Comunitatea Rușilor-Lipoveni din România, filiala Mangalia în  a organizat vineri, 14 iunie 2013, de la ora 18.00 la Casa de Cultură Mangalia un eveniment dedicat Zilei Rusiei.

ZIUA RUSIEI ANIVERSATĂ LA MANGALIAManifestarea a avut trei momente: vernisajul expoziției de pictură semnată Ustea Platon, prezentarea panourilor de colaj realizate de trei echipe de copiii de la cursul de limbă și civilizație rusă pe teme precum OBICEIURI SI TRADITII RUSESTI, MONUMENTE DIN RUSIA, PERSONALITATI ALE CULTURII RUSE și spectacolul aniversar.

Vernisajul care a deschis seria evenimentelor a fost prezentat de dr. Tatiana Odobescu. Autoarea lucrărilor este o membră marcantă a Comunității Rușilor-Lipoveni din Mangalia, Ustea Platon. Pasiunea de a picta și-a descoperit-o de copil, dar viața grea nu i-a permis să urmeze cursurile unei școli de specialitate. Talentul însă a fost de real ajutor în meseria de croitoreasă pe care a practicat-o o viață întreagă. Dorința de a amesteca culorile pe șevalet nu a părăsit-o niciodată și și-a testat abilitățile pe pânză, utilizând teme din tradiții rusești (colindatul iarna, plimbarea cu troika, cazacul călare) dar și teme din viața cotidiană. Culorile ei sunt pline de vitalitate, transmit sensibilitate și delicatețe și dezvăluie un suflet chinuit de un destin artistic neîmplinit.

De la mica expoziție, cei peste 50 de invitați au trecut la panoul următor unde erau expuse cele trei panouri de carton realizate de copiii de la cercul de limbă si civilizație rusă care funcționează la Comunitatea din Mangalia, sub îndrumarea doamnelor prof. Adina Lozinschi, Antonina Lăcătuș și dr. Tatiana Odobescu. Panourile au fost rezultatul implicării copiilor într-un concurs lansat imediat după Paște de membrii comunității pe trei teme: ”Personalități ale culturii ruse”, ”Monumente ruse de renume”, ”Tradiții și obiceiuri rusești”. Elevii au lucrat în echipe de 2-4 membrii, iar liderul fiecărei echipe a prezentat ideea expusă prin colaj. Juriu a fost publicul, care i-a aplaudat îndelung astfel încât toate echipele au fost considerate câștigătoare.

A urmat pauza de ceai și apoi spectacolul aniversar propriu-zis. Prezentarea a fost asigurată de tânăra Vera Luca, o actriță în devenire, membră a Teatrului ”Thaliamar” din Mangalia, premiată cu locul I la numeroase concursuri de profil din țară. Ea a dat cuvântul scriitoare Emilia Dabu care a lăudat inițiativa comitetului lipovenilor din localitate de a readuce în atenția publicului larg o cultură de inestimabilă valoare precum cea rusă. Ea a amintit că legăturile dintre literatura rusă și cea română continuă prin diverse manifestări literare la care participă scriitori din ambele țări. Pe scena Casei de Cultură au răsunat cântece tradiționale rusești, dar și cântece pentru copii, luna iunie fiind dedicată copiilor. Între melodiile corului adulților copiii au recitat versuri în limba rusă, prezentându-se unul pe celălalt în mod inedit.

În finalul spectacolului, în aplauzele spectatorilor copiii au fost premiați cu câte un dar dulce pentru munca lor în cadrul cercului de limbă și civilizație rusă, pentru efortul depus la organizarea spectacolului aniversar, pentru participarea la concursul de colaje.

În rândul publicului s-au aflat: scriitoarea Emilia Dabu, Liana Naum (director al Casei Armatei din Mangalia), pictor Karl-Robert Perko, pictor Nicolae Găgeanu, scriitor Marius Iordache, profesorii Sanda și Florin Pădureanu, scriitoarea Dora Alina Romanescu, lipoveni din satul 2 Mai și mulți, mulți alții.

Președintele comunității locale, prof. Magdalena Colesniuc a declarat: ”Am avut mari emoții, dar am dus cu bine la capăt ce am început, am oferit copiilor câte o punguță cu dulciuri ca răsplată a muncii lor, a efortului depus la toate activitățile și i-am anunțat că sunt oficial în vacanță la comunitate! Toate costurile necesare organizării spectacolului (invitații, flyere, afișe, costume, pachete cu dulciuri, tablouri, panouri etc.) au fost suportate cu stoicism de membrii acestei mici dar inimoase comunități, care luptă din greu pentru a păstra tradiția, limba și pentru a insufla tinerilor, copiilor dragostea pentru rădăcinile lor! Mulțumim tuturor celor care ne-au aplaudat, ne-au fost alături, ne-au criticat (constructiv), ne-au oferit sfaturi, ne-au invitat la noi evenimente… Nu vom uita ca ne-ați încurajat chiar în momentul cel mai dificil! Acest spectacol a fost primul examen serios pentru această comunitate si cred ca l-am trecut cu brio!”

4 COMENTARII

  1. As fi vrut sa particip ,ma interesau obiceiurile si prezentarea dar nu am stiut decat dupa eveniment .Cam totul este secret si nu suficient de mediatizat ca sa nu putem beneficia de nici un act cultural intr un oras unde activitatea culturala este morna .Nici de carnavalul de sambata nu am stiut am aflat dupa eveniment cand am vazut copilasi in costume pe strazi .Cine este mortul care se ocupqa de cultural si de ce nu se mediatizeaza .Si turistii ar fi apreciat dar carnavalul s a pus la ora imposibila cand turistii erau la tratament iar gospodinele la piata

  2. Da, promovarea culturala lasa de dorit. S-a infiintat un asa-zis Complex Cultural ,,Callatis” si o functie speciala pentru Odobescu pe criterii politice.Sa-i fie rusine primarului pentru astfel de ,,favoritisme”. In nici un oras din tara nu se intampla asa ceva sa unesti casa de cultura, biblioteca si muzeul.Daca tot a fost ,,suita” pe scaun, sa faca bine sa si munceasca sa dovedeasca ,,veleitatile” de manager.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.