Vineri, 24.01.2020, la Casa Tineretului din Mangalia a avut loc o şedinţă festivă cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la constituirea Clubului Sportiv de Arte Marţiale “Marea Neagra, eveniment la care au participat mai multe persoane, sportivi şi părinţi.

În urmă cu 30 de ani, la 24.01.1990, tot la Casa Tineretului din Mangalia, s‑a desfăşurat şedinţa de constituire a Clubului Sportiv de Arte Marţiale „Marea Neagră”. La această adunare au participat sportivii antrenaţi de un grup de practicanţi de arte marţiale, condus de Ploşniţă Vasile Ovidiu, Iordănoaia Florin, Sîngeorsanu Sever şi Ogrinjea Daniel.

Gruparea de practicanţi s‑a format în anul 1983, odată cu sosirea la Mangalia, în urma terminării facultăţii, a d‑lui Ploşniţă Vasile Ovidiu, ofiţer inginer în Marina Militară. Alături de acesta s‑au aflat şi s‑au antrenat d‑nii Ogrinjea Adrian, Ogrinjea Emil, Ogrinjea Daniel, Sîngeorsanu Sever, Vlădescu (Maximenco) Anca, Fechete Adriana şi mulţi alţii. La grupare au mai aderat Tusluc Vasile, în 1987 şi Iordănoaia Florin, în 1988.

Antrenamentele s‑au desfăşurat în sala de gimnastică de la Casa Tineretului, la sala de sport de la o unitate militară de pregătire a personalului, la Liceul Industrial nr. 1 („Ion Bănescu” în prezent) şi pe insula din portul Mangalia.

La 20.01.1990, la Bucureşti s‑a înfiinţat Federaţia Română de Arte Marţiale. La şedinţa de constituire au participat Ploşniţă Vasile Ovidiu şi Iordănoaia Florin, ca membrii fondatori. La 4 zile după această şedinţă, la 24 ianuarie 1990, s‑a organizat şedinţa de înfiinţare a unui club sportiv. La adunare, alături de cei patru iniţiatori, au participat dl. Inginer Radu Alexandru Dumitru, preşedintele Consiliului Frontului Salvării Naţionale din Mangalia, Profesor Cioată Doru, membru al C.F.S.N. Mangalia, d‑na Todaşcă Irinia, director al Casei Tineretului Mangalia, sportivii şi părinţii celor care se antrenau în acel moment.

În funcţiile de conducere au fost aleşi: Ploşniţă Vasile Ovidiu, preşedinte, Iordănoaia Florin, vicepreşedinte, Sîngeorsanu Sever, secretar general, Ogrinjea Daniel, secretar adjunct şi Dr. Catană Constantin, medic. După şedinţa de constituire au fost depuse documentele la federaţie şi timp de un an, clubul a funcţionat ca filială a federaţiei.

În luna septembrie 1990, Iordănoaia Florin s‑a separat de cei trei colegi instructori şi a format alte grupe de sportivi, în Mangalia, Constanţa şi Bucureşti. În luna aprilie 1991 s‑a organizat o nouă Adunare Generală pentru înfiinţarea Ligii de Arte Marţiale „Marea Neagră”, care în luna mai 1991, a obţinut personalitatea juridică, avînd sediul în Mangalia. La înfiinţare, LAM „Marea Neagră”, a avut trei filiale în Mangalia, Constanţa şi Bucureşti, cu două secţii: Karate şi Wushu Kung-Fu, în cadrul fiecărei filiale.

În anul 2000, conform prevederilor noii legi a sportului, LAM „Marea Neagră” s‑a reorganizat şi s‑a transformat în Clubul Sportiv „Marea Neagră”, cu sediul juridic în Constanţa.

Pînă în anul 1997 clubul a fost afiliat la Federaţia Română de Arte Marţiale, iar din 1998, secţia de Karate a fost afiliată la Federaţia Română de Karate (Modern). Din anul 2004, secţia de Wushu Kung-Fu a fost retrasă de la F.R.A.M., iar în 2012, secţia de Kung-Fu, a fost afiliată la Federaţia Română de Arte Marţiale de Contact.

De‑a lungul celor 30 de ani, în sălile de sport ale clubului s‑au antrenat mii de copii, tineri şi adulţi. Mulţi au participat la concursurile de Karate, Wushu şi Kung-Fu, obţinînd sute de titluri de campioni naţionali, vicecampioni şi medalii de bronz. De asemenea, mulţi sportivi ai clubului au fost selecţionaţi în loturile naţionale şi au obţinut titluri de campioni balcanici, europeni şi mondiali, la Karate şi la Kung-Fu, alături de multe medalii de argint şi de bronz.

Actuala conducere a clubului este formată din: Iordănoaia Florin, preşedinte, Cîju Mihai, prim-vicepreşedinte, Varsami Dumitru, vicepreşedinte Karate, Istrate Gheorghe, vicepreşedinte Kung-Fu, Radu Iorguş Laurenţiu, vicepreşedinte organizare, Ocolişan Mihaela Laura, secretar general, Bocai Tudor, secretar adjunct, Stîlpeanu Adrian, director secţia de Ju-Jitsu „Hakko-Ryu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.