Regele Mihai I sarbatoreste azi implinirea a 91 de ani. Nascut pe 25 octombrie 1921, la Peles – Sinaia, este fiul Regelui Carol al II-lea și al prințesei Elena și nepot al Regelui Ferdinand I. Este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii și văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a.

Mihai a devenit pentru prima dată rege al României in 1927, la doar 6 ani, după moartea bunicului său Ferdinand si în urma renunțării la tron a lui Carol al II-lea din decembrie 1925 (acesta a fugit impreuna cu amanta sa Elena Magda Lupescu).  Detronat de tatăl său, după doar trei ani de domnie sub regență, a reprimit coroana un deceniu mai târziu, după abdicarea forțată a lui Carol al II-lea, domnind peste regimul progerman al mareșalului Ion Antonescu. Din 1941, regele Mihai a fost mareșal al României. La 10 mai 1941, de ziua națională a României, prin decret semnat de Ion Antonescu, regele Mihai a fost înălțat la gradul de mareșal, bastonul fiindu-i înmânat de conducătorul statului.

După colaborarea României cu Germania în al Doilea Război Mondial și după ce forțele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a organizat la 23 august 1944 arestarea lui Antonescu. S-a opus guvernelor prosovietice din anii 1945-1946. A fost constrâns să abdice la 30 decembrie 1947 și s-a stabilit la Versoix (Elveția).

La 25 decembrie 1990, Mihai I, însoțit de mai mulți membri ai familiei regale, sosește pe aeroportul Otopeni și intră în țară cu un pașaport diplomatic danez, obținând o viză pentru 24 ore pentru a merge la Mănăstirea Curtea de Argeș, unde voia sa se reculeagă la mormintele antecesorilor săi regali și să asiste la slujba religioasă de Crăciun. Însă, în drum spre Curtea de Argeș, Regele și însoțitorii săi sunt opriți de un baraj al Poliției, conduși din nou la aeroport și obligați să părăsească țara. În 1992, la trei ani după revoluția Română din 1989 prin care a fost înlăturat guvernul comunist, noul guvern român i-a permis regelui Mihai să revină în țară pentru a participa la prăznuirea Sf.Paști. Regele a fost întâmpinat de populație cu o simpatie deosebită. În București, peste un milion de persoane au ieșit în stradă pentru a-l vedea. Popularitatea regelui a îngrijorat guvernul președintelui Ion Iliescu, regelui interzicându-i-se accesul în România pentru următorii cinci ani. În 1997, după înfrângerea electorală a lui Iliescu de către președintele Emil Constantinescu, România i-a reactivat regelui Mihai cetățenia română și i-a permis să își reviziteze propria țară.

De atunci, Regele a fost invocat, criticat sau atacat. Şi, abia la venerabila vârstă de 90 de ani, anul trecut, a fost invitat să ţină un discurs în Parlamentul României

Cu ocazia anivarsarii zilei de nastere, Regele Mihai I a fost decorat miercuri, 24 octombrie, cu  “Emblema de Onoare” a Armatei Romane in cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Palatul Elisabeta. Tot cu aceasta ocazie, Regele Mihai si Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare  au decorat personalitati ale lumii culturale, sociale, politice si economice romanesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.