Joi, 10 septembrie 2020, orele 16,00, sala „Mihai Eminescu”, din incinta Cercului Militar Mangalia, a cunoscut, iarăși însuflețirea obișnuită, căreia i-au dat naștere câțiva dintre membrii săi, pictori și poeți mai mult au mai puțin cunoscuți, precum Emilia Dabu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Corina Mihalache, Ramona Opriș, Corina Vicolov, Nicu Găgeanu, Gabriela și Ionel Rugea, Emil-Corneliu Ninu.
Mult așteptatul oaspete, VICTOR SOCACIU (n. 14 ianuarie 1953, Brașov), cunoscutul folkist de la „Flacăra” (1973-1985, cenaclu apărut, după cum știm, în această lună, în urmă cu 47 de ani, datorită osârdiei poetului Adrian Păunescu), ne-a onorat cu prezența sa. Surpriza a fost cu atât mai mare, cu cât, dezinvolt și mereu zâmbitor, a scos la iveală volumul său de debut, „Chipul de la capătul drumului”, un titlu inspirat, cu semnificații profunde și cu vădite semne promițătoare de debut al unor viitoare astfel de apariții editoriale.
Prezența sa în mijlocul solteriștilor a fost o ocazie fericită și unică de a-l declara, în unanimitate, MEMBRU DE ONOARE AL CLUBULUI ARTELOR ”SOLTERIS” din Mangalia. Argumente, fără putință de tăgadă, au fost și amintirile comune, oarecum, ale doamnelor logosului și melosului, Emilia Dabu, președinta asociației, Gabrielea Rugea, ea însăși interpretă, la vremea aceea (însoțită, în acea seară, ca de obicei, de distinsul d-ei soț, Ionel Rugea, realizatorul cunoscutei platforme on-line „Mangalia TV”), și Corina Mihalache, care a încântat auditoriul cu trei astfel de melodii nemuritoare. Amintiri împărtășite cu atâta drag, încât invitatul s-a simțit obligat, spre încântarea noastră, să ne răplătească din gros, cu farmecul vocii sale inconfundabile, susținută de acordurile chitarei magice.
Din volum, ne-a lecturat mai multe dintre creațiile literare, cuprinzând peste o sută de texte, unele surprinzătoare, ca tematică sau formă de expresie, mergând de la ascuțimea aforismului („Pastel”, „Șantier”, „Autopsie”, „Idilică” etc.), până la vibrația cerebrală a versului, fie el alb sau liber („Cadoul”, ,„Alpinistul”, „Cămașa cea din rai”,„Rucsacul”, „Nici un cuvânt”, ș.a.), fie „în dulcele stil clasic”, după cum ar fi spus marele poet Nichita Stănescu: „Amin”, „Omul cu chitară”, „Ghinion” ș.a.
Amintiri, amintiri!
Părea că șirul lor nu se mai termina, odată începute a fi depănate. Despre marele Adrian Păunescu, mentorul atâtor artiști, poeți sau interpreți (așa cum au fost și frații Chiriac) a mărturisit întâmplări fascinante, cunoscându-l mult mai bine și însoțindu-l, deseori, în pregrinările sale prin țară. (Despre unul dintre acești frați, Ionel, chiar autorul acestor rânduri a păstrat vii impresiile despre interpretările lui patriotice. Ocazia a fost, în urmă cu doi ani, invitația la sărbătorirea Zilei Limbii Române, dincolo de Prut, la Zaim, și Căușeni, când a fost sărbătorit și Alexei Mateevici, părintele stihurilor nemuritoare „Limba noastră”, ridicate la rangul suprem de Imn de Stat al Moldovei.)
Cum timpul trecea implacabil, și-a luat chitara și ne-a făcut să vibrăm sufletește, ascultând o parte dintre piesele sale, precum și un potpuriu de refrene ce a antrenat cea mai mare parte a celor prezenți în sală.
Despărțirea, după înmânarea unor exemplare cu autograf, a fost deosebit de caldă, fiindu-i înmânate de către doi dintre artiștii noștri, ai penelului, dna Corina Vicolov și dl Nicu Găgeanu, câte un tablou, mult dragi autorilor acestora.
Fotografiile și câteva crâmpeie din melodiile marelui interpret, VICTOR SOCACIU, vă vor convinge de clipele unice petrecute într-o atmosferă în care miracolul cuvântului s-a împletit cu cel al muzicii și al culorilor!
 
Emil-Corneliu Ninu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.