VIDEO: S-a lansat proiectul de reabilitare a Bisericii Sf. Gheorghe, din Mangalia

0
92

Primăria Mangalia a organizat, joi 14 martie, evenimentul de lansare a proiectului de reabilitare cu foduri UE a Bisericii Sf. Gheorghe, monument istoric având o vechime de peste 100 de ani. Prezentarea proiectului a fost susținută de către primarul Municipiului Mangalia, Radu Cristian, alături de preotul paroh al bisericii, Octavian Corniencu, managerul de proiect, Lucian Nichita și șeful Serviciului Management Proiecte, Ciprian Popa.

Cei prezenți la eveniment au fost informați cu privire la proiectul tehnic și importanța reabilitării celui mai vechi lăcaș de cult din oraș, declarat monument istoric și arhitectural. Reprezentanții autorității publice locale și cei ai bisericii au adus în discuție însemnătatea lăcașului de cult pentru comunitatea locală, dar și necesitatea reabilitării din punct de vedere tehnic și arhitectural. Printre obiectivele din cadrul proiectului se numără și creșterea numărului de turiști, prin promovarea obiectivului încadrat ca monument istoric de interes local.

Imediat ce problemele bisericii au fost semnalate de către conducerea parohiei, am elaborat și depus documentațiile necesare pentru obținerea finanțării. După etapa de licitație, vom demara lucrările de restaurare pentru a pune în valoare acest monument istoric. Clădirea bisericii va fi reabilitată din punct de vedere arhitectural și va fi dotată cu toate echipamentele necesare pentru buna desfășurare a activității specifice, dar și pentru enoriași. Vor fi refăcute fațadele, pictura murală exterioară și interioară și va fi consolidată structura de rezistență”, a explicat edilul Mangaliei, Radu Cristian. Alte intervenții presupun sistematizarea curții bisericii și refacerea perimetrului clădirii, precum și reabilitarea tuturor instalațiilor și a unui lumânărar.

Valoarea totală a proiectul este de peste 11 milioane lei, iar perioada de implementare este de 53 de luni, cu finalizare în toamna anului 2021. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 – ”Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”. Prioritatea de investiții 5.1 SUERD – ”Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale. Cu aceeași ocazie, primarul Mangaliei a precizat că, în perioada imediat următoare, vor fi lansate alte două proiecte cu fonduri UE, respectiv cel de modernizare a falezei Mangalia-Saturn, dar și cel care vizează dezvoltarea turistică în stațiunea Neptun-Olimp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.