Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol organizează în ziua de 27 aprilie 2018, un important  eveniment  științific cu tema ”Sănătatea din perspectiva terapiilor  naturiste. Lacul Techirghiol – doctorul nostru”.

 Cu același  prilej  se redeschid  Băile  reci  pentru sezonul estival  2018.

Activitatea este dedicată Centenarului Marii Uniri și împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Țara-mamă.

Medici, specialiști în terapii naturiste, ecologi, biologi, militanți pentru conservarea și promovarea patrimoniului natural național, se află la Techirghiol cu scopul de a identifica împreună noi căi de cercetare, care să ducă la cunoașterea și valorificarea superioară a lacului Techirghiol și a nămolului său, ca o alternativă socială la starea de sănătate publică.

Sunt prezenți reprezentanți ai mai multor ministere, instituții centrale, autorități în domeniu.

Conferința inaugurală va fi susținută de dr. Cristian Lascu, un fervent militant pentru conservarea și promovarea patrimoniului național, unul din cei mai cunoscuți speologi români contemporani, redactor-șef al National Geographic România.

Ultimele cercetări asupra peloidogenezei din lacul Techirghiol  efectuate de specialiștii Institutului Național de Cercetări Marine ”Grigore Antipa”, ai Institutului MOL și ai Facultății de Chimie, din Universitatea din Belgrad, Serbia, și Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie vor fi prezentate în cadrul acestei reuniuni.

Lacul Techirghiol, această bogăție  naturală inestimabilă a României, va fi  prezentat într-o analiză interdisciplinară pornind de la legendă, realități științifice, proiecte pentru o dezvoltare durabilă și conservarea patrimoniului natural.

 Despre experiența românească de succes din balneologie și medicina fizică de recuperare va vorbi o voce autorizată – prof.univ.dr. Gelu Onose.

Arc peste timp, va fi evocată personalitatea unuia dintre pionierii balneologiei românești,   I.N. Dona, autorul unui studiu complex despre lacul Techirghiol și efectele acestuia asupra sănătății, prilej cu care va fi lansată o ediție anastatică a lucrării Tekir-ghiol, alături de alte două titluri,  Lacul Techirghiol de George Ulieru, Techirghiolul de Emil Gheorghiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.