Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă sunt pregătiţi pentru afluxul de călători din perioada Sărbătorilor Pascale

* Poliţiştii de frontieră se pregătesc pentru afluxul de călători din punctele de trecere a frontierei, generat de apropierea Sărbătorilor Pascale.

* La nivelul Gărzii de Coastă au fost dispuse o serie de măsuri, menite să fluidizeze traficul şi să reducă timpul de aşteptare.

* Aproximativ 410 poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, în această perioadă, activităţi de supraveghere şi control a frontierei de stat.

* Anul trecut, in perioada Sărbătorilor Pascale, prin punctele de trecere a frontierei din zona de competenţă a Gărzii de Coastă, s-a înregistrat un trafic de aproximativ 48.000 de persoane, cetăţeni români şi străini.

Apropierea Sărbătorilor Pascale readuce în ţară mulţi dintre cetăţenii români stabiliţi legal în străinătate, pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia şi rudele, dar şi tot mai mulţi cetăţeni străini care doresc să-şi petreacă vacanţa în România.

Ca urmare a acestui fapt, în punctele de trecere a frontierei se preconizează că se vor înregistra creşteri ale traficului de persoane şi mijloace de transport.

Pentru evitarea aglomerărilor şi realizarea unui control operativ şi fluent, Garda de Coastă a luat măsuri de suplimentare a numărului personalului care desfăşoară activităţi în punctele de trecere a frontierei.

Totodată, vor fi întreprinse măsuri pentru gestionarea eficientă a situaţiei operative, respectiv prevenirea şi combaterea actelor ilegale transfrontaliere.

În următoarea perioadă, aproximativ 410 poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control a frontierei de stat. De asemenea, în noaptea de „Înviere” (14/15 aprilie) se vor desfăşura acţiuni în cooperare cu celelalte structuri din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, la care vor participa 76 poliţişti de frontieră, 11 mijloace auto şi 3 ambarcaţiuni, în 22 de localităţi din zona de competenţă a Gărzii de Coastă, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică.

Statistica anului trecut la frontieră

Anul trecut, în perioada Sărbătorilor Pascale (18 – 28.04.2011), poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au efectuat controlul documentelor de călătorie unui număr de aproximativ 48.000 persoane care au tranzitat frontiera română şi peste 13.000 mijloace de transport.  

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost P.T.F. Vama Veche (22.226 persoane şi 6.157 mijloace de transport), P.T.F. Ostrov (8.874 persoane şi 2.760 mijloace de transport) şi P.T.F. Negru Vodă Rutier (7.407 persoane şi 3.684 mijloace de transport).

Măsuri:

 

Conducerea Poliţiei de Frontieră Române a luat măsuri pentru realizarea unui control de frontieră eficient şi fluent, care constau în:

–                             suplimentarea personalului care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, în vederea derularii unui control operativ şi civilizat;

–                             creşterea numărului arterelor de control din punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, după caz;

–                             constituirea unei rezerve de personal, atât la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, cât şi în cadrul structurilor teritoriale, formată din ofiţeri specializaţi care vor fi pregătiţi să acţioneze în cazul în care se va impune;

–                             asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea măsurilor legale pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere;

–                             menţinerea în stare de operativitate a tuturor mijloacelor de comunicaţii şi informatică, pregătirea personalului din subordine în vederea asigurării intervenţiei rapide, în zona de competenţă, pentru rezolvarea situaţiilor deosebite şi fluidizarea fluxului la nivelul structurilor Poliţiei de Frontieră Române;

–                             intensificarea relaţiilor de conlucrare şi colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, precum şi cu administraţia publică locală.

Recomandări:

În vederea evitării aglomerărilor ce pot apărea din cauza suprasolicitării, din punct de vedere al tranzitului, principalelor puncte de trecere de la frontiera cu Bulgaria şi Ungaria, Poliţia de Frontieră Română recomandă tuturor participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră comune existente la graniţă, după cum urmează:

  • pe frontiera româno-ungară:
  • pe raza jud. Timiş:        P.T.F. Cenad – Kiszombor;
  • pe raza jud. Arad:         P.T.F. Nadlac – Nagylak;

                                                           P.T.F. Turnu – Batonnya;

                                                           P.T.F. Vărşand – Gyula;

  • pe raza jud. Bihor:        P.T.F. Salonta – Mehkerek;

                                                           P.T.F. Borş – Artand;

                                                           P.T.F. Valea lui Mihai – Nyirabrany;

                                                           P.T.F. Săcuieni – Letavertes;

  • pe raza jud. Satu Mare:P.T.F. Urziceni – Vallaj;

                                                           P.T.F. Petea – Csengersima.

  • pe frontiera româno-bulgară:
  • pe raza jud. Giurgiu:     P.T.F. Giurgiu;
  • pe raza jud. Constanţa: P.T.F. Vama Veche;

                                                            P.T.F. Ostrov – Silistra;

                                                            P.T.F. Negru Voda – Kardam;

  • pe raza jud. Dolj:           P.T.F. Bechet;

                                                            P.T.F. Calafat.

021.9590 – număr unic de apel al Poliţiei de Frontieră Române

Reamintim tuturor participanţilor la traficul transfrontalier că, în situaţia în care sunt nemultumiţi de modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, pot suna la numărul de telefon 021.9590, unde aspectele semnalate vor fi preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz.

Menţionăm că informaţii privind punctele de trecere a frontierei sunt disponibile pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră Române: www.politiadefrontiera.ro.

 

Informaţii utile pentru cetăţenii români care tranzitează

 frontiera de stat a României

          În prezent, datorită faptului că România este stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, cetăţenii români beneficiază de dreptul comunitar de libera circulaţie şi pot călători în Uniunea Europeana în baza paşaportului (art.6 din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare) sau a cărţii de identitate valabile (art.6^1 din Legea 248/2005) – nu şi cu buletinul de identitate.

          În vederea evitarii oricăror neplăceri la trecerea frontierei, înaintea plecării în calătorie, vă rugam să vizitati site-ul www.politiadefrontiera.ro secţiunea Condiţii de calătorie.

Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.