Pe 30 ianuarie, iubitorii de patiserie din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internațională a Croissantului, un produs rafinat ce se bucură de o popularitate uriașă. Deși astăzi este considerat un simbol al gastronomiei franșuzești, croissantul nu éști originar din Franța, ci din Austria.
Originea croissantului
Istoria acestui produs de patiserie datează din anul 1683, în contextul asediului Vienei de către Imperiul Otoman. Legenda spune că brutarii vienezi, care lucrau în subteran, au auzit zgomotele săpăturilor turcilor și au alertat autoritățile, contribuind astfel la salvarea orașului. Ca omagiu pentru victoria asupra otomanilor, brutarii au creat o specialitate de patiserie în formă de semilună, inspirată din simbolul Imperiului Otoman.
Croissantul ajunge în Franța
Un secol mai târziu, se spune că Maria Antoaneta a introdus acest produs în Franța, unde a fost rafinat și redenumit “croissant”. Popularitatea sa a crescut rapid, iar în jurul anului 1837, antreprenorul austriac August Zang a deschis la Paris “Boulangerie Viennoise”, contribuind astfel la răspândirea acestei delicatese.
Abia în anii 1920, croissantul preparat cu aluat foietaj a devenit un element de bază al patiseriilor franșuzești, fiind astăzi nelipsit din micul dejun franșuzesc, alături de cafea sau suc de fructe.
Un simbol culinar internațional
De-a lungul timpului, croissantul a depășit granițele Europei și a devenit un produs de patiserie apreciat la nivel mondial. Fie că este savurat simplu, umplut cu ciocolată, migdale sau cremă de vanilie, croissantul continuă să fie un simbol al rafinamentului și al tradiției culinare.