Într-un proiect pilot desfășurat în Suedia, păsările vor strânge chiștoacele de țigară aruncate pe stradă, precum și alte mici bucăți de gunoi, apoi le vor pune într-un coș de gunoi special proiectat de start-upul suedez “Corvid Cleaning”. În schimbul eforturilor depuse, zburătoarele vor primi o recompensă gustoasă.

Sunt păsări sălbatice care participă pe bază de voluntariat. Ciorile sunt foarte ușor de dresat și există, de asemenea, șanse mari ca ele să se învețe una pe cealaltă.“, a spus Günther-Hanssen, fondatorul Corvid Cleaning, citat de publicația IFL Science.

În timp ce ajută planeta, păsările ajută și orașul să economisească bani. Günther-Hanssen estimează că inițiativa sa ar putea micșora costurile necesare pentru a strânge chiștoacele de țigară cu cel puțin 75%.

Costul estimat pentru strângerea chiștoacelor de țigară de către o firmă de salubritate este de aproximativ 0,22 dolari.

Un număr șocant de 1 miliard de chiștoace de țigară sunt aruncate pe străzile Suediei în fiecare an, reprezentând 62% din totalul gunoiului, potrivit Fundației “Keep Sweden Tidy”. Într-un oraș ca Södertälje, 20 de milioane de coroane (2,1 milioane de dolari) sunt cheltuite pentru curățenia străzilor în fiecare an.

Așa a apărut ideea unei armate de ciori care să adune gunoiul, alese special pentru această sarcină datorită inteleligenței lor ridicate. Ciorile pot construi și folosi unelte, pot îndoi sârmă, pot folosi bețe și pot chiar să-l înțeleagă pe zero ca măsură a cantității.

Dacă proiectul pilot va avea succes, s-ar putea extinde și restul țării.

sursa: Radio România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.