Dezbatere pe tema gazelor de sist.

30
89

Luni, 11 noiembrie 2013, a avut loc la Caminul Cultural din Chirnogeni o dezbatere pe tema gazelor de sist. Vicepresedintele CJ Constanta, Cristinel Dragomir, a incercat sa le explice celor peste 30 de sateni ca exploatarea gazelor de sist va duce la o dezvoltare a comunitatii si beneficiile sunt majore.  La fel ca si la Comana, satenii, destul de bine informati, au fost reticenti la spusele d-lui vicepresedinte si asteapta o “confruntare” cu cei de la Chevron.

30 COMENTARII

 1. Stai ca si-a gasit Cristinel nasul sau mai bine zis nasa :)) Nota 10 pentru doamna cu haina albastra. Bravo! Asteptam runda 2 cu reprezentantii Chevron si lobbystii lor romani.

 2. Deci … se poate !!!!

  SENTINTÃ Vasluienii înregistreazã prima victorie, în lupta lor contra celor care au avizat, în judet, explorarea gazelor de sist! Tribunalul Vaslui, pe fond, a dat câstig de cauzã Consiliului Local (CL) al comunei Al. Vlahutã, în procesul cu Prefectura. Aceastã comunã este una din cele 14 care au emis hotãrâri de interzicere, pe teritoriul lor, a explorãrii gazelor neconventionale. Decizia instantei în acest caz a fost cu atât mai surprinzãtoare, cu cât, anterior, în acelasi context, alte 10 comune pierduserã deja procesul cu Prefectura. Mai mult decât atât, în motivarea sa, judecãtoarea Elena Gabriela Aionitoaie a adus argumente extrem de interesante, ce aratã cã Legea Petrolului (mult invocatã de sustinãtorii Chevron) nu prevede absolut nimic în legãturã cu gazele neconventionale (gazele de sist) si argumenteazã juridic si un alt fapt, deosebit de important: în cazul gazelor de sist, Unitãtile Administrativ-Teritoriale (UAT) au tot dreptul sã decidã dacã permit sau nu explorarea pe teritoriul lor, atâta timp cât – atentie! – în legile actuale ale României, gazele de sist nu sunt mentionate ca fiind “de interes national”. În plus, reprezentanta în proces a comunei Al. Vlahutã, avocata Oana Iovu, a avut un punct de vedere care a contat: “nu existã la dosarul cauzei o expertizã care sã ateste cã, într-adevãr, acolo se aflã hidrocarburi de acest gen, ce obligatoriu, cu forta, împotriva administratiei locale, trebuie exploatate”!

 3. domnul cu barba din plopeni merita respectul un roman adevarat patriot cu o constinta care foarte greu o gasesti la noi romani tot respectul

 4. felicitari doamnei in albastru! si d-lui din Plopeni, cealalta doamna cu rosu desi se agita pe acolo doar ii enerveaza si ii irita pe toti… pacat…

 5. Pt Mirela:

  Cred că cel mai rău lucru pe care-l poţi face într-o situaţie este să nu faci nimic.PUNCT.

 6. Laurentiu, ai dreptate si tu. Insa daca te referi la mine sunt linistita am constiinta impacata. Vroiam doar sa spun ca uneori obtinem tocmai un efect contrar cand ne apucam asa haotic si fara noima, stiind tot, epatand, plictisind, intervenind, intrerupand, tinand predici altora, citind fara discernamant, iritand lumea – care si asa e iritata la culme – aducem deservicii serioase si cu sens contrar a ceea ce incercam sa facem. Sau tocmai asta se vroia si n-am inteles eu… scuze dar eu asta am vazut pe filmare…si am vazut-o pe d-na, facand la fel si in Mangalia.

 7. Nea lamurit domnul de la Consiliu cu raspunsurile dumnealui stati linistiti nu veti muri,acum! Mai puteti trai cat timp rezistati bolilor create de toate chimicalele vor infecta apa pamantul si aerul .Rusine celor ce ne conduc , ne conduc usor usor in Mormant

 8. plictisitu asta incearca el sa explice zici ca la copiii de gradinita.. etapa 1 – distrugerea culturilor etapa 2 – forarea 3 – injectarea cianurii in sol .Super .

 9. “Am vrut să vin astăzi aici pt. a vă asculta…bla, bla, bla…” Pe ăsta l-a-nvăţat cineva cum să se adreseze pt. exordiu (captatio benevolentiae). Cred că asta şi vrea el, să se facă slugă smerită, cu multă bucurie chirnogenenilor. Hai sictir, că tot jigodia de lup care şi-a dat arama pe faţă la Comana ai rămas, doar că te-au “costumat ăştia în mieluşel blând” ca să-i abureşti. Oamenii te-au simţit, cotoiule! Lupii tineri…
  “Nu m-am temut de lupii maturi
  Le tai un cal bătrân şi-i saturi,
  Da’ ce ne facem cu căţeii?
  Care în numele ideii
  de Revoluţie se-ngraşă
  Şi-abia despachetaţi din faşă
  Încep să scoată colţii tineri
  Şi-o muşcă şi pe Maica Vineri,
  Dacă la ora programată n-au porţia asigurată.
  Atenţie la căţelandri
  Când sunt sătui se joacă tandri
  Se hârjonesc în haită mică
  Dar cresc si se-nrăiesc
  Şi ştim c-atunci când haita se măreşte
  Nici Dumnezeu nu-i mai opreşte!
  Ajung la rându-le lupi maturi
  Şi nu mai şti cu ce să-i saturi
  Că sunt şcoliţi şi au pretenţii.
  Sunt rude toţi cu disidenţii.
  I-a chinuit nomenclatura,
  Şi-au trebuit să-şi ţie gura
  De-aceea vor acum să muşte
  Să n-aibă cine să-i împuşte.
  Nu m-am temut de lupii maturi.
  Le tai un cal bătrân şi-i saturi”

 10. “Eu habar n-am” … “Eu nu sunt specialist” … “Eu nu stiu detaliile…” “…dar incerc sa va conving pe voi, proștii, CA E BINE, DESI NU STIU, NU AM HABAR, NU SUNT SPECIALIST!”

 11. Pentru ”mirela”:
  ”Doamna în roșu”, a inițiat această mișcare de conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice, stând duminici la rând singură în fața casei de cultură, până când, încet, încet s-a închegat o mișcare cât de cât organizată. Cheltuiește timp și bani din propriul buzunar ca să meargă prin satele județului pentru a informa oamenii.
  Se expune public, cu bune și cu rele și, chiar dacă nu e de obicei pe placul celor de la consiliul județean, nimeni din cei din sală nu a spus c-ar fi fost deranjat de atitudinea ei, ba dimpotrivă! Pentru acest lucru, tot respectul! Nu uitați că acești oameni nu sunt actori, nu au făcut lecții de retorică, nu fac acest lucru ca ”să placă” cuiva. Sunt oameni absolut obișnuiți dar pe care indignarea i-a scos afară din casă. Felicitări ”doamnei în roșu”, cu atât mai mult cu cât mulți bărbați ai județului sunt de partea cealaltă, a cotropitorilor care vor să ne otrăvească apa și pământul!

 12. partea a treia se termina apoteotic: eu sunt Sagetatoare! Oameni buni, daca puteti zice nu, ziceti nu!

 13. Pt G. Balaur :eu nu am iesit(vorbesc la trecut fiindca nu o sa mai ies) in strada pt ca doamna a stat nu stiu unde singura sau cu altcineva. Va asigur ca nici cei din Pungesti nu au iesit pt ca d-na statea sau nu statea, si nici cei din Bucuresti, Cluj, C-ta sau Mangalia. Doamna putea sa stea mult si bine si puteai si d-ta sa stai daca sunteti atat de barbat si nu stiu ce faceati stand pe acolo singuri… Nu va asumati merite care cu respect dar nu va apartin! Eu am spus cu totul altceva: cand esti agresiv si ii ENERVEZI pe toti NU SE NUMESTE CA E BINE CE FACI!chiar daca inentia e nobila. DACA ii sunteti prieten cu adevarat incearcati sa vedeti adevarul, daca doar vreti sa STATI pe langa dansa ca sa nu fie singurica si sa-i scoata din minti pe toti e problema D-voastra! Pacat ca nu vedeti padurea “din cauza de copaci” Sincer va doresc succes. … insa nu cred ca pe frig si duminica de duminica Mangalia va iesi din casa, sa se uite la o doamna care zbiara-rugusit scoasa din minti!!!

 14. Pt. doamna ”mirela”:
  Vedeți, redevenim români, adică dezbinați, în tot ce facem. Sintetizând,noi suntem toți acum pe o corabie care se scufundă și în loc de unire a forțelor și de cooperare, avem timp de cochetării că cineva „ne place„ sau „nu ne place„. Nimănui nu-i place să ”cânte” la megafon, să se expună public și să fie ținta sistemului care abia așteaptă să denigreze orice persoană care i se opune. Dar dacă nimeni n-o face, atunci scufundarea corabiei este 100 % sigură. Eu ies în stradă, cânt la megafon, merg prin sate nu pentru a mă admira cineva sau pentru a-mi face imagine pentru o eventuală carieră politică, ci pentru a-mi salva cei trei copii de la un dezastru iminent. Dacă salvându-i pe ei mai pot salva și pe alții, cu atât mai bine. Iar dacă nu voi reuși, cel puțin voi avea conștiința împăcată că nu am stat cu mâinile încrucișate și nu am făcut nimic. Mi-aș fi dorit tare mult să fiu perfect anonim, invizibil chiar, dar politicienii corupți m-au adus în situația să fac ceea ce urăsc mai mult-să mă expun public, să vorbesc în public și să intru în polemică cu persoane pe care nici măcar nu le cunosc personal. Admirația mea a fost întotdeauna pentru oamenii care, anonimi, ”FAC”, nu pentru cei care ”VORBESC”.

 15. Domnule George Balaur, doamna in rosu nu a initiat nimic. O mana de oameni pe facebook au initiat dupa ce aici la Mangalia tv am vazut ca au incercat sa adune lumea. Uite de ce nu iese lumea duminica. Va asumati, cum zicea cineva pe aici, ceea ce nu este un lucru initiat de voi. Am iesit in prima duminica pentru ca am vrut noi localnicii. Nu ca a urlat nu stiu ce femeie. Adevarul ca doamna cam tipa aiurea si are aceeasi placa veche. Cred ca s-a sesizat corect agresivitatea cu care injurati pe cei care nu ies cu voi. Poate au motive intemeiate. Am iesit prima duminica si apoi la a doua am plecat cand au venit doua individe,dintre care cea in rosu, sa urle aiurea. Daca injurati lumea pe sub geamuri nu faceti nimic.

 16. Aveți dreptate cu toții. Cel mai bine, ca să nu ne mai certăm,este să stăm toți în casă, drept pentru care lansez din nou apelul meu la cumințenie:
  Stați cuminți, oameni buni, stați în fața televizorului, spargeți semințe și beți bere, uitându-vă la emisiuni cu țâțe goale, la fotbal, manele și telenovele. În definitiv nu pentru asta au murit tinerii din decembrie 89, ca să aveți mai multe televiziuni, bere, filme, țigări americane? Lăsați-i dracu pe tâmpiții ăia care urlă pe stradă nu știu ce lozinci cu ”Vrem apă curată, nu contaminată!”, ”Chevron,go home!”,”Refuz,rezist, gazelor de șist!” și alte bazaconii de felul ăsta.
  Nici nu vă interesează apa curată, pentru că voi oricum beți bere sau Bomba Bola, iar de spălat nici nu vă mai interesează, dacă tot o să fie totul poluat!
  Și ce dacă o să curgă gaz pe țeava de la chiuvetă!? Românu-i descurcăreț, frate, o să puneți un furtun de la robinet spre aragaz și uite-așa o să-l trageți în piept pe Chevron, și-o s-aveți gaz moca la făcutul sarmalelor!
  Și ce dacă n-o să mai aveți pământ pentru agricultură!? Oricum în supermarketuri nu mai găsești aproape nimic din România:ardei din Turcia, pere din Africa de Sud, țelină din Olanda, castraveți de la bulgari și alte excremente frumos ambalate, care vă trimit direct la spital.
  Vă descurcați voi, că doar sunteți români!
  Și ce dacă aerul o să fie poluat!? Oricum vi-l poluați singuri: ce mișto e o țigară americană, fumată la o cafea braziliană! Lăsați-i în pace pe-ăștia care tot țipă ”poluare, poluare”, că voi vreți să vă trăiți viața așa cum vreți voi, nu cum vor ei!
  Stați cuminți, oameni buni! Dormiți liniștiți, cum ați dormit și-atunci când ați depus banii la FNI-ul lui Vântu!
  Și de ce strigă ”Chevron, go home!”? N-au vrut toți românii, de 60 de ani încoace, să vină americanii?
  Uite c-au venit, frate, și noi îi iubim pe americani: le bem Bomba Bola,le fumăm mahorca, ne îndopăm cu Mc Rățoi, ne holbăm la filmele lor, țopăim după hip hop-ul lor, le-am luat adoptat healoinul și seintvălentainul, ne îmbrăcăm ca ei, vorbim ca ei, ne distrăm ca ei, ne dăm viața pentru ei pe trecerile de pietoni, ne dăm viața pentru ei și-n Afganistan, ce mai contează că ne iau și gazul din șist, pe șest!
  Oricum, vă vor cumpăra terenurile agricole și-atunci vor putea să facă ce vor cu ele!
  Patrie, patriotism!? Voi nu vedeți că granițele sunt doar pe hârtie, ca să mai aveți totuși iluzia că mai aveți o țară? Voi nu vedeți că a fi patriot azi înseamnă a fi un caraghios? E mult mai ”cool” să-ți dai viața pentru americani decât pentru țara ta!
  Astăzi imperiile nu mai au soldați care să mărșăluiască jumătate de planetă ca să cucerească un teritoriu: imperiul Bomba Bola vă intră frumos în frigider, imperiul Mc Rățoi vă ia banu și-l depune în contul americanului cu fiecare îmbucătură, iar cu fiecare apăsare pe tastatură mai puneți un cent în contul lui Bill, patronul de la ”Ferestre”.
  Stați cuminți, dragii mei, să nu cumva să vizionați documentarul nominalizat la Oscar ” Gasland”, pentru că văzându-l, veți afla adevărul, și adevărul vă va elibera, iar voi nu vreți să fiți liberi, pentru că a fi liber presupune responsabilitate iar voi nu vreți așa ceva, e mai bine să fii sclav și să decidă altul pentru tine. Nu e povară mai mare decât libertatea!
  Stați cuminți oameni buni! În definitiv , cei din decembrie 89 ce-au rezolvat cu sacrificiul lor?
  Schimbați și finalul baladei Miorița:pentru că de trei zlle-ncoace gura nu-i mai tace, tăiați-o și făceți-o pastramă!
  Când vor mai trece demonstranții pe sub fereastra voastră, nu vă mai holbați din dosul perdelelor.
  Închideți și mai bine ferestra ca să puteți dormi în continuare în somnul cel de moarte!

 17. George Balaur, eu zic hai sa nu ne mai batem cu caramida in piept, asta e parerea oamenilor si au dreptul la ea! Nu te pune, nu te obliga si nici nu te roaga nimeni sa faci cam tot ce-ai enumerat pe sus ca faci/facem. hai sa fim putin mai modesti si sa facem cu discernamant ceea ce trebuie facut. Doar cu obligativitatea de a ne pastra simtul realitatii si bunul simt. Altfel,cum bine ne mai punea cineva la punct zilele trecute: ne-a imputernicit cineva sa reprezentam pe cineva? din cate stiu eu nu. E urat cand gustam din placerea de a vorbi in public si nu mai stim sa ne oprim, ne credem tribuni, lideri absoluti, Isusi sau salvatorii neamului. Si deocamdata nu suntem NIMIC!!!!!. Asa ca hai sa nu ne mai grozavim, daca am “reusit” SA INDEPARTAM oamenii de la proteste e foarte, foarte grav!!!! Nici eu nici tu si mai mult Rodica, nimeni nu inseamna nimic!!fara oamenii care ies in strada. PUNCT

 18. Doamna sau domnisoara Aura graiti foarte bine. Asa ar trebui vorbit cu poporul cand vrei sa-i urnesti de pe canapea.Daca exista deja o lehmite, nu-i bine sa-l ataci pe individ. Apelezi la inteligenta si nu la autovictimizare.

 19. Revin: cand am scris mai sus ce-am scris nu ma refeream la George Balaur ci la cei pe care domnia sa ii sustine. Tocmai de aceea am scris: ” hai sa nu ne mai batem” “hai sa fim” “faci/facem” “nu mai stim” “deocamdata nu suntem” “nici eu, nici tu” vad ca am folosit totusi PERSOANA I PLURAL! ASADAR INCLUSIV PERSOANA MEA!!! Imi pare tare rau ca s-a inteles gresit si-am primit reclamatii in privat!

 20. Hai sa fim onesti: daca nu va place cine si cum vorbeste in piata de ce nu vorbiti voi?? tot timpul s-a facut apel la cei din public sa vina sa vorbeasca, cine are ceva de spus, sa spuna cu voce tare, sa auda toti.
  Al 2-lea aspect si cel mai important este: NU CONTEAZA CINE/CE FACE, IMPORTANT ESTE SA FACEM TOTI CEVA, SA NU STAM IN CASA! Nu mergem la protest sa comentam organizarea, sa ne dam cu parerea despre cei care vorbesc acolo, MERGEM LA PROTEST SA NE CEREM DREPTURILE, SA NE APARAM VIATA! Cei care au organizat pana acum, desi este mult spus organizat, sunt oameni simpli ca noi toti..pur si simplu s-au adunat, s-au cunoscut si s-au gandit ce putem face pentru a tine piept amenintarii. Nimeni nu este expert, oricine doreste sa ajute, fie si cu o opinie este binevenit!
  Ne vedem duminica la 14:00! Tineti minte: toti luptam pentru o cauza comuna!

 21. Catre toti cei care merg sau doresc sa mearga la proteste: daca aveti o idee, o opinie, daca aveti ceva de spus, orice, daca sesizati o greseala sau ceva nu va place: Va rog spuneti acolo la protest si impreuna vom ajunge la o solutie adecvata. Daca nu va place un discurs, trageti-l de maneca pe respectivul si spuneti-i. Toti suntem egali!

 22. Vio, tocmai ce ce s-a spus ca vorbiti prea mult, prea agresivi si dezinformeaza unii cu pliantele care indruma la alte mitinguri altele decat cel din Mangalia, apoi parca spuneau ca strigati sub geamuri ca sa iasa din casa daca le pasa. Daca online sunteti atat de agresivi cand lumea va atrage atentia, in public vreti sa va spuna careva ceva sa-l luati poate si la suturi. Hai sa fim sinceri, nu va pricepeti sa adunati lumea si sa relationati. Pacat ca sunteti tineri si aveti atat de multa suparare directionata tocmai catre cei care ar trebui sa-i atrageti.

 23. Raluca de ce crezi ca trebuie sa se chinuie cineva sa adune lumea?? Nu este interesul tuturor sa isi apere pamantul, apa, aerul?? Nu trebuie sa asteptam sa fim adunati, trebuie sa iesim din proprie initiativa!
  Nu este nimeni suparat, departe de mine acest gand, eu ii rog pe toti cei care au ceva de spus sa spuna, orice idee noua este binevenita. La ultimul protest au fost 2 persoane noi care au luat cuvantul si a fost foarte bine.Propun ca la urmatorul protest sa nu mai vorbeasca cei ce au vorbit deja, sa vina persoane noi sa spuna ce gandesc.

  De ce trebuie sa apara ideea de organizare, organizatori, cand noi suntem niste oameni simpli care ne-am adunat sa luptam pentru o cauza comuna…saptamana trecuta am printat afise cu riscurile exploatarii gazelor de sist si am mers pe la magazine prin centru sa ii rog sa ma lase sa le lipesc..imi doresc ca si altii sa faca la fel ca mine si usor, usor sa ne adunam fortele..eu cred in romani, cred ca uniti vom reusi sa schimbam ceva!

 24. Vio, draga ! Poporul a avut totdeauna, are si va avea nevoie de un lider, de un organizator, indiferent de “actiunea” la care participa, de clasa sociala sau pregatire. Problema e ca acel lider prestabilit sau de ocazie, sa nu incerce a-si face un merit din asta, sau sa incerce a profita… Sa se limiteze la organizare, iar daca are ceva de spus, sa o faca in cat mai putine cuvinte si pe intelesul tuturor. Discursurile lungi plictisesc. Cei ce ies in piata, stiu in mare (sau mai in amanunt), despre ce e vorba. Principalul e sa ne facem simtita prezenta in numar cat mai mare marsaluind pe traseul stabilit, aratand ca suntem dispusi sa ne aparam drepturile si la nevoie suntem o forta.
  Dupa cum remarcai, suntem in general oameni simpli, dar posibil ca unii sa nu se considere chiar asa. E dreptul fiecaruia… si nu are nimeni dreptul sa jigneasca fara motiv. Ca impartasim aceiasi cauza, e adevarat, si e bine sa uitam pentru cateva ore macar, de ranguri si functii, dar sa ramanem civilizati si sa ne respectam reciproc. Inca ceva: Cand mai vedeti pe cineva impartind material propagandistic, uitativa va rog sa fie pentru Mangalia si mai ales pentru cauza, fara implicatii politice. Celor care incearca altceva li se poate atrage atentia politicos sa inceteze.

 25. Eu ies in strada pentru ca am un copil fata de care nu vreau sa-mi fie rusine , mai tarziu, cand ar putea fi prea tarziu, si ma va intreba: tu, mama, ce-ai facut cand stiai ce se intampla. Fac ce pot si cum pot.Ce stiu si cum stiu. Nu ies in strada pentru altcineva sau sa obtin ceva personal, precum nici ceilalti care ies in strada nu ies pentru mine, ci ies pentru ei, copiii lor, tara asta. Mi-as dori sa fim, totusi, multi care sa iesim in strada, astfel incat sa se tina cont de noi. Nu stau sa judec pe nimeni si nici sa cert, dar eu nu mai vreau sa stau cu capul in nisip, doar ca nu-mi plac altii. Ies in strada indiferent de simpatiile sau antipatiile mele personale, pentru ca imi pasa. Insa, doar multi vom reusi sa impiedicam dezastrul care se pregateste. Asa ca, iesiti, cereti-va dreptul la viata, vorbiti, scandati, luptati, pentru ca este singura sansa a Romaniei, singurul loc caruia ii putem spune “acasa”! Implicati-va fiecare si spuneti-va punctul de vedere. Nimeni nu va opreste. Repet, o faceti pentru voi. Eu o fac pentru mine, copilul meu, tara mea!

 26. Stiti ca la fiecare “dezbatere” de (dez)informare, cei de la CJ vin insotiti doar de loby-sti chevron? Stiti ca cei da la chevron incearca sa mituiasca comunitatile cu nimicuri? Unii oameni sunt informati, dar marea lor majoritate nu. Ma intreb cati dintre cei care critica s-au interesat unde si cand sunt aceste dezbateri si sa-si aduca aportul, sa-i combata, astfel incat balanta informarii sa fie corecta, din timpul si pe banii lor? Stiti ca suntem contestati ca nu suntem specialisti si asta te obliga sa cauti si sa aduci documente oficiale care contrazic teoriile lor? Stiti de cate ori s-a pus pumnul in gura celor care contesta ce vor ei sa faca? Stiti ca ei au scoala de manipulare iar noi suntem oameni simpli? Stiti cat de trist este sa vezi ca cei care ar trebui sa se uneasca prin crez, se contesta unii pe altii, doar din orgoliu, sau stiu eu ce? Ma intreb daca stiti, cate zeci de mii de fly-ere au fost distribuite, de unii dintre noi, cei care “iritam”, de aproape 2 ani, si am rugat sa citeasca si sa se informeze, si conform constiintei fiecaruia, sa ia atitudine? STITI??? Asta e! Eu voi iesi in strada, indiferent de critici si nu-mi asum nici un rol. Singurul meu rol este cel de mama si de ROMAN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.