Miercuri, 4 septembrie 2019, a avut loc, la Hotel Cleopatra din Saturn, deschiderea oficială a „Școlii de Vară a Pacienților Cronici”. Cea de a V-a ediție a „Școlii de Vară a Pacienților Cronici”, organizată de Asociația Transplantaților din România (ATR), în parteneriat cu Primaria Municipiului Mangalia și sustinuta de BBraun Romania, Diaverum Romania, Metadib – Horezu, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, THR Marea Neagră, se desfășoară, la Saturn, în perioada 04 – 11 septembrie 2019.

La conferință au fost prezenți aproximativ 60 de participanți, pacienti cu transplant, pacienti aflati pe listele de asteptare si in dializa, precum si insotitori ai acestora. Evenimentul s-a bucurat și de participarea Ministrului Sănătății, Sorina Pintea, precum și a viceprimarului Municipiului Mangalia, Dragoș Angelescu, și a conf. dr. Liliana Tuța – presedintele Societatii Romane de Nefrologie.

Lucrările au fost deschise de președintele ATR, Gheorghe Tache, care le-a mulțumit invitaților pentru prezență și și-a exprimat convingerea că toți particpanții la eveniment vor pleca acasă „mai bogați în informații și mai lămuriți asupra problemelor” care-i preocupă, informații care le vor fi utile în gestionarea afecțiunilor de care suferă, ca și a vieții posttransplant.

Dragoș Angelescu, viceprimarul Municipiului Mangalia, a precizat că în zonă exista 14 izvoare termale și sulfuroase, iar administrația locală încearcă să le pună în valoare așa cum trebuie.

Conf. dr. Liliana Tuță – președinte al Societății Romane de Nefrologie – a discutat cu pacienții cu transplant sau aflați pe listele de așteptare și cu cei cu boală renală cronică dializați, precum și cu însoțitorii acestora, prezenți la eveniment, despre problemele legate de dializă, despre nelămuririle/nemulțumirile pacienților în hemodializă și despre alte probleme care-i preocupă.

Ministrul Sorina Pintea a ținut să precizeze că participă în primul rând, „în calitate de membru” al asociației. Cu toate acestea, declarațiile făcute în cadrul conferinței de presă susținute cu ocazia deschiderii școlii de vară au vizat aspecte care țin de calitatea sa oficială de ministru al Sănătății. Astfel, ministrul a reamintit că, din data de 15 septembrie, va fi lansat în dezbatere publică un act normativ cu indicatorii de management pentru activitatea de transplant la nivelul spitalelor judeţene, astfel încât toate aceste unităţi să dezvolte centre de prelevare – inițiativă pe care a făcut-o publică zilele trecute, cu ocazia uneia dintre vizitele efectuate la spitalele din țară.

Am fost prezentă la eveniment în calitate de membru al Asociației. Când elaborăm acte normative în Ministerul Sănătății schimbăm destine. Și au fost deja modificate acte normative pentru a facilita accesul pacienților la “Programul de dializa” și a fost majorat tariful pentru acest serviciu medical.
În viitor, pentru transplant, deoarece avem nevoie de organe pentru această activitate, împreună cu reprezentanții Agenției Naționale de Transplant intenționăm să impulsionăm activ acest proces.

Din 15 septembrie, vom pune în dezbatere publică un act normativ cu indicatori de management pentru activitatea de transplant la nivelul spitalelor județene, astfel încât toate aceste unități să dezvolte centre de prelevare.

În domeniul transplantului, Ministerul Sănătății a semnat acorduri cu
Republica Moldova și Ungaria, iar în această perioadă se negociază cu Italia.

Împreună cu CNAS va fi elaborat un pachet de servicii medicale pentru pacientul post- transplant, astfel încât să beneficieze de servicii medicale integrate.

Aștept propuneri și pentru alte patologii pentru că foarte multe modificări legislative s-au realizat în urma dialogului cu pacienții.“, a postat Sorina Pintea pe pagina sa de facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.