Anul 2014, un an electoral, un an al pomenilor electorale. Pana acum electoratul era ademenit cu produse alimentare, butelii, galeti, haine, apoi s-a trecut la telefoane mobile, cartele telefonice iar in 2014 “masinaria de vot” aflata la guvernare a gasit o noua solutie. La rampa a iesit ministrul Ponta sa prezinte pomana electorala, in an electoral si nu-l suspectam de o coincidenta.

Schema este simpla. S-au ales detaliile principale. Cheltuielile sa fie din bugetul public ca nimeni sa nu poata comenta. Publicul tinta sa fie cat mai mare, in cazul de fata aproape un milion de persoane. Un alt detaliu este cel al milei sociale. Se aleg persoane cu venit declarat de maxim 1600 lei. Acestia, daca au un credit, li se va aplica o reducere mascata de 50% din rata lunara, pe  o durata de doi ani, daca nu au restante la credit, sau acestea nu sunt mai mari de 90 de zile. Sunt implicate cheltuieli din partea statului, bancile incaseaza, aproape un milion de persoane se bucura doi ani de o pasuire de 50% din rata. Relaxare fiscala ? Nicidecum ! O relaxare electorala ! De ce nu propune domnul ministru vechiul proiect mult asteptat de faliment personal ? Este folosit in toata lumea ! Dar am uitat ca suntem in urma cu 20 de ani ! Am uitat ca daca ar fi promulgata legea falimentului personal, bancile nu ar castiga nimic, firmele de executari silite ar ramane fara victime pe care sa le hartuiasca.

Cine sunt cei care vor beneficia de acest “ajutor dezinteresat politic” ? Pot fi cei care si-au cumparat in rate o camera video performanta, un computer performant, un televizor pentru vila, poate o masina, un telefon mobil foarte scump si au venit declarat de maxim 1600 lei “pe hartie”, sunt la zi cu plata sau au intarziat cu o luna, doua sau maxim trei. Nu sunt in situatie de executare silita. Cine ii ajuta la polul opus pe batranii care au ramas cu restante la un credit pentru a-si plati medicamentele, o operatie, un frigider sau o masina de spalat ? Cine ii ajuta pe tinerii care au ramas restanti peste 90 de zile la ratele pentru un acoperis desupra capului ? Cine il ajuta pe bietul muncitor care merge la doua locuri de munca pentru a-si intretine familia si a depasit cu putin pragul de 1600 de lei ? Cine ajuta persoanele cu dizabilitati care au ales sa munceasca si sa nu fie la mana ajutorului social, dar au o restanta de peste 90 de zile la o rata pentru un dispozitiv medical sau operatie ?

De ce nu a gandit ministrul Ponta un mod mai atragator de a atrage electoratul ? Un mod mai benefic si cu priza la toti cetatenii din Romania ? A uitat ca a ajuns ministru si toata alianta la putere dupa ce au jucat cartea mincinoasa a sustinerii populatiei in razboiul contra extractiilor poluante prin fracturare hidraulica ? De ce nu foloseste acest capital de imagine prin oprirea proiectelor de extractie poluante ? Pentru ca ar deranja un capital financiar strain, pentru ca nu ar fi bazat pe mulgerea capitalului financiar din bugetul public si nu ar mai da bancilor hraparete inca un cadou si dupa Craciun. Intre timp in strada zilinc ajung acei amarati care au avut nesansa sa nu poata plati cateva rate, nu au fost in vizorul campaniei politice a unor “animale politice” si vor ajunge statistici la coada ajutorului social sau la morga.

Asa se intampla in societatea condusa de institutii private, care fac profit cu orice pret. Sunt lasate sa ia decizii care afecteaza pe viata intreaga societate civila care nu are nici un cuvant de spus.  Constitutia spune ca vointa poporului este suverana. Poate la actuala modificare a Constitutiei ar trebui trecut ca “vointa bancilor este suverana”.

6 COMENTARII

  1. Problema e ca am ajuns din nou in postura cetateanului turmentat; Hac ! Da’ eu cu cine votez ?!
    Exact asa ! Nu prea mai avem pe cine alege. Personal am crezut in Ponta. Am sperat, mai exact, dar m-a dezamagit total, ne-a tradatpur si simplu.
    La PDL nu ne mai putem intoarce sub nici o forma, ar fi sinucidere curata, genocid, iar altii care ???

  2. Mai fratilor , vad ca multi comenteaza acest proiect dar nimeni nu spune clar daca guvernul plateste jumatate din rata timp de 2 ani , ce se intampla dupa aceea ? Eu platesc jumatatea ramasa plus dobanda aferenta ratei intregi sau scade si ea ? Parerea mea = cacealma , mai bine votau in parlament legea falimentului personal , nu da nimeni pomana timp de 2 ani fara sa aiba siguranta ca are un profit , nici macar nu sunt siguri ca banii economisiti din rata ajung in consum . In fine , vom trai si vom ……

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.