Mulți încă își amintesc că în anii ’70 și ’80 exista o lizieră la marginea plajelor din Mamaia. Acestea aveau atât un rol peisagistic dar și de protecție împotriva vânturilor puternice care măturau plajele, transportând nisipul în toată stațiunea. Le vom vedea din nou. „Este oficial: plantăm prima barieră verde pe litoralul nostru!”, a anunțat Bogdan Bola, directorul ABADL.

Aceste perdele forestiere au dispărut, treptat, în totalitate, lăsând litoralul nostru parcă un pic mai trist. Poate și de aceea, atunci când s-a ivit ocazia, la începutul mandatului meu ca director al ABADL, să îmbunătățim viziunea proiectului de stopare a eroziunii costiere, am propus această măsură “verde”. Încă din luna aprilie a acestui an am organizat, în cadrul managementului ABADL și a proiectului de protecție costieră din zona Mamaia – Năvodari, întâlniri pentru a analiza modalitățile de reducere a eroziunii eoliene, astfel încât noul profil de plajă, rezultat în urma înnisipării, să fie cât mai stabil. Acest aspect a fost generat de observațiile colegilor mei, înregistrate de-a lungul întregului litoral, unde pierderile de sedimente prin eroziune eoliană, conduc la lucrări importante de combatere sau de readucere în spațiul plajei a unor volume importante de nisip din zonele publice învecinate”, precizează Bogdan Bola.

„Perioada de plantare este prevazută în lunile de primăvară ale anului următor (martie – mai), după finalizarea lucrărilor de înnsipare aprobate prin proiect. Astfel, optimizând proiectul existent de stopare a eroziunii, vom planta peste 650 de puieți, pe o lungime de aproximativ 4km. Speciile propuse spre plantare la limita plajei, care au cele mai mari șanse să «prindă» în nisip, sunt sălcioara (Eleagnus angustifolia), cătina albă și cătina roșie. Pe lângă contrastul vizual plăcut (acestea vor fi aranjate pe trei rânduri), considerăm că alternarea de arbuști cu înălțimi diferite va crea cea mai bună barieră împotriva eroziunii eoliene.

Am avut grijă ca această perdea forestieră, prima măsură de acest gen luată după Revoluție, să fie implementată prin fonduri europene, fără să modifice în niciun fel costul total al proiectului și nici timpul de execuție. După plantare, însă, va depinde doar de noi cum vom avea grijă de ea – de A.B.A.D.L., întreținerea ei curentă, și de cetățeni, cum o vor ocroti și o vor respecta. Dacă va fi un succes, nu ne vom opri aici, existând pe viitor poaibilitatea de a face aceleași perdele forestiere și în alte părți ale litoralului nostru.

Iată că, prin intervenții verzi, simple, indicate de natura însăși, necostisitoare, punem în aplicare un sistem natural de combatere a piederilor importante de nisip din spațiul plajei. Plantând specii autohtone, pe o bandă de 10m de la limita de vest a plajelor, vom fixa și stabiliza zona dunelor de nisip, iar când această barieră verde va ajunge la maturitate, va crea tot fondul necesar stopării transportului eolian a nisipului către zona continentală“, a declarat Bogdan Bola.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.