Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Andrei Şaguna”

0
102

Vineri, 19 mai, la ora 10, la Universitatea „Andrei Şaguna”, se va desfăşura primul curs festiv din acest an pentru studenţi şi masteranzi din anii terminali, care sărbătoresc astfel finalizarea studiilor. Promoţia 2017 a Facultății de Ştiințe Economice va primi numele personalităţii invitate să susţină cursul festiv, iar această personalitate este Prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Florin Georgescu. În cadrul festivităţii, lui îi va fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Andrei Şaguna”.

Universitatea „Andrei Şaguna” continuă, astfel, seria de evenimente care celebrează aniversarea a 25 de ani de la înfiinţare, evenimente ce se vor desfăşura pe tot parcursul anului 2017, cu participarea a numeroşi reputaţi specialişti din ţară şi din străinătate.

Tradiția ca o personalitate marcantă să susțină cursul festiv de încheiere a studiilor a fost inaugurată de instituția academică șagunistă în anul 2004, fiecare facultate invitând specialiști de mare notorietate din domeniul de activitate specific profilului acesteia. Precedentele promoții de absolvenți ai Universității „Andrei Şaguna” poartă cu mândrie numele dăruite de personaje de seamă precum Constantin Bălăceanu – Stolnici, Nicolae Văcăroiu, Mugur Isărescu, Liviu Maior, Ecaterina Andronescu, Theodor Stolojan, Daniel Dăianu, Teodor Meleșcanu, ÎPS Laurențiu Streza, Emil Hurezeanu, Cristian Diaconescu ș.a.

Profesorul universitar dr. Florin Georgescu a absolvit, în 1976, ca şef de promoţie, Facultatea de Finanţe-Contabilitate din Academia de Studii Economice (ASE), Bucureşti, cu recomandarea din partea Consiliului Profesoral al Facultății de a lucra în învățământul superior. Din 1977, aşadar de 40 de ani, predă fără întrerupere la ASE.

După revoluţia din1989 a fost numit la conducerea unor direcţii importante din Ministerul Finanţelor, pentru ca apoi să devină Secretar de Stat în acelaşi minister. Din noiembrie 1992 până în decembrie 1996, a fost Ministrul Finanţelor în Guvernul Nicolae Văcăroiu. În aceeaşi perioadă a reprezentat Guvernul României, în calitate de guvernator,  la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Din 1996 a fost deputat în Parlamentul României, pentru două mandate, deţinând funcţiile de vicepreşedinte, respectiv preşedinte al Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci.

De aproape 13 ani este Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României şi vicepreşedinte al Consiliului de administraţie al BNR. Concomitent, a fost desemnat în mai multe organisme financiare internaţionale: ca membru în Comitetul de Supraveghere Bancară al Băncii Centrale Europene (2004 – 2010), membru în Comitetul European pentru Risc Sistemic (2011 – 2016), din nou guvernator, din partea României, la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii (2012).

În anul 2012 şi-a suspendat activitatea la BNR, fiind numit Ministru al Finanţelor Publice şi Vicepremier în primul Guvern Victor Ponta.

A fost primul preşedinte al Camerei Auditorilor Financiari din România, pe care a condus-o din 2000 până în 2004, este membru fondator şi vicepreşedinte al Societăţii Române de Economie (SOREC), a fost vicepreşedinte al Asociaţiei Generale a Economiştilor din România între 2002 şi 2004, este membru al Consiliului editorial al revistei „Oeconomica”, membru al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma (ARCOR).

Opera sa de cercetare cuprinde peste 350 de studii, articole, lucrări publicate în volume şi în reviste de specialitate, precum şi numeroase prezentări pe teme de politică economică, monetară şi financiară, la reuniuni interne şi internaţionale.

A fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler, Ordinul „Meritul industrial și comercial”, în grad de Mare Ofiţer, Ordinul „Steaua României” în grad de Ofiţer şi cu Emblema „Onoarea Armatei Române”.

Universitatea „Andrei Şaguna” are onoarea de a vă invita să fiţi alături de studenţi şi de corpul profesoral în această zi emoţionantă de încheiere a studiilor pentru o promoţie şi de primire în rândurile comunităţii academice şaguniste a încă unei ilustre şi merituoase personalităţi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.