Studentii de la Universitatea “Andrei Saguna” pot studia un semestru in universitatile europene.

0
49

Ca în fiecare an, studenţi ai Universităţii „Andrei Şaguna” au început noul semestru în universităţi partenere din Europa prin Programul Erasmus. Studenţii au posibilitatea de a învăţa în alte universităţi din lume pentru a cunoaşte sisteme educaţionale noi, pentru a comunica într-o limbă străină, pentru a propaga elementele culturii noastre naţionale, pentru a-şi face prieteni şi pentru a se dezvolta ca oameni și ca viitori specialiști.

Universitatea „Andrei Şaguna” trimite studenţi în străinătate, cu burse Erasmus, încă din anul 1995; astfel, primii studenţi şagunişti au învăţat în SUA (la Universitatea Indiana din Indianapolis), apoi Belgia, Italia, Danemarca, Turcia şi alte ţări partenere în programul Erasmus pentru mobilităţi.

În acest an, trei studenţi ai Universității Andrei Șaguna studiază timp de un semestru la Universitatea Karabuk din Turcia, iar alţi doi la Universitatea Wroclaw din Polonia, universităţi care la rândul lor şi-au trimis studenţi şi masteranzi la „Andrei Şaguna”.

Relaţia dintre prestigioasa Universitate Wroclaw şi Universitatea Andrei Şaguna este deja tradiţională; în anii trecuţi studenţi şagunişti au învăţat acolo în varii domenii şi au adus acasă experienţe educaţionale preţioase, modalităţi particulare de învăţare și evaluare, aplicaţii practice deosebite. Anul acesta, Luiza Nicolae și Marcel Leonte, studenți în anul II la Facultatea de Știinţele Comunicării și Științe Politice, specializarea Jurnalism şi-au câştigat, în urma unei riguroase selecţii, dreptul de a studia la Universitatea Wroclaw. Motivaţia lor principală pentru a participa la acest program este dorinţa de a cunoaşte sistemul educaţional polonez, recunoscut în lume pentru calitatea sa.

Universitatea Karabuk este o universitate etalon pentru învăţământul superior din Turcia, cooptată de Universitatea Andrei Şaguna ca partener în proiectul cu finanţare europeană „Univer.Sea-Net”, proiect prin care peste 40 de instituţii de învăţământ superior din arealul geografic al Mării Negre vor forma o comunitate academică în mediul virtual.

Colaborarea în domeniul mobilităților este de dată mai recentă, astfel că anul acesta pentru prima oară vor învăţa la Karabuk şi studenţi şagunişti. Magda Dumitru, Madălina Dumitru și Diana Baroianu (Facultatea de Științe Economice, specializarea Management) îşi vor completa cunoştinţele în cadrul acestei universităţi, și alături de studenţi din alte ţări europene.

Bursele oferite celor cinci studenţi acoperă cheltuielile de deplasare și ședere în străinătate precum şi cele necesare participării la activităţile universitare în țările de destinaţie. Ajunşi acolo, sunt întâmpinaţi de profesori şi viitori colegi, sunt ajutaţi să se cazeze şi să-şi rezolve principalele probleme, iar timp de o săptămână desfăşoară activităţi destinate acomodării şi integrării în grupul universitar. Îşi aleg apoi un curriculum compatibil cu cel al Universităţii „Andrei Şaguna” şi participă la toate activităţile universitare şi extra-curriculare programate. Pe tot parcursul semestrului, bursierii şagunişti sunt asistaţi de o echipă din partea gazdelor, dar şi de acasă, de către echipa de monitorizare a proiectului. De la distanţă, prin sistemele moderne de comunicare, bursierii ţin legătura cu universitatea „Andrei Şaguna”, cu profesorii şi colegii lor, care le oferă sprijin şi îi ajută să se adapteze mai uşor. La sfârşitul semestrului participă la evaluările finale, obţin creditele aferente și își continuă apoi studiile la universitatea de origine, după ce examenele promovate le sunt echivalate. Sistemul creditelor transferabile din învăţământul superior românesc permite acest lucru, astfel că studenţii bursieri vor adăuga la creditele obţinute în UAȘ pe cele obţinute la universităţile din Europa.

Pentru studenţi, acţiunea nu se opreşte aici. La întoarcerea în ţară, ei împărtăşesc colegilor experienţele trăite, cunoştinţe, noutăţi, diferenţe şi asemănări, astfel încât cu toţii au de câştigat.

Mobilitatea universitară constituie un obiectiv important al integrării învăţământului universitar românesc, iar pentru Universitatea „Andrei Şaguna” este o preocupare permanentă, contribuind la ştergerea diferențelor între nivelurile de pregătire a studenţilor din ţările Uniunii Europene. Prin acest program, adresat atât studenţilor, cât şi cadrelor didactice, se structurează un set de bune practici absolut necesar învăţământului universitar european.

Beneficiind de experienţa studenţilor şi profesorilor care au vizitat universităţi partenere din Europa şi din lume, Universitatea „Andrei Şaguna” se mândreşte astăzi cu un învăţământ modern, un corp profesoral de elită, un program de studii adaptat cerinţelor pieţei europene şi cu studenţi şi absolvenţi valoroşi în domeniile lor de activitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.