Luiza Cala:12.06.2021 a reprezentat redeschiderea oficială a Galeriei-atelier Luiza Cala din Saturn. Galeria a fost renovată de vecinii și prietenii mei chinezi de la firma DECHUANG, companie a Dejian Holding. Compania al cărui proprietar, Gavin Xia, este plecat în China, a fost reprezentată la eveniment de Gean Po. Mulțumiri prietenilor care au asigurat un spațiu primitor pentru viitoarele evenimente Cala-tiene!

Motivul acestei întâmplări Cala-tiene din 12 iunie, a șasea din acest an, a fost lansarea noii mele cărți, Un veac și o secundă, volum de versuri editat la Detectiv literar, București.

Amelia Stănescu este cea care a semnat prefața cărții mele. Deoarece nu a putut fi prezentă, Gabriela Apostua făcut deschiderea citind prefața. Au vorbit despre Luiza Cala și noua sa carte: Firiță Carp-editorul, Florin Dochia-redactorul, Adrian Cioroianu. Daniela Nane a recitat din noul volum, înnobilând versul ca de obicei. Au citit poemele noi: Firiță Carp-București, Florin Dochia-Câmpina, Anca Iulia Beideac, avocata poetă sosită de la Timișoara, Mariana Iorguș și Florin Ciocea-Maltezi/Fetești.

Bucuria cea mare a fost că am putut prezenta pentru prima dată celor aflați la eveniment cartea domnului profesor, doctor în istorie, Adrian Cioroianu – PARTIDUL COMUNIST ROMÂN 1921-2021. Domnia sa este editorul volumului de 500 de pagini ,,A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român 1921-2021 Pentru o istorie dezinhibată a viitorului luminos”, apărut la Polirom-Iași. Autorii volumului, Adrian Cioroianu și cei șase coautori ( Mihai Burcea, Cristina Diac, Corina Doboș, Dumitru Lăcătușu, Elis Pleșa, Liviu Pleșa) ,,au decis să se întoarcă spre începutul poveștii comunismului românesc….Într-o vreme în care nici un spirit lucid nu ar fi putut paria pe victoria comunismului în România, într-un timp în care însuși partidul ce purta acest nume era oficial interzis, totuși unii cetățeni ai acestei țări au activat cu patimă și entuziasm pentru victoria unor idei în care credeau cu încrâncenare și chiar cu o doză bună de fanatism”.

În cea de-a treia parte a întâlnirii, am prezentat noile numere ale revistelor de care se fac vinovați cei prezenți: Revista Cervantes, redactor șef George Terziu. Am bucuria de a face parte din colectivul de redacție al Revistei Cervantes; Revista Nouă, fondată de Bogdan Petriceicu Hașdeu la 15 decembrie 1887, acum aflată în grija lui Florin Dochia, la Câmpina; Revista HELIS-Slobozia, redactor șef Gheorghe Dobre sub bagheta căruia activează ca redactor Florin Ciocea; Revista Urmuz, fondată de Geo Bogza la 1 ianuarie 1928, la Câmpina și îngrijită de Florin Dochia. Am prezentat, de asemenea, revistele în care am fost publicată în luna mai cu poezie și interviuri: Revista Climate literare- Târgoviște, numărul 137, Anul 15; Revista Cervantes, nr 29-interviul cu Dumitru Dorin Prunariu, personalitatea lunii mai cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la zborul săau în spațiul cosmic; Revista Observatorul- Toronto, Canada, nr din 1 iunie; Revista Nouă, Revista Urmuz.

Întâmplarea Cala-tiană s-a încheiat cu un regal de poezie. Poeții prezenți au citit din creațiile proprii: Iulia Anca Beidac, Anca Bucur, Gabriela Apostu, Florin Dochia, Florin Ciocea, Cristian Stancu, Firiță Carp. A doua zi mi-am amintit că eu nu am citit nicio poezie…

Pour la bonne bouche, actrița Teatrului Bulandra, Daniela Nane, a recitat din Nichita Stănescu.

Spre seară, papilele noastre gustative au fost onorate cu bunătăți preparate de La Polovnic-2 Mai. Vinuri nobile dobrogene au dezlegat limbile și discuțiile au continuat până spre miez de noapte. S-au legat prietenii noi și sudat prietenii vechi, s-au născut gânduri de viitoare proiecte comune. Profitul cel mare l-au avut mințile celor prezenți și sufletele, și așa, avide de frumos.

Mulțumesc, ca de obicei, minunii din viața mea, minune care a făcut posibilă această nouă întâmplare Cala-tiană!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.