12 Mai – Ziua internaţională a asistenţilor medicali.

0
137
Deși originile asistenței medicale sunt anterioare mijlocului secolului al 19-lea, istoria asistenței medicale profesionale începe cu Florence Nightingale. Fiica bine-educată a unei familii bogate de britanici, Florence Nightingale a sfidat convențiile sociale și a decis să devină asistentă medicală.
Îngrijirea unor străini, fie în spitale, fie în casele lor, nu era văzută ca o carieră respectabilă pentru o doamnă bine crescută, care, în cazul în care dorea să ofere asistență medicală, era de așteptat să facă acest lucru numai pentru bolnavii din familie sau prietenii intimi. Departe de a vedea astfel lucrurile, Nightingale a crezut că femeile bine educate pot folosi principiile științifice și educația despre stilul de viață sănătos pentru a îmbunătăți în mod dramatic îngrijirea pacienților bolnavi.
În 1854 Florence Nightingale au avut ocazia de a-și testa convingerile în timpul Războiului Crimeei, într-un spital militar britanic. Într-un interval scurt de la sosirea lor, Nightingale și asistentele ei medicale au reorganizat spitalul în conformitate cu știința secolului 19: pereții au fost curățați, ferestrele au fost deschise pentru ventilație, alimente hrănitoare au fost preparate și servite, medicamentele și tratamentele au fost administrate eficient. În câteva săptămâni, rata mortalităţii a scăzut, iar soldații nu s-au mai îmbolnăvit de boli infecțioase cauzate de condițiile sanitare precare.
Realizările lui Florence Nightingale au eclipsat toate modalitățile de a acorda asistență bolnavilor până la acel moment. Timp de secole, asistența medicală acordată bolnavilor s-a realizat la domiciliu şi a fost responsabilitatea familiilor, prietenilor și a membrilor comunității. Ca urmare a urbanizării și a răspândirii industrializării, cei fără familie au ajuns să fie îngrijiți în spitale.
Iar asistentele sunt cele care, în fapt, au transformat spitalele. În plus de calificare, grijă și compasiune, ele au stabilit un mediu ordonat, de rutină, care ajută la o mai bună îngrijire, au administrat tratamente și regimuri de medicație din ce în ce mai complicate, au susținut protocoalele aseptice și ținut infecțiile sub control, ceea ce a permis intervenţii chirurgicale din ce în ce mai complexe.
În a doua jumătate a secolului 20, asistentele medicale au contribuit la reorganizarea inovatoare a modelelor de îngrijire, pentru a folosi cât mai eficient tehnologia modernă.
Profesia de asistent medical a fost promovată și prin accentul din ce în ce mai mare pus pe munca la nivel național și internațional. Iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște asistenta medicală drept coloana vertebrală a majorității sistemelor de asistență medicală din întreaga lume.
Asistentul medical este profesionistul care își asumă responsabilitatea pentru îngrijirea continuă a bolnavilor, răniților, persoanele cu handicap, precum și a celor aflate în apropierea morții. El este, de asemenea, responsabil pentru educarea persoanelor, familiilor și comunităților atfel încât să-și păstreze sănătatea. Asistentele medicale sunt implicate activ și în activitatea de cercetare în domeniul sănătății, în management, în definirea de politici în domeniul sănătății și în sprijinirea drepturilor pacienților.
Mult profesionalism…
În multe comunități din lume asistentele medicale cu pregătire post-liceală își asumă responsabilitatea desfășurării unor activități independente de furnizare de servicii de asistență medicală primară și de specialitate pentru persoane fizice, familii și comunități.
În lume, asistentul medical reprezintă una dintre profesiile cele mai diverse și mai respectate din domeniul sănătății. Există câteva milioane de asistente medicale la nivelul globului, iar în unele țări asistentele medicale și moașele reprezintă peste 50% din forța de muncă. Cererea de asistență medicală rămâne ridicată, iar previziunile sugerează că o astfel de cerere va crește substanțial.
Progresele tehnologice în domeniul îngrijirii sănătății, așteptările crescute ale persoanelor care solicită îngrijire, schimbările demografice, cum ar fi populații din ce în ce mai îmbătrânite din multe țări ale lumii și reorganizarea sistemelor de sănătate necesită un număr tot mai mare de profesioniști cu studii superioare. Astfel, asistenții medicali se pregătesc astăzi în universități de renume și sunt absolvenți de facultate, fapt care le conferă din punct de vedere profesional o reală independență și un rol incontestabil în echipa medicală. Mai mult decât atât, asistenții medicali își fac astăzi propriile proiecte de cercetare și își dezvoltă astfel, în permanență, aptitudinile și pregătirea.
Totală dedicare…
Asistentul medical este cel care, în realitate, dincolo de profesionist, este pansament pentru sufletul omului în suferință! Asistentul medical este cel pe care îl întâlnești primul atunci când intri într-o instituție medicală, este cel care te pregătește pentru orice va urma în procesul atât de complex al tratării și vindecării tale ca pacient!
Actul medical începe și se termină cu asistentul medical care este în permanență acolo, având un rol esențial, continuu și de neînlocuit!
Asistentul medical este cel care, deși încărcat cu sarcini complexe și multiple din punct de vedere profesional, își găsește mereu timp pentru o vorbă bună, pentru un zâmbet, pentru câteva minute dedicate doar ție, pacientului întotdeauna îngrijorat și speriat de ceea ce ți se întâmplă! Mai mult decât atât, asistentul medical este cel care îți ține persoanele dragi conectate la starea ta, și le este și lor sprijin atunci când se tem pentru tine!
Asistenții medicali sunt oameni care își dedică viața întreagă acestei profesii, pentru că dedicarea lor nu se termină atunci când ies pe ușile instituțiilor medicale. Ei continuă să fie asistenți medicali acasă, în comunitățile în care trăiesc, în comunitățile în nevoie, atunci când sunt solicitați!
Ei duc cu ei dincolo de poarta spitalului poveștile pe care le trăiesc în interiorul acestuia, se încarcă cel mai adesea cu suferințele pacienților pe care îi tratează, le poartă povestea în suflet ani de zile, se formează ca oameni și dezvoltă empatie nemărginită cu fiecare destin care le trece prin față!
Cel mai adesea, asistenții medicali nu au vacanță, pentru că oriunde s-ar afla continuă să fie profesionistul care îți întinde primul o mână atunci când ești în nevoie sau este primul care este dispus să te asculte dacă ai doar nevoie să povestești cuiva ce te apasă!
Acestea și mult mai mult decât atât este ASISTENTUL MEDICAL!
Și pentru toate acestea, FEDERAȚIA SANITAS dorește tuturor colegilor asistenți medicali, astăzi de ziua lor, un sincer LA MULȚI ANI!
sursa: facebook.com/FederatiaSanitasRomania

12 Mai – Ziua internațională a asistentului medicalIstorie, Profesionalism, DedicarePuțină istorie…Deși originile…

Publicată de Federatia Sanitas din Romania pe Marţi, 12 mai 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.