Reprezentanții comunității medicale din România salută în mod public decizia Ministerului Sănătății de a aloca fondurile necesare achiziției vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valențe, acesta urmând a fi disponibil în mod gratuit pentru copiii din România, prin Programul Național De Vaccinare.

Prevenirea bolilor pneumococice prin vaccinare reprezintă una dintre cele mai importante măsuri de sănătate publică, în contextul în care țara noastră ocupă, în continuare, primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, în ceea ce privește mortalitatea infantilă, pneumonia constituind principala cauză de deces la copiii sub 5 ani.

Copiii din România vor beneficia astfel gratuit de cel mai avansat și cel mai utilizat la nivel mondial vaccin pneumococic conjugat.

Vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valențe oferă, în momentul de față, cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice dintre vaccinurile pneumococice conjugate și este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial, fiind folosit în mod exclusiv în peste 100 de țări, printre care și Marea Britanie, Franța, Italia,  Ungaria sau Statele Unite. Vaccinul are un profil favorabil de siguranță, fiind distribuite până în prezent peste 700 de milioane de doze la nivel mondial. Vaccinul conjugat cu 13 valențe a demonstrat eficiență rapidă și semnificativă în prevenția bolilor pneumococice invazive, a pneumoniei și a otitei medii acute la copiii vaccinați, după introducerea în programele naționale de imunizare la sugari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.