Asociația Elevilor din Constanța organizează luni, 16 septembrie, între orele 11-13 la Statuia Victoriei din Parcul Primăriei  un protest la care participă elevi din mai multe licee constănțene împotriva măsurilor luate în sistemul educațional.

Elevii vor protesta împotriva plafonării de către Guvern a cuantumului maximal ce poate fi decontat pentru naveta acestora la tariful de 2 lei / km. Această măsură reprezintă o îngrădire a accesului liber și gratuit la sistemul educațional public pentru că plafonul stabilit arbitrar de către executiv va acoperi doar o treime din costul total al transportului, favorizând absenteismul și abandonul școlar.

De asemenea, elevii cer alocarea de 6% din PIB pentru educație. Prin respectarea obligațiilor asumate prin Pactul pentru Educație – alocarea a 6% din PIB pentru educație – se va putea asigura buna funcționare a sistemului, realizarea investițiilor necesare sistemului de învățământ, o salarizare corectă a cadrelor didactice și toate celelalte servicii de care momentan elevii nu beneficiază sau trebuie să le achite din buzunarul propriu.

Elevii constănțeni, contrar prevederilor legale, nu beneficiază de reducerea costului de transport urban cu RATC cu 50%, chiar dacă legea educației le garantează acestă reducere. Aceștia speră să convingă autoritățile constănțene să respecte legea și să beneficieze de acest lucru ca și colegii lor din alte municipii.

Chiar dacă elevii sunt beneficiarii direcți ai învățământului, aceștia nu sunt consultați în măsurile care urmează să fie luate. Prezența în cadrul Consiliului de Administrație este un drept de care au beneficiat elevii până în anul 2011. În acest moment exista o inițiativă legislativă în acest sens dar reprezentanții elevilor sunt dezamgiți de faptul că Ministerul Educației nu va sprijini acest lucru, cel mai probabil avizând negativ acest proiect de lege la următoarea ședință de Guvern.

Legea Educației prevede faptul că Ministerul Educației trebuie să elaboreze cu reprezentanții elevilor un statut al acestora în termen de maximum 8 luni de la intrarea în vigoare a legii. După mai mult de 2 ani acest statut nu este aprobat, chiar dacă reprezentanții elevilor au încercat de multe ori să stabilească întâlniri cu reprezentanții ministerului, acest subiect a fost mereu amânat. Statutul Elevului ar trebui să prevadă drepturile și îndatoririle elevului șî în baza acestuia să se elaboreze regulamentele de ordine interioară ale școlilor.

“Avem multe motive care ne-au condus să luăm această decizie de a protesta. Faptul că de 2 ani de zile statutul nostru este amânat este ceva îngrijorător. De asemenea, Ministerul Educației a tratat cu multă lejeritate problema elevilor navetiști, chiar considerând măsura propusă de Ministerul Finanțelor ca fiind una salvatoare. Credem că Ministerul Educației nu conștientizează gravitatea situației. Săptămâna trecută am trimis la Guvern o reclamație administrativă prin care am cerut anularea plafonului pe naveta elevilor deoarece o asemenea măsură nu se poate lua prin Ordonanță. În cazul în care Guvernul nu va abroga prevederea în termen de 30 de zile, vom acționa Guvernul în contencios-administrativ.” a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Alexandru Bajdechi.

3 COMENTARII

 1. Asta e cea mai mare problema a elevilor ?! Daca lise da 2 lei pe Km pentru fiecare calatorie, e mai mult decat rezonabil! Numai daca nu vor sa mearga la scoala cu Jeepul 4×4, sau cu elicopterul. Sunt alte probleme critice, cum ar fi manualele scolare, starea fizica a unora dintre scoli, dotarile, salariile profesorilor si de aici calitatea acestora (sunt prea multi suplinitori si profesori slabi sau mediocri, dar cand nu-i platesti e greu sa le pretinzi).
  Dar despre disciplina in scoi nu au de spus nimic asociatiile elevilor ? Chiar cred ca au tot felul de drepturi, fara a avea si indatoriri ???

 2. Peste tot in tara , multe se spun si putine se fac , la un an si de guvernare inca se aude : trebuie sa facem si atat . Astazi cu ocazia deschiderii anului scolar am fost convins ca nu intotdeauna ceeace se pregateste ptr, cineva va deveni realitate . Anul trecut odata cu inceperea primei promotii a clasei pregatitoare s-a cumparat din banii elevilor mobilier ptr. a complecta clasa si bietii copilasi sa stea si sa invete , astazi surpriza …. altii beneficiau de acel mobilier iar 26 de evlevi au fost mutati intr-o anexa numita mota-mo clasa cu doar 20 de banci , la protestul parintilor un cadru didactic : nu va convine , mutatii la alta scoala ! Nu cumva el-ea , ar trebui sa mearga la altfel de scoala ?
  Unde si la cine sa ne plangem cand chiar d-l Director a fost de acord , nu cumva trebuie sa cumparam – coplecta cu alt mobilier si din banii nostri sa le dam si salarii marite ? Ce au facut o vara intreaga , nu cand incepe scoala vi cu solutia : mutatii daca nu va convine .

 3. Statutul elevului este extrem de simplu, si anume:
  Drepturi – Are dreptul sa invete pe branci, daca vrea sa-si gaseasca un job bine platit afara (nu este cazul lui make, Alexandru Bajdechi – se pare ca el detine niste activitati comerciale destul de banoase, nu le mentionez)
  Obligatii – La fel, sa invete pe branci. Ce simplu, NU ?? Sau va asteptati cumva si la ceva fonduri de la buget, pt niscaiva sprituri la “ASOCIATIE” ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.