul expoziției colective Iubiri callatiene și că avem susținerea d-lui primar pentru toate proiectele noastre.”

Invitat să adreseze câteva cuvinte participanților, primarul Cristian Radu a declarat: “Sunt lucruri normale, firești, ca Primăria Mangalia să colaboreze foarte bine cu Muzeul Callatis, iar noi să ne întâlnim într-un spațiu adecvat, pentru vernisarea unei astfel de expoziții. Mă bucură să vad, alături de noi, de artiștii orașului, tinerii liceelor din Mangalia, pentru că ei sunt viitorul. Am discutat de mai multe ori despre construirea unui spațiu, unde artiștii Mangaliei să-și poată expune creațiile, și avem încrederea că vom reuși să construim această Galerie de Artă cât mai curând.”

Luiza Cala, unul dintre artiștii care a expus, dar și coorganizator al evenimentului, i-a prezentat pe toți ceilalți artiști plastici: Laura Alexe, Nicu Găgeanu, Karl Robert Perko, Ion Bălănoiu și Gabriel Tora, dar și pe artiștii de la secțiunea handmade: Anca Vlădescu, Carmen Pascu, Emilia Pasăre și Corina Dogaru. Despre creațiile artiștilor a vorbit criticul de artă Tatiana Odobescu.

În partea a doua a manifestării, muzeograful Liliana Bădin a descris, pe larg, obiceiurile românilor legate de Ziua de Dragobete. Elevii liceelor din Mangalia au avut prezentări în PowerPoint, iar câteva tinere au recitat poezii de dragoste. La final, coordonatorul Teatrului Thaliamar, Aura Mircea, a vorbit despre dragoste și iubire, iar cantautorul Gabriel Tora a interpretat, la chitară, mai multe cântece de dragoste.

Au mai fost prezenți la manifestare: consilierul primarului, comandor Ovidiu Mihalache, directorul Casei de Cultură, Viorel Chiurtu, directorul Școlii nr. nr 3 Mangalia, dr. Mihai Ionescu, oameni de cultură din localitate și elevi ai liceelor din Mangalia, însoțiți de prof. Ibolya Negoiță, prof. Sanda Pădureanu și prof. ing. Virginia Barabaș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.