glume

Vedem cu surprindere ca HG 933 din 10.07.2004, se aplica gresit si mai ales discriminatoriu.  In Romania interpretarea gresita a legii este un lucru obisnuit. Majoritatea locatarilor intr-un bloc se debranseaza de la sistemul de furnizare de agent termic, sistem cu probleme dovedite. Toti se intorc la sistemul electric, reusesc sa-si incalzeasca apartamentele in limitele normale si automat toata cladirea. Vecinii inca bransati la sistemul defectuos al orasului au ramas fara caldura perioade lungi de timp. In acest timp, cei care s-au incalzit pe sistemul electric nu au fost compensati pe cota parte comuna de 15% ……. fiind clar discriminati. Mai mult, in mod abuziv, pentru a-si acoperi problemele, reprezentantii institutiilor implicate forteaza aplicarea cotei parte. Abuz, discriminare, totul avand la baza gafele in furnizarea agentului termic in parametrii normali. Nu conteaza cei care au  fost  de vina in anii trecuti, ei trebuie sa fie deferiti justitiei, cei care nu o fac sint complici. Cota parte comuna ar trebui aplicata celor care chiar nu folosesc surse de incalzire. Din pacate au fost scutiti cei care au apartamente de vacanta in Mangalia si nu folosesc surse de incalzire, la intretinere nefiind trecute persoane. Ramane problema interpretarii. Din text mai observam ca  aplicarea abuziva se face in baza “existentei unei majoritati a celor debransati”. Uluitor sau nu, in cazul de fata vor sa sanctioneze majoritatea pentru cativa ramasi bransati. In orice democratie majoritatea decide. Asta se intampla totusi si atunci cand intrunirile cu presedintii de asociatii de locatari se tin fara anuntarea presei, fara dovezi video a celor spuse, fara sa stim cine a decis pentru cetateni si in ce context.  Gasim documente scurse online de la cei nemultumiti din care aflam ca a fost, s-a vorbit si s-a decis !  Inapoi in tirania comunista !? Majoritatea nu decide, doar partidul ! Astfel este clar atacabila in justitie aplicarea HG 933 in forma in care nu se face o echilibrare a compensatiei si spre cei care se incalzesc cu surse electrice.

10 COMENTARII

  1. si city manageru ce zice?dar nea georgescu?ca ii vad trecuti pe raboj pe listutza “oficialilor”

  2. sint debransat de10 ani si platesc acea cota de ce numi<plateste si mie chiria pa tevile care trec prin casa

  3. Cum e reglementată în zona UE problema părţilor comune: În ţări precum Germania, Austria, Franţa, Elveţia, Cehia, Slovacia, se aplică un procent de consum comun cuprins între 25 % şi 50 %, în condiţiile în care majoritatea condominiilor sunt izolate termic. Astfel, în Germania cota parte fixă pentru consumul comun este cuprinsă între 30 la sută şi 50 la sută, în Franţa între între 25 la sută şi 50 la sută, în Austria între 25 la sută şi 45 la sută, în Elveţia între 30 la sută şi 50 la sută, iar în Cehia între 40 şi 50 la sută.

  4. Da dar aia primesc caldura reala ca sa se incalzeasca si partile comune. La noi au dat amorteala in calorifere si nu au incalzit normal nici apartamentele bransate, sa nu mai vobim de cele nebransate prin consum comun

  5. o bataie de joc caldura pe februarie ,la 2 camere 7400 ron,nu stiu ce gindeste d-l primar,dar ar trebuii controlati cei de la asociatie.Eu cred ca administratiei locale le convine situatia dar nu isi pun problema ca dupa aceasta iarna debransarea se va face in masa

  6. În opinia mea abordaţi subiectul dintr-o perspectivă greşită ! Nu cred că trebuie să invocăm trecutul îndepărtat sau mai puţin îndepărtat, vină sau mai puţin vina cuiva … în cazul proprietăţilor debranşate ! Opinia mea cu privire la aceste debranşări este una cât se poate de clară: s-a greşit aprobându-se (legal sau ilegal, fiindcă majoritatea debranşărilor n-au respectat cadrul legal) aceste debranşări.
    În acelaşi timp cred că trebuie să înţelegem că într-o comunitate locală măsurile sociale care se implementează se aprobă cu majorităţi, că ne place sau nu, deci şi cu majorităţile din consiliul local, întrucât aceştia au un vot reprezentativ ! Cum la un moment dat administraţia locală a hotărât să investească în acest segment numit “serviciu de încălzire”, au făcut-o cu gândul ca toţi să beneficieze de ea, în principal cei de la bloc ! Să ne aducem aminte ce aiurea arăta oraşul cu acele burlane scoase pe geam sau cu spartul lemnelor sub geamuri!
    Tot când abordăm acest subiect trebuie să respectăm legislaţia în baza căreia am devenit proprietarii caselor, obligaţiile pe care le avem de îndeplinit când vine vorba de condominiu! … nu putem face deloc abstracţie de ele nicio clipă! Ştiţi bine … comunitatea locală este guvernată de o lege fundamentală şi de alte legi, ordonanţe, HG-uri şi HCLuri … care au prevederi destul de clare şi reglementează traiul în comun ! …şi aici m-aş referi la una singură: obligativitatea încălzirii proprietăţi individuale!
    Dar cum subiectul este cota comună, trebuie să reţinem că atât branşatul cât şi debranşatul într-un condominiu au cotă indiviză propritate comună şi conform legislaţiei în vigoare niciunul nu este exonerat de la plata cheltuielilor pentru partea comună . Art 32 alin.3 norme aplicare 230/2007 “(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.”
    Iar la repartizarea cheltuielilor pe consumatori tehnici la art 52 alin 1 şi 3 se precizează expres pentru orice ştiutor sau mai puţin ştiutor de carte :
    ,, (1) Cheltuielile cu consumurile comune de energie termica din spatiile aflate in proprietate comuna, si anume casa scarii, culoare, spalatorii, uscatorii, subsol, holuri si altele asemenea, se repartizeaza proportional cu cota-parte de proprietate indiviza care ii revine fiecarui proprietar, astfel cum aceasta este inscrisa in actul de proprietate sau cum a fost recalculata conform prevederilor prezentelor norme metodologice.
    (3) Proprietarii apartamentelor si ai spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta deconectati de la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica al cladirii au obligatia sa-si asigure o alta sursa de incalzire.
    (4) Daca proprietarul unui apartament sau al unui spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta modifica suprafata echivalenta termic de incalzire din apartamentul sau din spatiul pe care il detine, cota-parte de participare la cheltuielile pentru incalzire se va recalcula prin aplicarea unui coeficient de modificare a suprafetei utile luate in calcul, fara a modifica cota indiviza a apartamentului. Coeficientul se calculeaza conform normelor tehnice elaborate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, pe baza unui studiu de specialitate.

  7. Anonimule tocmai ce ai aprobat prin ceea ce ai invocat in lege tot ce a spus autorul mai sus. Eu ma incalzesc cu celerele calorifere electrice, cate unul in fiecare camera, cu termostat, in priza mereu. Cam 5 milioane pe luna dar am caldura si nu platesc la voi cu centralele 14 milioane ca in 2011. Cand in iarna asta nu era caldura deloc sau cand erau calai caloriferele la vecini eu aveam caldura ca la carte. Vecinii au platit cat mie si au tremurat. Eu am dat caldura si la extern, dupa cum spune legea nu? Deci unde e cota parte? Cine imi intoarce cei 15-25% din cheltuiala pe care am facut-o sa-i incalzesc pe vecinii cu peretii comuni? Esti unul care semneaza hartia de mai sus sigur. Nu platim incompetenta! Si iarna asta au fost batjocoriti cei bransati la caldura! Vreti bani sa astupati gaura combustibilului prost? Hai ca ati recunoscut! Cine a platit gafa combustibilului prost? Aaaa acum cautati tapul ispasitor? NU! Si voi trebuie sa fiti arestati ca si grecu!

  8. Si eu sunt unul dintre debransati si deci impotriva cotei parte si am si motive.
    In primul rand nu m-as fi debransat daca am fi avut caldura asa incat sa nu fiu obligat sa folosesc si caloriferul electric si mai ales daca nu am fi platit cea mai scumpa gigakalorie din tara, platind incalzirea caloriferelor si cand erau reci.
    Revenind la cota parte, nu sunt de acord cu plata ei deoarece nu se justifica, dupa cum urmeaza;
    Casa scarilor nu e incalzita (nu e prevazuta cu calorifere), uscatoria a fost vanduta si transformata in camera de locuit, alte spatii comune nu sunt. Referitor la vecini, nu au de ce se plange intrucat eu imi incalzesc apartamentul si chiar daca nu as face-o tot nu ar avea motive. Daca totusi vor sa fie siguri ca nu sunt transferuri de temperatura intre cele doua apartamente, sa-si izoleze peretele dintre noi pe interior, asa cum am procedat eu cu peretele dintre mine si vecinul de la scara alaturata, care se pune ca perete interior, dar nu e pentru ca fiecare scara e un modul cu perete propriu, iar intre cei doi pereti exista un spatiu gol pe care constructorul nu a fost inspirat sa-l umple cu polistiren. Prin urmare sufla vantul si este foarte rece iarna, mai rece decat cel exterior. Eu cui sa cer cota parte pentru acel perete ? Cu privire la tevile care trec prin apartamentul meu, sunt de acord sa-mi fie scoase oricand. (Si asa ma deranjeaza.) Se pot trage pe casa scarii pana la ultimul etaj, iar din ele trase coloane secundare pentru fiecare apartament al doritorilor.

  9. eu NU ,NU MAI V R E A U ,ATI INTELES NU MAI VREAU SI CU ASTA BASTA SA MAI DEPIND DE INCALZIREA FURNIZATA DE ALTI…..E AFACEREA MEA ,NU A ALTORA.

  10. SANTEM PREA SARACI SA NE MAI UITAM LA FRANTA ,GERMANIA ,AUSTRIA ETC….ATI INTELES DOMNU ANONIM …AI GASIT-O REPEDE ,DAR UITI UNDE STAI… IN ROMANIA ….OMU SA DEBRANSAT CA NU ARE BANI SA PLATESCA ,AI AUZIT CA NU ARE BANI SA PLATEASCA SI NU UITA CA LA ANU SI LA ANU ACESTA AFACERE A UNOR SMECHERI O SA NE COSTA DIN CE IN CE MAI MULT .DACA TU VREI SA RAMAI CU EI, RAMAI TU …AI INTELES .CA NOI NU VREM .SI NU NE OBLIGA PE NOI CARE AM GASIT ALTE METODE DE A NE INCALZII SA VA DAM SI VOUA.. 15 LA SUTA .. MARE TUPEU .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.