Muzica ajută în procesul de învăţare, dar şi în ceea ce priveşte aducerea aminte a informaţiilor, de aceea atunci când elevii sau studenţii învaţă este bine să asculte în surdină o muzică de relaxare sau o muzică ce rezonează cu ei, care le place, spune psihologul Irina Mitrea, de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi.
“Muzica ajută şi la procesul de învăţare, la aducerea aminte a informaţiilor. Atunci când elevii sau studenţii învaţă este bine să asculte în surdină o muzică de relaxare sau o muzică ce rezonează cu ei, care le place. Va funcţiona foarte bine şi învăţatul devine foarte uşor. Muzica este un instrument foarte bun de a învăţa concepte noi, idei noi, pentru a reţine informaţii. De aceea meloterapia este folosită şi în boli precum demenţa, Parkinson, Alzheimer“, a explicat Irina Mitrea.
Totodată, afirmă psihologul, muzica are şi un rol social.
“Ştim foarte bine că muzica aduce oamenii împreună la anumite evenimente, dezvăluie mult mai multe emoţii, comunică mai uşor. Omul e o persoană socială care are nevoie de oameni în jurul lui. Şi atunci muzica îi apropie şi îi aduce în acelaşi punct“, precizează psihologul Irina Mitrea.
Tipul de muzică ales, precum și volumul, poate influența abilitățile de învățare și concentrare. Cele mai recomandate stiluri de muzică în acest scop sunt:
- Muzica clasică – În 1993, un cercetător3 descria așa-numitul „efect Mozart”, potrivit căruia elevii care au ascultat sonata lui Mozart pentru două piane timp de 10 minute au arătat abilități de raționament spațial semnificativ mai bune. Rezultatele au fost comparate cu perioadele de ascultare a instrucțiunilor de relaxare concepute pentru a scădea tensiunea arterială și cu liniștea deplină. Scorurile IQ-ului ale subiecților au fost cu 8 sau 9 puncte mai mari după ascultarea muzicii decât în celelalte două condiții. Însă efectul de îmbunătățire nu a durat mai mult decât 10-15 minute. De aceea această cercetare este încă dezbătută în prezent, multe studii nereușind să replice rezultatele.
- Muzica ambientală – Acest tip de muzică este mai modern decât cel clasic și are un efect similar. Muzica de fundal din unele jocuri video, spre exemplu, a fost special concepută pentru a face experiența mai realistă și a ajuta jucătorii să se concentreze. Va avea același efect și într-un cadru serios, precum învățatul.
- Sunetele din natură – Înregistrări audio cu ploaia, valurile mării, furtunile ori pădurile pline de păsări, deși nu intră în aceeași categorie cu muzica, pot avea aceleași efecte. Relaxarea indusă de sunetele naturii poate reduce stările de anxietate corelate cu procesul de învățare sau de concentrare la locul de muncă.