EXCELENȚA-SA CARTEA! Bibliotecarele școlare constănțene față în față cu o romancieră de succes, dna Dora-Alina Romanescu

0
109

Vineri, 31 martie a.c., orele 10,00, în primitorul „Centru de Documentare și Informare” al „Colegiului Economic” Mangalia, a avut loc a activitate dedicată „Excelenței-Sale Cartea”, inițiată de către președinta Filialei Constanța a Bibliotecarilor Școlari, Ibolya Negoiță.
Invitata de onoare a fost cunoscuta prozatoare Dora-Alina Romanescu, pseudonimul literar al dnei Saveta Georgescu, ex-directoare a unei grădinițe de copii din municipiul Mangalia.
Au participat o mulțime de repezentante ale unităților școlare din județ, pentru care cartea ete obiectul muncii, oferind-o cu multă dragoste și pricepere școlarilor și elevilor.
Este, desigur, o inițiativă lăudabilă a dnei profesoare-documentarist Ibolya Negoiță, desfășurată într-un cadru adecvat, biblioteca celui mai vechi liceu din Mangalia însumând cca 19.500 volume, cu care, desigur, se mândresc și dnele directoare Ciobănel Simona și Tănase Cornelia.
Vorbind despre activitatea sa literară, în ciuda debutului târziu, la 48 de ani, romanciera Dora-Alina Romanescu a explicat pseudonimul ales,, dar și contextul în care a compus numeroasele sale volume, care i-au adus calitatea de membră a „Uniunii Scriitorilor din România” și, lucru de remarcat, recunoașterea valorii literaturii promovate nu numai în zona natală a Transilvaniei (Bistrița-Năsăud, Sibiu etc.), de unde a și purces în lume, dar și în cea a litoralului, a Galațiului, Iașiului, Timișoarei etc., simțindu-se, spiritual, atât de legată de munte și de mare. Mai mult, aprecierile curg și de peste hotare, fiind invitată în Italia, Toronto, Chișinău ș.a. Pendulând între cele două spații geografice naționale, și-a ales eroinele din viața reală, cu dramele lor, sfârșitul fiecăruia dintre romane fiind anticipat și păstrat cu asiduitate.
O poveste întreagă, ascultată cu sufletul la gură de către invitate și de cei câțiva elevi care au lecturat din edițiile operei lui NIchita Stănescu.
Înaintea acordării autografelor, s-a dat cuvântul dlui Emil-Corneliu Ninu, președinte de onoare al Filialei Mangalia a Asociației Naționale CUULTUL EROILOR „Regina Maria”, care a făcut o legătură între ziua de naștere a inegalabilului Nichita Stănescu, cel mai iubit dintre toți poeții români, în timpul vieții, și evenimentul întâlnirii cu o romancieră de succes, citând câteva versuri din cunoscuta poezie „În dulcele stil clasic”. Totodată, și-a cerut scuze pentru tulburarea unei clipe ce încorpora atât de firesc frumosul literar, cu unele precizări legate de faptul că și copiii pot fi și trebuie încurajați să scrie, compunerile adunate în cele patru volume ale concursului „Eroul din familia mea” dovedind talent și trăiri puternice, în omagierea și recunoștința față de eroii neamului. De aceea, a cerut sprijinul dnelor bibliotecare, în a încuraja asemenea talente, poate viitoare nume de scriitori, care să participe la cea de-a cincea ediție a concursului amintit sau a-i antrena chiar pe părinții lor să participe la o astfele de competiție cu timpul și cu uitarea.
Autografele numeroase, invitațiile făcute dnei romanciere Dora-Alina Romanescu de a poposi în școlile dlor, fotografiile de grup au demonstrat că scriitorii pot coborî printre noi, pentru a fi admirați și prețuiți la adevărata lor valoare, în urma contactului cu operele lor.
De aceea, cuvintele celebre ale lui Pliniu Junior („Epistolele 7,9”) au devenit un dicton latinesc valoros, de o profunzime deosebită:
„MULTUM, NON MULTA LEGENDUM EST!” („Trebuie să citim mult, nu multe!”)

Articol semnat de de E. C. Ninu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.