Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau al Sântămăriei, este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari sărbători ale lunii august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august și durează două săptămâni (1-15 august). În mod obișnuit, lăsatul secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. În anii în care această zi cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte și postul se prelungește cu o zi, așa cum se întâmplă și în acest an.

De asemenea, postul se prelungeşte şi în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, dacă acesta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.

Originea acestui post a fost fixata in secolul al V lea cand s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La inceput durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferita pentru crestini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august , in vreme ce la Ierusalim acest post tinea opt zile. Existau si crestini care posteau toata luna august, in vreme ce altii posteau in luna septembrie. Uniformizarea datei si a duratei postului a avut loc in sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post sa fie tinut incepand cu 1 august si sa se termine pe 15 august, ziua praznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Potrivit Tradiției Bisericii, Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă.

Postul care se ține înainte de Adormirea Maicii Domnului, ca și alte posturi din calendarul creștin ortodox, este însoțit de o serie de tradiții și practici care vizează atât abstinența alimentară, cât și despre viața spirituală. Aceste practici sunt menite să ajute credincioșii să se apropie mai mult de Dumnezeu și să trăiască într-un mod care să reflecte valorile creștine.

Pe parcursul Postului Sfintei Marii, credincioșii ortodocși se abțin de la consumul de carne, produse lactate, ouă și pește.

Peștele este permis doar în ziua Schimbării la Față a Domnului (6 august), care cade în timpul acestui post.

De asemenea, se evită consumul de vin și ulei, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică, când sunt permise, și a sărbătorii Schimbării la Față.

În unele zone există și obiceiul de a mânca doar o masă pe zi în timpul serii, mai ales în zilele de luni, miercuri și vineri.

Credincioșii sunt încurajați să-și intensifice rugăciunea, participând mai frecvent la slujbele religioase și dedicând mai mult timp rugăciunilor personale. În această perioadă se recită adesea Paraclisul Maicii Domnului, un imn special de rugăciune dedicat Fecioarei Maria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.