La data de 2 februarie in fiecare an, adica la 40 de zile de la Nasterea Domnului Iisus Hristos, Biserica Ortodoxa si credinciosii, cinstesc ziua ducerii Pruncului dumnezeiesc la Templul din Ierusalim, de catre Preasfanta lui Maica si de catre Dreptul Iosif.

 Dupa Legea lui Moise, femeia care a nascut un prunc de parte barbateasca nu avea voie sa intre in Tempul Domnului timp de 40 de zile. La sfarsitul acestei perioade, mama venea cu fiul la Templu pentru a aduce jertfa de purificare un miel sau un porumbel. Desi Preasfanta Fecioara nu avea nevoie de purificare, ea se supune totusi, cu smerenie, Legii timpului.

 In acea vreme, traia in Ierusalim Parintele si dreptul Simeon, cel caruia i se proorocise ca nu va muri pana nu va vedea pe Mesia cel promis. Prin har de sus Sf. Simeon este indemnat sa se duca la Templu exact cand  Sfanta Fecioara si Sf. Iosif veneau cu Pruncul sa implineasca Legea.

  Bucuros de aceasta descoperire, Simeon, Iubitorul de Dumnezeu, a venit in intampinarea Pruncului Iisus, Il ia in brate, Il binecuanteaza si multumind Domnului, rosteste una dintre cele mai frumoase rugaciuni ale Bisericii noastre: “Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, că ochii mei văzură mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel.” (Luca 2:29-32).

  Tot acum, Sf. Simeon o avertizeaza pe Fecioara Maria de durerea ce urma sa indure pentru Fiul sau: “Şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi.” (Luca 2:34-35).

   La templu se afla si proorocita Ana, o vaduva de 84 de ani, care “nu se depărta de templu, slujind noaptea şi ziua în post şi în rugăciuni. Şi venind ea în acel ceas, lăuda pe Dumnezeu şi vorbea despre Prunc tuturor celor ce aşteptau mântuire în Ierusalim.”  (Luca 2:37-38).

  In icoana ce reprezinta aceasta sarbatoare, proorocita Ana tine in mana un pergament pe care scrie : “Acest Prunc a adus cerul si pamantul”.

  Dreptii Simeon si Ana, ultimii credinciosi din Legea Veche, au fost considerati vrednici sa il intampine pe Domnul la Templu.

    Tot in aceasta zi este cinstita icoana Maicii Domnului numita “ Imblanzirea inimilor impietrite”, sau “Profetia lui Simeon”-  in aceasta icoana Maica Domnului apare fara Pruncul Iisus si cu sapte sabii care ii strapung pieptul: trei din partea stanga, trei din partea dreapta si una de jos. Icoana simbolizeaza implinirea profetiei Sf. Simeon: “ si prin sufletul tau va trece sabie” (Luca 2: 35).

  In aceasta zi sunt pomeniti si Sfintii mucenici Agatador, Iordan din Trapezunt si Gavriil, care au suferit mucenicie( moarte martirica) pentru credinta in Hristos.

 Intelepciunea zilei:

“ Cel ce socoteste necazurile venite din afara ca aduse de dreptatea lui Dumnezeu, acela, cautand pe Domnul, a aflat deodata cu dreptatea Lui si cunostinta” (Sf. Marcu Ascetul)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.