Statul roman va avea in sfarsit un “Avocat al Copilului”. Astfel, Romania va deveni cea de a 36-a tara din Europa care va oferi protectie copiilor prin intermediul unei asemenea autoritati. Mai exact, Avocatul Copilului va monitoriza si promova domeniul respectarii drepturilor copilului.

Romania poate deveni pana la sfarsitul anulului cea de a 36-a tara europeana care va avea o institutie independenta sau un departament de promovare si protejare a drepturilor copilului. Organizatia noastra a pus pe agenda publica aceasta problematica inca din 2001“, a declarat presedintele Organizatiei “Salvati Copiii“, Gabriela Alexandrescu, in cadrul unei dezbateri publice.
Proiectul adoptat de Guvern ar urma sa intre in vigoare cel tarziu la finele anului, dupa ce va fi trecut si de plenul Parlamentului, este de parere Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. Potrivit proiectului de lege, Avocatul Copilului este un adjunct al Avocatului Poporului, care “vegheaza la respectarea drepturilor copilului definite in Constitutia Romaniei, Conventia cu privire la drepturile copilului si alte prevederi legale. La indeplinirea mandatului sau, Avocatul Copilului se va conduce dupa binele copilului si va avea in vedere faptul ca mediul natural de dezvoltare a acestuia il reprezinta familia”.
De ce este nevoie de Avocatul Copilului
Reprezentantii Organizatiei “Salvati Copiii” explica ca o astfel de institutie este necesara intrucat datele cu privire la respectarea drepturilor copilului sunt ingrijoratoare: “Avem cea mai mare mortalitate infantila din Europa. Jumatate dintre copiii din Romania traiesc in risc de saracie sau de excluziune sociala. Pentru sute de mii de copii, accesul la servicii medicale, servicii sociale sau de educatie este redus sau inexistent. Protectia impotriva discriminarii este deficitara, iar opiniile copiilor sunt rareori luate in considerare”, a explicat Gabriela Alexandrescu.
Citeste mai mult pe portalinvatamant.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.