Iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcţii publice” a fost adoptată de Camera Deputaților

0
42
„Fără Penali”, anticorruption protest in Bucharest, 09 Aug 2018

Cu cu 295 de voturi „pentru” și o singură abținere, inițiativa cetățeană “Fără penali în funcţii publice”, promovată de USR, a fost adoptată în Camera Deputaților. Proiectul va trebui să treacă și de votul Senatului, iar apoi va fi supusă referendumului, înainte de a intra în vigoare.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a afirmat că liberalii susţin această propunere.

”Grupul PNL susţine dezbaterea şi votul pe această iniţiativă cetăţenească în speranţa că va rămâne o iniţiativă cetăţenească şi nu va fi transformată politic. Deja am văzut o cuplare cu o propunere de organizare a unui referendum împreună cu localele. (…) 5 milioane cetăţeni, nu doar 900.000 au votat referendumul organizat de preşedintele Klaus Iohannis. Iniţiativa cetăţenească trebuie discutată în paralel cu cele două proiecte de lege depuse după referendum. (…) PNL va vota această iniţiativa cetăţenească şi vom discuta şi celelalte două proiecte depuse în Parlament”, a susţinut Roman.

Liderul USR Dan Barna a spus că este un moment istoric.

„Suntem în faţa unui moment autentic istoric. (…) Fiecare pas a fost o luptă. Iată că am ajuns în acest moment în care mai trebuie să facem doi paşi. (…) Încurajez să facem aceşti paşi. În privinţa alegerilor, îndemn cetăţenii să se pronunţe asupra acestei iniţiatice de igienă morală”, a transmis Barna.

Dacă în epoca Dragnea, PSD s-a opus inițiativei USR, acum social-democrații au făcut front comun pentru a trece proiectul aproape în unanimitate de Camera Deputaților.

Prin iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”, pentru care USR a strâns peste un milion de semnături, se propune ca la articolul 37 din Constituţie să fie adăugat următorul alineat: Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

În prezent, este interzisă ocuparea posturilor de ministru și prim-ministru în cazul unor condamnări de natură penală și, de asemenea, prin Codul de procedură penală, unor persoane condamnate, prin decizia judecătorului, le este interzis să aleagă sau să fie alese pe o perioadă de timp. Acum, potrivit legislației curente, o persoană care și-a ispășit pedeapsa penală și s-a reabilitat, poate candida, în acord cu dreptul prevăzut de Constituție care garantază dreptul de a alege și de a fi ales în funcții publice.

CCR a decis în unanimitate, în aprilie 2019, că este constituțională aria de revizuire a Constituției prin inițiativa USR „Fără penali în funcţii publice”, pentru care au fost adunate semnături de la cetățeni.

Dacă trece de Parlament, mai este nevoie de referendumul de aprobare a modificării Constituției. Aceasta presupune validarea prin prezență și apoi prin vot în favoarea inițiativei a 30% din numărul total al alegătorilor, aproape șase milioane de cetățeni.

Când ar putea avea loc referendumul

Potrivit Constituţiei, pentru a deveni lege, inițiativa trebuie validată printr-un referendum organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat.

Dacă până aici, partidele s-au înțeles și au adoptat aproape în unanimitate inițiativa în Camera Deputaților, în privința datei în care să fie organizat referendumul apar neînțelegeri.

sursa: europalibera.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.