Interviu cu dirijorul TRAIAN BROASCĂ: CORUL “CALLATIS” SAU GLASUL DIVIN AL COPIILOR

0
1031
CORUL “CALLATIS” la festivalul “LISBON SINGS 2022” LISABONA PORTUGALIA
  • Unul dintre cei mai apreciați dirijori români, Traian Broască, Cetățean de onoare al Municipiului Mangalia, care se bucură de o activitate fructuoasă timp de peste 45 de ani în care a dirijat un număr impresionant de concerte și a inițiat, format și pregătit sute de copii și tineri în domeniul muzical, ne spune despre artă că cel mai important aspect pentru a reuși în acest domeniu este și talentul, însă factorul determinant în obținerea succesului este doar munca.

După un parcurs strălucitor timp de aproape 20 de ani, timp în care a atins cele mai înalte culmi ale interpretării genului coral atât pe scenele naționale cât și pe cele internaționale, corul „Callatis” condus de prof. drd. Traian Broască, încearcă să supraviețuiască și să-și pună mari semne de întrebare cu privire la participarea ansamblului la festivalurile de prestigiu din țară și străinătate datorită lipsei unui suport financiar adecvat.

Deși a câștigat popularitate în rândul corurilor participante la festivalurile de gen din Europa, a avut  apariții frecvente la televiziunile locale și naționale, a făcut tabere de pregătire  muzicală regulate și turnee în țară susținînd un număr important de spectacole, a participat aproximativ la toate evenimentele locale organizate de Primăria Municipiului Mangalia, ansamblul coral „Callatis”  a ajuns la momentul în care își pune întrebarea dacă va mai fi necesar să-și continue activitatea de pregătire și de spectacol.

Ca dirijor și în același timp manager al corului „Callatis”, prof. drd. Traian Broască a făcut întotdeauna pe cât posibil să adapteze activitățile de spectacol, păstrând standardele culturale de maxim profesionalism ale acestui ansamblu coral de copii. Suntem siguri că va continua să ofere publicului nostru un repertoriu bogat și variat, spectacole pentru tineret moderne și adaptate la orizontul de așteptare al adolescenților și tinerilor. În tot acest timp dirijorul acestui reprezentativ cor al orașului nostru a realizat o strategie managerială clară și coerentă prin programul de activitate al corului, capabilă să creeze o proiecție viitoare cât mai pertinentă, care să funcționeze ca un mecanism viu, dinamic, capabil să se încadreze cerințelor impuse de societate.

Ionel Rugea: Domnule Prof. Traian Broască, mereu ne întâlnim pe fugă, în pauzele sau la sfârșitul repetițiilor pe care le aveți cu corul „Callatis” înaintea festivalurilor sau concertelor. Ne puteți spune câte ore repetați într-o zi?

Prof. Traian Broască: Este greu de spus câte ore repetăm însă pot spune că foarte mult timp alocăm repetițiilor cu corul. În taberele de pregătire muzicală unde ne pregătim înaintea plecării la festivalurile de profil, avem repetiții toată ziua de dimineață până noaptea târziu. Fiecare proiect este clădit diferit deoarece iau în calcul dificultatea lucrărilor interpretate și numai după aceea stabilesc numărul orelor și zilelor de repetiții.

I.R. : Cum reușiți să vă mențineți mereu activ și neobosit în această activitate solicitantă și obositoare ?

T.B.: Pentru mine cel mai important lucru este că sunt sănătos și după atâta vreme mai sunt și activ pe deasupra. Nu-mi pot imagina cum ar decurge viața mea încontinuare fără această activitate, fără copiii și studenții mei.

I.R.:Ce calități trebuie să aibă un dirijor și care sunt criteriile de selecționare a acestor tineri pentru a face parte din ansamblul pe care îl conduceți?

T.B.: În primul rând sunt foarte multe calități despre care ar trebui să vorbim în privința unui dirijor și anume că există o multitudine de aptitudini, atât muzicale cât și tehnice, însă cea mai importantă este capacitatea de comunicare pe care oricare dirijor trebuie să o aibă pentru a putea conduce un ansamblu coral de copii și tineri. La rândul lor acești copii trebuie să întrunească anumite calități și aptitudini prin care pot face obiectul încadrării și parcurgerii unui program complex de pregătire muzicală. Trebuie să amintecsc faptul că un ansamblu coral are în componența sa o multitudine de individualități, fiecare cu temperamente și personalități diverse.

I.R.: Vorbiți-ne vă rog puțin despre ansamblul pe care îl conduceți și despre pespectivele lui. Pe lângă corul „Callatis” veți mai continua să lansați artiști cu care Mangalia să se mândrească?

T.B.: Răspunsul meu este da, pregătesc și voi pregăti încontinuare artiști pe care să îi puteți vedea pe micile ecrane  și pe scenele din țară sau străinătate. Pe lângă aceștia, pregătesc și corul „Callatis” care are datoria de a continua tradiția corală fiind un vector de cultură cu rol esențial în formarea tinerei generații din cadrul comunității pe care o reprezintă, însă nu în orice împrejurare care influențează desfășurarea acțiunilor care pot frâna sau stimula această activitate. Sunt mulți tineri și tinere care au făcut parte din cadrul corului „Callatis”, care la ora actuală sunt profesori de muzică, regizori, medici, soliști ai unor opere și instituții de profil din țară și străinătate făcând cinste locului unde s-au format și pregătit pentru profesia lor. În prezent avem profesori absolvenți ai Conservatorului care s-au întors mândri înapoi în Mangalia în orașul în care s-au format.

Permanent în cadrul Centrului de Formare și Perfecționare Vocal-instrumentală Mangalia se pregătesc și viitorii studenți care vor susține admiterea la Conservator.  În viziunea mea nu există decât preocuparea pentru pregătirea performantă a viitoarelor generații de tineri în domeniul muzical. În prezent corul „Callatis” are în componența sa un număr de 22 de fete și băieți care fac cinste orașului nostru prin aportul personal adus promovării  imaginii ansamblului în plan national și international. Nu există loc în care glasul acestor copii și tineri deosebiți să nu fi impresionat prin interpretarea cântecelor noastre străbune, prin frumoasa noastră limbă românească în care s-au condensat toate esențele sunetului în toată splendoarea lui, prin care doar românul poate și știe să cânte natura și dragostea mai frumos decât orice altă nație a acestui pământ. Prin varietatea de culori timbrale și mai ales prin intensitatea debordantă a expresiei, interpretările acestui cor capătă dimensiuni ancestrale.

I.R.: Sunt profund impresionat de toate aceste realizări. Ce ne mai puteți spune despre acest cor?

T.B.: În decursul anilor am cântat pe cele mai prestigioase scene din capitalele europene, în catedrale și biserici, interpretând piese din tezaurul nostru românesc dar și lucrări din creația universală. Peste tot am fost primiți cu un entuziasm copleșitor de un public cald, avizat și educat. Am luat contact cu multe coruri din Europa, Asia și America, cu un alt fel de muzică corală tradițională necunoscută până la acel moment de către noi. A fost o feerie să ascultăm și altceva cu totul neobișnuit locurilor noastre.

Trebuie să mărturisesc însă că nimic nu este mai frumos ca obiceiurile noastre tradiționale, portul nostru popular și graiul nostru românesc. Nimic nu poate fi mai înălțător decât timbrul acestor ingerași ai corului „Callatis” care interpretează în graiul nostru românesc și promovează tradițiile noastre seculare. Este foarte adevărat că cine nu a gustat vreodată din minunatul tezaur românesc al muzicii corale interpretate de acești copii cu vocile lor divine, nu va ști niciodată ce înseamnă revelația cântecului în toată plenitudinea valorii sale ancestrale.

Văzând evoluția acestor coruri în competiție cu corul nostru și discutând cu managerii acestora, am aflat că la baza reușitei lor stau alocările de fonduri uriașe pentru susținerea activităților de pregătire muzicală și un personal de specialitate numeros, cu spații și aparatură de ultimă generație. Vă mărturisesc sincer că îmi venea să urlu de durere auzind de importanța maximă pe care o acordă autoritățile acestor țări pregătirii tinerilor, iar dirijorul fiind preocupat doar de activitățile de pregătire muzicală nu și de alte probleme ce țin de organizare și alergătură. Totuși corul nostru s-a calificat mereu pe primele locuri și asta încă mă mai liniștește pentru că nu totul a fost în zadar cu puținele posibilități financiare. Acest urlet de durere și agonie mereu s-a transformat în rugăciune și speranță.

Trăim timpuri nespus de grele în care încă mai reușim să ne menținem în sfera de educație firească în care sufletul acestor copii nu este marcat și sfâșiat de viața mondenă, de ateismul păgubos, de decadență și dezmăț, de minciună, de ignoranță și prostie, forme de manifestare care ucid tot ce este mai sfânt și mai frumos în noi. Sunt convins că ne vom întoarce cât de curând la rugăciune, la clopotul celest al bisericilor de odinioară, la rezonanța pământului și naturii în care demnitatea și sfințenia va dăinui pe aceste meleaguri strămoșești. Acești copii merită totul pentru harul lor divin, pentru vocile lor angelice care vor dăinui prin concerte de bun gust și care prin prezența lor în mediile culturale, vor combate sunetului muzicii bolnave de astăzi pe care doar ei îl mai pot revigora, îl mai pot reînvia, reoxigena și reda vieții adevăratul ei sens.

I.R.: Mai sunt oameni care vin alături de dumneavoastră? Vă susțin în realizarea proiectelor?

T.B.: Sigur că sunt oameni deosebiți care ne sunt aproape. Mă voi înclina mereu cu respect în fața celor care au avut încredere în noi și cred și încontinuare, le voi mulțumi mereu celor care ne-au ajutat să parcurgem acest drum greu și încercat, celor care ne-au sprijinit financiar. Fără aportul acestor oameni de bună credință n-am fi reușit. În prezent încercăm din răsputeri să strângem fonduri din sponsorizări pentru a putea organiza doar o tabără de pregătire muzicală și participarea la Festival Adriatic Pearl 2023” Croația. Este foarte dureros pentru mine că nu le pot oferi acestor copii minunați un confort de siguranță și trebuie să stea tot timpul într-o stare de neliniște și neîncredere adică mă simt nepuncios și depășit de o realitate crudă.

I.R.: V-am văzut din nou chiar acum o săptămână intonând cu corul „Callatis” imnul national în deschiderea Campionatului de box de la Mangalia.

T.B.: Așa este. Nimic nu este mai înălțător ca atunci când intonezi imnul țării tale într-un decor feeric în care toată lumea stă nemișcată și cântă alături de noi. În aceeași atmosferă impresionantă Stefania Haută solista corului nostru a intonat imnul național în deschiderea Campionatului de baschet de la Costinești (25 iun).

I.R.: V-am ascultat în concert în diferite locuri și am rămas fără cuvinte. Cum reușiți această performanță?

T.B.: Cu pasiune și un volum de muncă susținut. Trebuie să vă spun că acest ansamblu coral a fost descris drept unul dintre cele mai bune coruri de copii” din cadrul unor festivaluri internaționale și premiat „pentru cea mai bună interpretare corală”. Corul ”Callatis”, prin soliștii săi, este remarcat pentru sunetul coral rafinat, structura națională unică și muzica apreciată ca fiind cea mai profundă, pentru programul de educație și formare vocală care își împuternicește membrii prin idealuri de excelență artistică, deschidere culturală și diversitate socială. Vom căuta în continuare să facem față acestor probleme care ne marchează și vom încerca să le depășim. Avem încredere că tot oamenii de calitate care ne-au ajutat până acum ne vor ajuta și în continuare. Le mulțumesc acestor oameni minunați cu suflet mare precum și părinților care se străduiesc să facă față cheltuielilor necesare susținerii copiilor lor pentru taberele de pregătire muzicală, transport către unele destinații și costumația copiilor. Sper din tot sufletul ca acest brand, Corul „Callatis” Mangalia, să reziste și să ne reprezinte în continuare pe scenele naționale și internaționale și să ocupe aceleași locuri în ierarhia valorilor culturale și spirituale. Sunt la vârsta la care fac totul din convingere și dragoste, responsabilitate și dăruire totală fără a fi preocupat de foloase materiale. Fac totul pentru acești tineri și pentru artă. În acest domeniu nu ai voie să greșești mai ales când este vorba de copii și tineri.

Un adevărat profesionist trebuie să dea dovadă de un nivel maxim de competență și performanță deoarece este o mare răspundere să fii profesorul sau maestrul acestor copii, fiindcă îi poți trimite pe drumuri greșite. Copiii se străduiesc să-ți urmeze sfaturile și asta este foarte important. Un adevărat profesionist te ajută să nu o iei pe drumul greșit. Nu există o soluție miraculoasă care să te facă specialist în acest  domeniu, dar profesionistul te poate ajuta să o iei pe drumul care trebuie.

I.R.: Povestiti-ne o scurtă amintire care vă vine în minte în momentul de faţă trăită la festivalurile corale?

 T.B.: Sunt atât de multe de povestit încât cred că este mai bine să revenim poate altă dată cu expunerea celor mai frumoase momente de la aceste festivaluri într-un alt interviu.

BUCURIE MAXIMĂ DIN PARTEA TUTUROR PARTICIPANȚILOR LA FESTIVITATEA DE PREMIERE

Pentru mine, acasă este pe scenă și în mijlocul copiilor și studenților mei pe care îi iubesc cu toată ființa mea.”

I.R.: Vă mulțumesc pentru amabilitate!
T.B.: Si eu vă mulțumesc!

A consemnat Ionel Rugea

Sursa foto: Valentin Dobrilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.