Luni, 12 august, în cadrul „Săptămânii spiritualității marinărești”, Cercul Militar Mangalia a găzduit lansarea cărții unui autor bulgar, Emil Todorov, „77 de secrete despre pescuitul chefalului de mare”, apărută la editura NORDIAN, 2019, în traducerea unuia dintre cei mai bine cotați traducători, Hristo Boiev (care este și autorul coperții ce înfățișează farul din Șabla), moderatoare fiind cunoscută poetă Emilia Dabu, membră a Uniunii Scriitorilor din România și președinte al Clubului Artelor SOLTERIS. Mediatizarea acestei acțiuni a fost asigurată de către postul „Mangalia TV”, prin persoana dlui Ionel Rugea, și, pentru Youtube, de către cunoscutul artist George Șerban, cantautor, pictor, actor, prozator.

Activitatea s-a înscris pe linia unei mai vechi tradiții privind legăturile de prietenie dintre Filiala Mangalia a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, președinte fiind dl Gheorghe Mihalache și Filiala Șabla a Asociației Ofițerilor și Sergenților în Rezervă, condusă chiar de către autorul volumului în cauză.
Programul a fost deschis cu salutul dlui comandor Petrică Pîrvu, comandantul Garnizoanei Mangalia, care și-a exprimat admirația pentru astfel de evenimente culturale, pe linia colaborării transfrontaliere dintre cele două țări vecine și prietene, România și Bulgaria, invitând, totodată, la continuarea frumoasei seri cu vizionarea unui spectacol adecvat sărbătoririi Zilei Marinei, în Portul Turistic. În semn de apreciere a strânsei relații de prietenie dintre cele două asociații frățești și de prețuire a activității autorului, dl cdor Petrică Pîrvu i-a înmânat o frumoasă diplomă scriitorului debutant bulgar, ca mulțumire pentru contribuția sa la strălucita sărbătorire a Zilei Marinei Române.
După prezentarea oaspeților și a unora dintre spectatorii de vază, prezenți în sală, doamna Emilia Dabu a făcut cunoscute numele mult apreciaților pictori mangalieni Corina Vicolov, Nicu Găgeanu, Alexandru Ghinea, precum și al unei micuțe din zona Bistrița-Năsăud, A. Dos, ea însăși interpretă de muzică populară și dansatoare.
După aceste precizări în legătură cu sursele frumosului cromatic surprins pe pânzele tablourilor expuse cu aceeași ocazie a sărbătoririi Zilei Marinei Militare, d-ei a trecut în revistă viața și activitatea dlui mr (r) Emil Todorov. 
Invitat la microfon, acesta, cu mult aplomb și umor, a punctat reperele luării unei astfel de hotărâri, privind pasiunea de pescar, nu numai a d-sale, ci și a soției Milena Todorov, căreia, de altfel îi este și dedicată cartea. „M-am întrebat, de multe ori, cum a intrat această boală, pescuitul, în mine,și cum de nu m-a lăsat atâția ani… Și cum se întîmplă de obicei, o belea nu vine singură. Nu știu cum s-a întâmplat, prin iradiere, sărutare sau altfel, dar am infectat-o cu această boală și pe soția mea… Într-adevăr, încep să cred că, dacă unui om îi este scris undeva să trăiască 70-80 de ani, zilele în care este la pescuit nu se numără deloc.”
Beneficiind de traducerea impecabilă a dlui Hristo Boiev, remarcabil cadru didactic poliglot din Sofia, mărturisirile autorului Todorov au impresionat plăcut audiența, mai ales că, păstrând nota de umor a poveștilor vânătorești, a încheiat cu o întâmplare reală, al cărei sfârșit, însă, fabulat, a stârnit hohote de râs. Astfel, povestea d-lui, pescuind la Duranculac, a apucat de cap un șarpe ce ținea în gură o broască, de care avea, însă, nevoie el, pentru undiță. Vrând să anticipeze mușcătura acestuia, când îi va da drumul, și-a turnat rachiu pe braț și în gura reptilei. Eliberată, vietatea s-a îndepărtat, în grabă, dar a revenit, dup un timp, ținând în gură … două broaște! 
Au urmat secvențe de neuitat, dna ing. Liana Naum, sufletista directoare a Cercului Militar din Mangalia, dăruindu-i un tablou din partea acestei instituții, executat de către cunoscutul pictor mangalian Nicu Găgeanu, care înfățișează, cum este și firesc, frumosul far de la Șabla, cu imaginea a trei chefali ce se zbenguie în apa mării.
Din partea Consiliului Primăriei Șabla, doamna dr. Iordanka Stoeva, vicepreședinta Asociației Ofițerilor și Sergenților Rezerviști, i-a înmânat un cadou simbolic, ce conținea și o cană personalizată, pentru inspirația scriitorului.
Tot în semn de prețuire, și patronul „Muzeului Votcii” din Cavarna l-a felicitat pe debutantul autor și i-a încredințat două sticle dintr-o colecție deosebită cu prețioase băuturi, ca stimulent pentru grăbirea apariției următorului său volum, promis de către autor.
Cu multă dăruire, despre legăturile amicale dintre cele două organizații nonguvernamentale a vorbit și dl cdor Mihalache Gheorghe, președintele Filialei Mangalia a ANCMRR, și, mai ales, despre multiplele calități ale minunatului și modestului său prieten, Emil Todorov.
Surprinzătoare au fost și detaliile oferite de către traducătorul acestei cărți, apreciatul prof. dr. Hristo Boev, mai ales că totul se voia a fi o surpriză oferită de către membrii Filialei Mangalia a ANCMRR, cu ocazia zilei de naștere a dlui Emil Todorov, pe 4 august, când d-sa avea să-și rotunjească cifra anilor împlini șa 60.
În încheierea activității, audiența, formată nu numai din localnici, dar și din numeroși oaspeți bulgari, din Șabla și Cavarna, a putut să se delecteze cu patru piese muzicale, două din repertoriul românesc, iar alte două din cel al muzicii ușoare bulgare, recital susținut de către o adevărată artistă a melosului, acompaniată strălucit de chitară, dna Corina Mihalache, directoarea Liceului Teoretic „Callatis” din Mangalia. Aplauzele au fost însoțite, deseori, și de numeroase voci din sală, care adevereau, astfel, prin cuvintele în romîn sau bulgară, că frumosul este pretutindeni la el acasă, unind inimile și sufletele.
Ropote de aplauze au smuls și melodiile interpretate la cimpoi de către artistul popular din Șabla, Anastas Apostolov, în frumosul costum național bulgăresc. 
Cu urarea tradițională VÂNT DIN PUPA!, precum și firescul LA MULȚI ANI!, adresat TUTUROR MARINARILOR, CELOR CARE STĂPÂNESC APELE MARILOR RÂURI, ALE FLUVIILOR, MĂRILOR ȘI OCEANELOR, CU SĂNĂTATE ȘI BUCURII, o strălucită activitate s-a încheiat, cu certitudinea că alte asemenea acțiuni îi vor urma, într-un program inspirat, așa cum, de altfel, suntem siguri că se derulează și în alte mari porturi.

Text: Emil-Corneliu Ninu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.