Premiera piesei de teatru pentru copii și tineret „De ce să mai merg la școală”

1
81


Teatrul pentru copii și tineret „Magic” a prezentat sambata, 8 octombrie 2016, pe scena Cercului Militar din Mangalia, premiera piesei „De ce să mai merg la școală”, o comedie științifico-fantastică in regia scriitoarei Emilia Dabu.
In preambulul piesei au luat cuvantul Emilia Dabu, Liana Naum – sefa Cercului Militar Mangalia, Sorin Mihai – consilier local PMP, Menabit Ozghiun – consilier local PSD, poeta Ana Ardeleanu si scriitoarea Adina Lozinschi. Tinerii magicieni au primit diplome de onoare din partea scriitoareai Emilia Dabu, cea care a si infiintat acest teatru pentru copii si tineret in urma cu peste douazeci de ani.

1 COMENTARIU

 1. Cu multă dăruire și evidente calități pedagogice, organizatoarea și conducătoarea Teatrului Magic este nu numai autoarea tuturor textelor, dar și regizor, scenarist, sufleur, metodist. De remarcat este faptul că distinsa doamnă Emilia Dabu, poetă și membră a U.S.R., pornește de la materialul viu de mare valoare, mai exact studierea psihologică a copiilor o stimulează în crearea unor personaje, situații și stări emoționale. Tematica abordată se dovedește a fi de mare interes, fiind practic decupată din realitatea școlară, familială, socială.
  La Teatrul Magic nici un copil nu este lăsat să se limiteze la învățarea mecanică, rigidă a unui rol. Ceea ce se petrece acolo este un fenomen complex, în totalitate benefic pentru copii. Aceștia socializează pe viu, și nu pe internet, conștientizând treptat faptul că o strângere de mână, o îmbrățișare, un schimb de idei și păreri, privindu-se în ochi, valorează mai mult decât orice S.M.S. Copilăria poate fi frumoasă dacă acești copii se străduiesc să o facă singuri mai frumoasă. Ei învață să se cunoască și să se aprecieze, învață să preschimbe colegialitatea în prietenie. Pe lângă lecțiile de dicție și pronunție, micuții aderă la tot ce înseamnă bunătate și lumină,sinceritate și încredere, generozitate și liniște sufletească. Învață toleranța și resping din ce în ce mai puternic aspectele negative și nedorite ale vieții. Învață să reziste în fața necazurilor survenite și să se autoevalueze, să se autocontroleze, să-și stăpânească pornirile agresive, să trăiască frumos și să lase ceva demn în urma lor.
  Sunt mulți ani de când copiii de la Teatrul Magic iau parte la toate activitățile organizate la Clubul Artelor SOLTERIS Mangalia. Lansările de cărți reușesc de fiecare dată să aducă la microfon atât pe cei mai buni dintre copii, cât și debutanți.Ei înțeleg astfel că scriitorii nu sunt numai cei din paginile manualelor de limba și literatura română, ci sunt vii, se află printre noi, gata să îi răsplătească generos cu aplauze, autografe și îmbrățișări. Nu există momente mai plăcute decât acelea în care poeții și prozatorii își ascultă scrierile în interpretarea originală a acestor copii. Se întâmplă chiar, ca din cauza emoțiilor să le apară și lacrimi de bucurie în ochi.
  În timpul numeroaselor ore petrecute în fiecare sâmbătă la Teatrul Magic, copiilor li se lărgește orizontul cultural, li se formează și activează deprinderile de a respecta pe cei mari, pe părinți acasă, pe dascăli la școală, de a avea un comportament civilizat, li se modelează caracterul și personalitatea. Respectul se extinde apoi spre valorile culturale ale neamului nostru, spre cinstirea limbii și literaturii române, punctând uneori chiar și elemente din fondul de aur al literaturii universale.

  Trebuie să recunoaștem, din păcate, că în ultima vreme educația patriotică, grija pentru ordine și curățenie, dragostea față de natură și animale s-au diminuat foarte mult. Ei bine, chiar și aceste aspecte la Teatrul Magic reprezintă o prioritate de anvergură.
  Succesele deosebite obținute de-a lungul anilor de Teatrul Magic, sub bagheta magică a doamnei Emilia Dabu, sunt demne de luat în seamă și reprezintă propulsarea actualilor membri pe calea cea bună și înțeleaptă a reușitelor intelectuale de calitate.
  Felicitări și succes în continuare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.