Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia invită publicul să participe, marți, 20 februarie 2024, începând cu ora 10.30, la o prezentare inedită a colecției personale de marțișoare din perioada 1889-1897, ce aparține colecționarului Anghel Georgian.

Tema expoziției se concentrează pe reprezentarea personajului mitologic Baba Dochia în mărțișoarele vremii, evidențiind astfel tradiția purtării acestor amulete-simbol în cultura românească. Printre piesele deosebite ce vor fi expuse se numără mărțișoare gravate de către prestigioșii gravori ai Casei Regale, cu mențiune specială pentru contribuția lui Theodor Radivon.

Publicul, în special tinerii, este invitat să participe la un atelier interactiv de confecționat mărțișoare, simboluri ale renașterii naturii și ale tradiției românești.

Este important de menționat că în anul 2017, mărțișorul a fost înscris pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, ca rezultat al unei candidaturi comune între România, Bulgaria, Macedonia și Republica Moldova. Acest gest subliniază importanța și valoarea culturală profundă pe care o deține acest simbol în inimile popoarelor din zona Balcanilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.