[jwplayer config=”player” file=”http://www.mangalia.tv/video/20131219centrusocial.mp4″]

La Protoieria “Callatis” din Mangalia, s-a deschis Centrul Social “Sfântul Mina”, unde copiii oraşului, care provin din familii nevoiaşe pot servi zilnic o masă caldă. Construcţia clădirii a presupus eforturi financiare mari susţinute de autorităţile locale şi Parohia Sfântul Mina”, valoarea investiţiei ridicându-se la 260 de mii de lei. Centrul a fost amenajat în cursul acestui an şi cuprinde dotări la standarde europene, respectiv: bucătărie profesională, sală de mese cu o capacitate de 50 de locuri, grupuri sanitare atât pentru copii, cât şi pentru personalul din centru, cameră specială pentru legume, etc. Prima masă caldă a fost oferită copiilor, încă de la începutul Postului Crăciunului, urmând ca, din luna ianuarie, centrul să funcţioneze permanent. Edilul Mangaliei s-a deplasat la Centrul Social, în cursul zilei de joi, pentru a fi alături de aceşti copii. Totodată, el a declarat că protecţia socială este o prioritate pentru municipalitate. “Imediat ce s-a născut această idee, Protoieria a fost alături de noi. Aceşti copii trebuie ajutaţi să nu abandoneze şcoala, iar noi facem tot posibilul să le acordăm sprijinul de care au nevoie. Acţiunile noastre nu se vor opri aici. Anul viitor vom înfiinţa un centru similar şi în Cartierul de case din Mangalia, unde locuiesc familii cu mulţi copii cărora părinţii nu le pot asigura, de cele mai multe ori, traiul zilnic”, a declarat edilul Cristian Radu. La rândul său, protoiereul Mangaliei, Vasile Cîrlan, a precizat că slujitorii bisericii se implică şi în acţiuni sociale, prin eforturi financiare proprii, locaţia din curtea Bisericii “Sfântul Mina” fiind a treia de acest gen, realizată de Protoieria Mangalia. Celelalte două spaţii sunt în localităţile Amzacea şi General Scărişoreanu. “Împreună cu preotul Sorin Cîrlan şi cu ceilalţi preoţi din oraş, ne-am îndreptat atenţia către aceste comune, deoarece problemele existente în acele zone sunt mult mai numeroase, iar acum am venit cu acest Centru Social în Mangalia. Pentru anul 2014 ne-am propus înfiinţarea unui alt centru la Parohia “Sfântul Ioan Botezătorul” din Mangalia. Problema cea mare este legată de fonduri. Sunt mulţi care critică, în schimb dacă le soliciţi ajutorul îţi întorc spatele. Cu toate neajunsurile, proiectul nostru va merge mai departe şi îi invităm pe toţi cei care doresc să se implice în sprijinirea acestor copii să vină alături de noi”, a precizat preotul Vasile Cîrlan. Pe viitor, în cadrul centrului, vor activa pe bază de voluntariat cadre didactice, care vor susţine cursuri cu aceşti copii.

 Comunicat de presa

26 COMENTARII

 1. FELICITARI! PREOTI DE LA SF MINA MERITA TOT RESPECTUL.IMPLICAREA PRIMARULUI DOVEDESTE CA LUCRURILE INCEP SA FUNCTIOMEZE SI IN MANGALIA.

 2. SA VA DEA DOMNUL PUTERE SI AJUTOR DE LA SEMENI PENTRU A CONTINUA ASTFEL DE PROIECTE,ERA NEVOIE SA AJUTE CINEVA ACESTI COPII,FELICITARI SISARBATORI FERICITE !!!

 3. dzeu sa va binecuvanteze planurile voastre sant foarte necesare faceti apel la totii cei ce au bani sau alimente sa ajute dzeu sa fie cu voi\

 4. Din 2 in 2 minute scrii ca proasta porcarii pentru ca nu esti in stare sa termini macar o propozitie cu ceva concret.

 5. Trebuie sa existe si un sef la bucatarie ca doar nu o sa faca preoti de mincare.Am avut ocazia sa merg acolo,totul este f curat,au bucatar,mincarea f buna.Cind se face un lucru bun incep circotelile,birfa,invidia.Asa ca lasati discutiile fara rost si suport real.

 6. Laudabil gestul de a da de mancare la copiii nevoiasi. Copilul e copil si nu ar trebui sa rabde de foame, indiferent din ce familie provine, intrucat nu isi poate alege familia in care sa se nasca, nici numarul de frati sau starea sociala. Problema este a parintilor, care nu vor sa munceasca, se complac a trai in mizerie, din furturi si cersit si isi “educa” copiii in acelasi spirit. Daca a-m urmari, a-m vedea ca parintii acelor copii sunt si la pachete, la ajutor social si oriunde se da ceva degiaba, facand scandal daca cumva “pomana” nu ajunge si la ei, sau daca se aseaza inca o data la rand si nu le mai dai, iar ulterior ii gasesti prin carciumi sau la furat sau cersit impreuna cu copiii. Tot rasa lor, ca majoritatea sunt tigani, ne fac de ras si pe afara. Asta si cu concursul guvernantilor si parlamentarilor, care le-au permis sa isi zica rromi iar strainii, unii din nestiinta, altii din xenofobie, au luat gafa “desteptilor” din Romania, coroborata cu comportamentul antisocial al tiganilor, drept o oportunitate de a ne discredita, facand analogia: rromi – romani, toti niste tigani cersetori si infractori.
  Si astea in conditiile in care Romania si-a tratat cel mai bland tiganii, si din omenie si pentru a nu fi acuzati de discriminare si din dorinta de a-i integra in societate, dar e foarte greu spre imposibil, sa civilizezi si sa integrezi o etnie daca etnicii nu vor.

 7. ptr Gaby stai la poarta biserici si urmaresti sau nu ai traba si te uiti toata ziua pe fereastra .Activitatea de acolo e asa importanta ptr tine. E bine sa vedem ce facem noi.

 8. de ce stergeti comentariile pentru ca e adevarat ce am scris mai spun ca nu se cheama bis sf mina este afacerea carlan mama e la bucatarie face curat si vinde lumanari tata e sofer iar fratele e preot si dascal iar acest carlan i a sapat groapa fostului parinte protopop este democratie avem dreptul sa spunem ce gandim

 9. Democratia este atunci cand aduci acuzatii si cel acuzat sa poata raspunda si sa stie cine il acuza. La acelasi subiect in alt comentariu ai scris “vrajeala pentru prosti”. Cred ca ajungea un comentariu. Ura fata de o persoana nu tine de libertatea de exprimare publica. Democratia nu este anarhie. Vrei drepturi, ai si indatoriri.

 10. ptr ADA. Te intreb daca ai copii? De cind ma stiu parinti daca sunt in putere ,ajuta copii .De unde sti situatia de la Biserica SF MINA,ai contribuit la ridicarea lacasului,ai dat cu matura in curte,ai facut o fapta buna intr-un lacas bisericesc.Contribuie macar cu sufletul pentru o biserica si nu mai critica indiferent cine te provoaca ca in fata lui Dumnezeu suntem toti egali.

 11. ptr ADA. Nu ma deranjeaza absolut de loc comentariul tau,aceasta biserica are un comitet de 10 doamne si cinci domni.Acest comitet se implica si ajuta preoti de acolo in tot ce fac ,sunt ca o adevarata familie duhovniceasca si rodul acestei colaborari se vede la hramuri,la fiecare sarbatoare importanta ….Nu stiu daca ai observat ca de cind este protopop Pr.Vasile Cirlan ,biserica de la cimitirul vechi este aproape pe gata,cea de pe Rozelor la fel. A obtinut un sediu nou pentru PROTOIERIA CALLATIS pe care la renovat ,ziua sfinta a orasului Mangalia sarbatorita pe 8 sepembrie si multe alte lucruri,dar noi oameni suntem plini de rautate.Se simte o invidie asupra celor doi frati preoti. Pacat ca noi oamenii nu avem puterea sa discernem ce e bun si frumos.

 12. nu e rautate e adevar eram la o biserica la o mare sarbatoare si acest protopop a venit sa numere lumanarile ce preot esti in timpul liturghiei te dezbraci de vesminte si pleci in control ai facut atatea pt ca esti sustinut politic celalalt protopop nu a reusit pt ca nu s a bagat in politica

 13. PTR ADA. Cine crede ca fostul protopop nu a avut sustinere politica se inseala .Pe cine a sustinut fostul primar Tusac si chiar Iorgus.Fondurile alocate de primarie cite au fost unde s-au dus.De ce nu a fost terminata biserica de pe Rozelor .Controale facute in biserici daca au fost au avut un suport.Asa cum noi avem un regulament la serviciu pe care trebuie sa-l respectam ,asa au si ei.Nimeni nu -ti cere sa ai simpatie pentru protopop dar macar respect ca nu avem noi treaba cum este organizata activitatea lor.Ca o paranteza ca sa te linistesc sa sti ca nou protopop cu fostul protopop se impaca de minune la fel si cu ceilati preoti.Asa ca noi raminem cu pacatele si mergem la ei sa ni le ierte .Atunci cine are de pierdut….

 14. dna maria de unde cunosti toate acestea bravo parinte daca te intelegi bine cu toti colegii inseamna ca ai educatie si respect

 15. PTR ADA .FAC PARTE DIN COMITETUL BISERICI SI NU VORBESC GRATUIT DACA NU STIU CEVA .IN PRIVINTA EDUCATIEI SI A RESPECTULUI ,CEI DOI FRATI SUNT F BINE EDUCATI AU AVUT DE UNDE SA INVETE ,PARINTI SUNT OAMENI F SERIOSI ,GOSPODARI.CRED CA IN CEI 7 ANI DE ACTIVITATE DACA LUCRURILE NU ERAU CORECTE MA RETRAGEAM. CEI DOI FRATI PREOTI MUNCESC FOARTE MULT ,SUNT FOARTE GOSPODARI SI DE AICI ISI TRAG SI INVIDIA.TOTI PREOTI DIN MANGALIA SUNT F.BUNI SI TREBUIE RESPECTATI .

 16. Cind faci parte din comitet cunosti strict problemele parohiei nu ale parohiilor sub acest nume sfant de maria stim cine este

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.