Efectul Picasso se vede la City Park Mall Constanța printr-o instalație imersivă dedicată marelui pictor spaniol

0
137
În anul în care se împlinește jumătate de secol de la dispariția fizică a lui Picasso, opt țări de pe glob, între care și România, celebrează activitatea artistului printr-o serie de expoziții.

„Efectul Picasso” se va produce între 27 septembrie 2023 și 8 ianuarie 2024 la MARe – Muzeul de Artă Recentă București, unde vor fi expuse 46 de lucrări –  picturi, desene, gravuri – semnate de Pablo Picasso, față în față cu 65 de lucrări – picturi, sculpturi, fotografie, ceramică, graffiti – semnate de 37 de artiști români contemporani, influențați de opera celei mai importante figuri a artei moderne. Printre artiștii români expuși se numără: Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Ștefan Bertalan, Alma Redlinger, Neculai Păduraru, Vasile Gorduz, Florin Mitroi, Victor Man, Silvia Radu, Dumitru Gorzo etc.

Instalație de artă imersivă în Constanța și București

City Park Mall of Constanța, în calitate de partener al expoziției Efectul Picasso, devine punct de întâlnire cu arta cubistă și găzduiește o instalație imersivă inspirată din arta artistului spaniol, în piațeta liftului panoramic de la nivelul -1, în zona magazinului Zara. Instalația, dezvoltată de biroul de arhitectură Atelier Mânadelucru, prin arhitectul Dorin Ștefan, va putea fi vizitată zilnic între orele 10:00 și 22.00, iar accesul este liber.

Instalația va fi prezentă până pe 1 octombrie în City Park Mall of Constanța, iar ulterior va putea fi văzută și la București, în centrele comerciale Promenada și Mega Mall.

Instalația „Efectul Picasso” propusă de biroul de arhitectură Mânadelucru celebrează ideea că oriunde te-ai afla în preajma artei, reacția privitorului este impredictibilă prin efect. Este o instalație care celebrează modurile diferite de a privi, de la priviri fugitive până la aflarea față în față, privirea frontală a artei și a celorlalți, toate aceste întâlniri generând „efecte”.

Instalația vorbește despre artă ca o reverberație a societății, despre cum arta modifică societatea și cum fiecare dintre noi suntem pe deplin efectul mediilor pe care le privim și trăim. Un simplu gest poate modifica mult, un mic gest poate avea reverberație. Prezența «gestului» nu ține de locul expunerii, cu atât mai mult gesturile și reacțiile sunt impredictibile și formatoare cu cât ele apar în cele mai atipice locuri. Arta ca întâlnire a stării societății depășește cadrele previzibile ale prezenței doar în muzee și ea este anunțată acolo unde privirile oamenilor trec constant peste mari suprafețe de expunere, vitrine cu conținut divers”, spun reprezentanții City Park Mall.

Efectul Picasso în librăria Cărturești

Tot în această perioadă, pasionații de lectură și suveniruri pot face un popas în librăria Cărturești, unde îl vor întâlni pe celebrul pictor spaniol Pablo Picasso în paginile cărților în română și engleză, dar și pe căni, jocuri puzzle sau tatuaje temporare.  

Bilete la expoziție pentru noii membrii SPOT

Clienții care descarcă aplicația mobilă SPOT și își completează profilul până pe 30 noiembrie au șansa de a câștiga un bilet la expoziția din București sau un voucher în valoare de 50 lei în librăria Cărturești din City Park Mall Constanța.

Despre expoziția „Efectul Picasso”

„Efectul Picasso” este una dintre cele mai impresionante expoziții din Europa de Est și cu siguranță cea mai importantă din România – care se numără printre cele 8 țări participante în programul Célébration Picasso: 1973-2023.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Musée National Picasso-Paris și celebrează 50 de ani de la dispariția lui Pablo Picasso, printr-un program din care fac parte alte 42 de muzee din lume. România este singura țară din Europa Centrală și de Est cuprinsă în amplul proiect lansat de Franța și Spania. În octombrie 2023 se împlinesc, de asemenea, 5 ani de la deschiderea MARe/Muzeul de Artă Recentă din București.

Expoziția va fi însoțită de un impresionant catalog bilingv, în care vor fi reproduse (full color) lucrările expuse (peste 100 de ilustrații de mari dimensiuni), analizate în două texte introductive, semnate de istorici de artă români și francezi.

Efectul Picasso prezintă ecoul operei și personalității lui Picasso asupra artei românești din anii 1960 până în prezent, prin lucrări realizate de 37 de artiști contemporani. Alături de o serie de lucrări care figurau în expoziția de la MNAR din 1968, MARe aduce o selecție reprezentativă de picturi de la Musée national Picasso Paris, acoperind creația picassiană de la 1908 până la 1972. Actualitatea lui Picasso, vizibilă și în muralele integrate expoziției, arată că figura majoră a modernismului a intrat în idiomul zilei și al străzii. Picasso și-a atins efectul maxim posibil: se confundă cu zgomotul de fond cultural, inteligibil la nivel global. Poate fi imaginat un mai profund efect în afara acestei (con)topiri a vocii unui singur creator în limbajul și în pulsația vieții de zi cu zi a vremurilor noastre?” –  Erwin Kessler, directorul Muzeului de Artă Recentă București și curatorul expoziției

Despre City Park Mall

Inaugurat în 2008, City Park Mall este principalul mall din oraș, punând la dispoziția vizitatorilor un mix de branduri de renume și opțiuni variate pentru petrecerea timpului liber. De la momentul deschiderii, centrul comercial și-a dublat capacitatea închiriabilă la 51.700 mp, găzduind peste 200 de magazine de modă, frumusețe, de sport, copii și timp liber. Printre acestea se numără și zeci de branduri exclusive. Calvin Klein, Intimissimi și Intimissimi Uomo, Reserved, Mohito, Guess, Tommy Hilfiger, Victoria Gallery, Calzedonia, Musette, Obsentum, Beautik Haute Parfumerie, Kiehl’s, MAC,  Il Passo, Magazinul Certificat LEGO, Zara Home, BSB, Teilor New Concept Store, Napapijri sunt doar câteva dintre brandurile care se găsesc numai la City Park Mall Constanța. Mixului de magazine i se adaugă și servicii variate precum Anastasia Beverly Hills, Epil Point, World Class, Locar Wash,  curățătoria 5asec, servicii de ceasornicărie și croitorie, precum și un punct de încărcare E-charge pentru mașinile electrice. De asemenea, în parcarea supraterană a centrului comercial, proprietarii de mașini Tesla au la dispoziție stații de încărcare Superchargers. În urma unui amplu proces de reconfigurare, City Park Mall pune la dispoziția clienților o zonă de food-court extinsă cu o gamă bogată de restaurante, un spațiu de relaxare (seating area) dublat, precum și peste 250 de noi locuri de parcare, dispuse pe 2 etaje.

City Park Mall a lansat SPOT, o aplicație mobilă ce recompensează utilizatorii cu puncte de loialitate pentru fiecare sesiune de cumpărături, oferindu-le astfel acces la oferte și beneficii exclusive, în funcție de statutul atins în program. Aplicația mobilă de recompensare a clienților loiali este disponibilă în toate cele 17 centre comerciale ale grupului NEPI Rockcastle din România: Mega Mall București, Promenada Mall, Shopping City Sibiu, Promenada Sibiu, Shopping City Timișoara, City Park Mall Constanța, Brăila Mall, Shopping City Galați, Shopping City Târgu-Jiu, Severin Shopping Center, Shopping City Deva, Shopping City Piatra Neamț, Shopping City Satu Mare, Shopping City Târgu Mureș, Ploiești Shopping City, Shopping City Râmnicu Vâlcea și Vulcan Value Centre.

Aplicația SPOT este gratuită și poate fi descărcată atât din Google Play, cât și din App Store.

În 2021, City Park Mall a primit reconfirmarea Certificatului de Conformitate COVID-19 din partea Safe Asset Group (SAG). Obținerea acestei acreditări este dovada că centrul comercial funcționează în conformitate cu standardele sanitare internaționale și le oferă clienților o experiență de shopping în siguranță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.