Credincioșii musulmani serbează astăzi prima zi din cele trei de Ramazan Bayram. Mesajul primarului Radu Cristian

0
301

Credincioșii musulmani sărbătoresc astăzi, 21 aprilie 2023, prima din cele trei zile de Ramazan Bayram sau Șeker Bayram, sărbătoarea dulciurilor, după aproape o lună de post și rugăciune specifice Lunii Ramazan.

Cu această ocazie au fost oficiate slujbe religioase în toate geamiile. În prima zi de Bairam, dimineața, bărbații merg la geamie pentru rugăciunea colectivă, copiii merg cu colindul din casă în casă pentru a ura „Bairam fericit”. Cei tineri sărută mâinile celor mai în vârstă, deoarece acest obicei arată politețe, respect față de persoanele în vârstă.

Tot în cele trei zile de sărbătoare credincioșii musulmani merg în vizită la rude și prieteni, la masa vor servi pe lângă produsele tradiționale, dulciuri precum baclavale, sarailii și prăjituri făcute în casă, de aici şi faptul ca Ramazan Bairamul este cunoscut și ca sărbătoare a dulciurilor.

În prag de sărbătoare, primarul municipiului Mangalia, Radu Cristian, transmite credincioșilor musulmani următorul mesaj:

Le transmit credincioșilor musulmani, care astăzi sărbătoresc Ramazan Bayramul, gândurile noastre bune și multă fericire. Ramazan Bayramînîz Qayîrlî Bolsăn! Ramazan Bayramînîz Mübarek Olsun!

De asemenea, muftiului Muurat Iusuf a transmis următorul mesaj:

Stimați credincioși, urmează trei zile de sărbătoare, trei zile în care casele noastre sunt deschise prietenilor și rudelor, când noi, la rândul nostru, mergem în vizite, bucurându-ne de cei dragi și de mese îmbelșugate. Vă îndemn ca și după cele 29 de zile de post să păstrăm în suflet căința și rugăciunea, să fim alături de semenii noștri, să ne primenim în continuare sufletul prin citirea Coranului. Luna Ramazan a fost o lună de reflecție, o lună în care ne-am analizat propriile fapte și propriul comportament cu scopul de a găsi calea cea bună în viitor, de a corecta ce am greșit și de a fi mai buni, de a ne cântări mai bine faptele și vorbele și de a da dovadă în continuare de solidaritate și respect în relația cu semenii noștri, indiferent de etnie. Fiecare astfel de perioadă poate fi pentru oricare dintre noi un pas nou spre propria schimbare în bine dacă vom învăța să ne dedicăm mai mult reflecției, rugăciunii și faptelor bune indiferent de perioada din an pe care o traversăm. Nu doar de sărbători trebuie să fim atenți la nevoile semenilor noștri, nu doar de sărbători trebuie să mergem la geamie. Sufletul nostru are nevoie permanent de hrană, asemenea corpului căruia îi oferim zilnic bucate. Să ne bucurăm, așadar, de cele trei zile de sărbătoare care vor urma, să le petrecem în compania familiilor și prietenilor. În același timp, să nu uităm că frați de-ai noștri sunt în grea suferință în zone de război sau grav afectati de dezastre naturale și în aceste zile de sărbătoare să fim alături de ei măcar cu rugăciunile noastre!

În încheiere, doresc să transmit tuturor credincioșilor musulmani
Ramazan Bayram Fericit!
Ramazan Bayramı Qayırlı bolsın!
Ramazan Bayramı hayırlı olsun!
Eid Al-Fitr Mubarak!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.