Asociația Elevilor din Constanța, singura organizație independentă de reprezentare a drepturilor și a intereselor elevilor din județul Constanța, anunță câștigarea proceselor împotriva localităților Băneasa, Cogealac, Crucea, Mereni, Medgidia, prin hotărârile definitive emise de Tribunalul Constanța.

 În urma demersurilor realizate de AEC, instanța de judecată a recunoscut dreptul elevilor de a beneficia de burse și obligativitatea consiliilor locale de a prevede bani în acest sens în bugetul local, emițând astfel hotărâri definitive prin care sunt obligați să adopte o hotărâre prin care să stabilească numărul și cuantumul burselor școlare, respectând prevederile Legii educației.

Reprezentanții elevilor au început demersul prin trimiterea unor adrese prin care solicitam respectarea legii încă de la începutul anului școlar, timp de un semestru autoritățile locale ignorând responsabilitățile pe care le au față de elevi și implicit față de educație. În lipsa unor răspunsuri favorabile, care să arate clar dorința primăriilor de a intra în legalitate, AEC a acționat în instanță 12 consilii locale printre care și cele conduse de Paul Coliș, Gheorghe Alexa, Gheorghe Frigioi, Silviu Gârea și Valentin Vrabie.

Baronii locali au refuzat ani la rândul să respecte legea, ba chiar au ignorat decizia din primă instanță care admitea obligația acestora de a aloca fonduri pentru a suporta cheltuielile cu bursele școlare ale elevilor.

În luna februarie, când instanța a emis decizia privind situația din municipiul Medgidia, primarul Valentin Vrabie afirma că Asociația Elevilor din Constanța este controlată politic, cel mai probabil fiind speriat de faptul că Tribunalul Constanța a recunoscut faptul că timp de 9 ani de zile, acesta a încălcat în mod flagrant legea, invocând lipsa banilor de nenumărate ori.

Este bine să amintim faptul că instanța nu a reținut lipsa fondurilor din bugetul local, ca fiind un motiv întemeiat pentru a nu acorda burse elevilor și că obligația de a emite o hotărâre prin care să se stabilească cuantumul și numărul acestora există, în ciuda faptului că unii primari aleg să nu prevadă bani în acest sens atunci când își întocmesc bugetul anual.

De asemenea, menționăm în mod repetat faptul că organizația noastră este condusă și compusă în totalitate de elevi, transparența cu care acționăm fiind unul dintre factorii care demonstrează acest lucru încă de la înființare.

În acest sens, solicităm primarilor comunelor Băneasa, Cogealac, Crucea, Mereni și Medgidia să aprobe de urgență o hotărâre de consiliu local prin care să faca posibilă acordarea burselor pe ambele semestre ale acestui an școlar. Atitudinea nepăsătoare față de lege și elevi trebuie să înceteze dacă vrem cu adevărat ca evoluția acestora să fie una vizibilă pe termen lung.

 Acum că avem hotărârea definitivă a instanței, nu mai există niciun fel de scuză pentru neaplicarea legii, e demonstrat și scris negru pe alb. Dacă aș fi în locul primarilor aș convoca o ședință extraordinară și chiar mâine aș emite hotărârea privind bursele elevilor. Sunt prea mulți ani în care totul a stat la mâna baronilor locali, în care totul a stagnat din cauza lor. Lansez o invitație domnului primar Vrabie, care ne acuză veșnic că suntem controlați politic, să respecte hotărârea instanței, pronunțată în baza legislației specifice în vigoare. Medgidia este de altfel și singurul municipiu din județ care nu acordă burse, avem decizia care spune că acestea trebuie acordate retroactiv de luni bune, dar se pierde prin sertarele autorităților care se laudă cu investiții în educație înainte de alegerile locale.” , a precizat Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.