19 august – Ziua Mondială a Fotografiei – Cui îi aparțin primele fotografii din istorie și cine a fost ”părintele selfie-ului”?

0
454

Primele fotografii din istorie aparțin fizicianului Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) și artistului plastic Louis Jacques Mande Daguerre (1787- 1851), care au perfecţionat procedeul de captare a imaginilor din exterior pe un suport solid.

Nicéphore Niépce și Louis Daguerre​ sunt inventatorii ”dagherotipiei”, prima tehnică fotografică reușită. Niépce a produs prima imagine fotografică în cameră obscură folosind asfalt pe plăcuțe de cupru tratate cu ulei de levănțică, procedeu ce impunea expuneri îndelungate.

Deși au mai fost și alții care au experimentat captura imaginilor, prima fotografie permanentă a fost realizată de Joseph Nicéphore Niépce în anul 1826. Denumită “Vedere de la ferreastra din Le Gras”, fotografia a fost făcută de la fereastra fermei sale, din Saint-Loup-de-Varennes, Franța. Expunerea a durat opt ore, iar inventatorul Nicéphore Niépce a realizat-o din necesitatea de a înlocui desenul. A început cercetările în anul 1814 când a fost chemat în armată. În anul 1829, acesta a încehiat un parteneriat cu Louis Daguerre, cel care a rămas în istorie drept părintele fotografiei, datorită invenției sale numită ”daghereotipie”.

În tehnica “dagherotipiei”, imaginea este formată într-un amalgam de mercur şi argint, pe suprafaţa unei plăci care arată ca o oglindă. Fotografia este extrem de sensibilă, puntând fi ștearsă cu degetul. Mai mult, aceasta oxidează dacă este expusă la aer, motiv pentru care era montată în carcase ermetice sau în rame acoperite cu sticlă.

Robert Cornelius a fost un producător de lămăpi care a devenit pionier al fotografiei. Abilitatea sa de a lustrui argintul l-a transformat în candidatul perfect pentru a experimenta fotografia. În anul 1839 a și-a realizat portretul în afara magazinului pe care familia sa îl avea în Philadelphia, devenind astfel ”părintele selfie-ului”.

Războiul Crimeii a atras atenția întregii Europe între anii 1853 – 1856, astfel că Prințul Albert de Saxonia și Ducele de Newcastle i-au cerut fotografului Roger Fenton să meargă și să documenteze faptele. Rezultatul a constat în primele fotografii realizate în zone de război. Acesta a fost acuzat ulterior că a manipulat multe dintre imagini.

Ziua Mondială a Fotografiei este sărbătorită din 2009, la data de 19 august. Inițiativa i-a aparținut australianului Korske Ara, un tânăr pasionat de arta fotografică.

În 2016, Ziua Mondială a Fotografiei a atins o audienţă globală de 500 de milioane de oameni din întreaga lume, inspirând fotografi din întreaga lume să-şi împărtăşească poveştile.

Amatori, profesionişti sau poate aflaţi la prima fotografie, această zi este dedicată celor pasionaţi de fotografie, peisaje, portrete sau surprinderea unei acţiuni.

Sursa: Radio Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.