[jwplayer config=”player” file=”http://www.mangalia.tv/video/20130626tun.mp4″]

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, în apropierea plajei 2 Mai din judeţul Constanţa, un tun aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, pe care un cetăţean român îl deţinea în mod ilegal, după ce îl recuperase în urma unor săpături prin scufundări  neautorizate, din Marea Neagră.

În data de 25.06.2013, în jurul orei 13.30, acţionând în baza unei informaţii, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului SCOMAR al Gărzii de Coastă s-au deplasat, împreună cu un expert al Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa, în zona plajei din staţiunea 2 Mai din judeţul Constanţa, ocazie cu care au descoperit un tun, care era deţinut de cetăţeanul român S.G., în vârstă de 49 ani.

Din primele evaluări, expertul care a însoţit poliţiştii de frontieră a avansat ipoteza că tunul respectiv, în lungime de 171 centimetri şi o greutate de aproximativ 300 kilograme, aparţine unei goelete bizantine ce a navigat în apropierea ţărmului Mării Negre, fiind fabricat foarte probabil în perioada secolelor XVIII – XIX. Astfel, reprezentantul muzeului a precizat, în urma expertizei preliminare, că arma de artilerie face parte din Patrimoniul Cultural Naţional.

Cetăţeanul român, domiciliat în judeţul Constanţa, asupra căruia a fost găsit tunul, a declarat faptul că a intrat în posesia lui după ce l-a recuperat din Marea Neagră, în urma unor săpături prin scufundări neautorizate în zona plajei de la 2 Mai.

Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării tunul, urmând a-l preda serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Constanţa, în vederea continuării cercetărilor şi luarea măsurilor legale ce se impun.

Lucrătorii Gărzii de Coastă au întocmit persoanei în cauză dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „efectuare de către persoane fizice sau juridice neautorizate a unor detecţii sau săpături în siturile arheologice”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 92, alin. 1 din Legea 182/2000 republicată.

DSC03414

2 COMENTARII

  1. Ce porcarie….
    In loc sa ii multumeasca omului k pe cheltuielile lui a scos ce statul nu are bani si interes sa scoata, vine si il arde cu amenzi si dosare penale…
    In curind o sa ne trebuiasca si autorizare sa folosesti wc-ul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.