Patronul Școlii Gimnaziale “Gala Galaction” Mangalia, omagiat de dl Prof. Ninu Emil-Corneliu

0
529

În perioada 11-12 aprilie 2022, Școala Gimnazială “Gala Galaction” Mangalia a fost gazda unui eveniment de o importanță deosebită, prilejuit de împlinirea a 143 de ani de la nașterea scriitorului Gala Galaction, patronul școlii (n. 16 aprilie 1879).

La invitația corpului profesoral, dl. Ninu Emil-Corneliu, fost profesor titular al școlii noastre, a omagiat personalitatea marelui prozator, evidențiind atât aspecte ale vieții personale (date biografice, studii), cât și bogata sa contribuție la dezvoltarea literaturii române prin scrierile (“Bisericuța din Răzoare”, “Papucii lui Mahmud”, “La țărmul mării”, volumul cu impresii de călătorie “Mangalia” etc.) și traducerile sale (“Biblia”).

Un punct de mare interes l-a constituit prezentarea demersului personal prin care, în urmă cu aproximativ 20 de ani, s-a obținut acordul Inspectoratului Școlar Județean Constanța pentru schimbarea titulaturii școlii în cinstea marelui scriitor, act susținut prin semnătură de toate cadrele didactice active la acea dată.

Gala Galaction”, pseudonim sub care Grigore Pișculescu a scris și rămas în literatura română, reprezintă așadar alegerea potrivită și onorantă pentru o școală de prestigiu a Mangaliei, dar și cea mai veche: “Istoria acestei școli este legată de cea a sfințirii bisericii centenare “Sf. Gheorghe” din localitate și de cea a casei lui Ion Gh. Aldea (1865-1933), unchiul unuia dintre primarii urbei”. (E. C. Ninu, Mangalia enimistică. Ghid turistic, Editura Celebrus, Constanța, 2021, p.77). În această casă (astăzi corpul vechi al Școlii “Gala Galaction”) avea loc pe 27 mai 1929 banchetul inaugural oferit în cinstea înalților oaspeți prezenți la sfințirea bisericii, printre care „A.S.R. Principesa-Mamă Elena, însoțită de domnii: Aurel Vlad ministrul Cultelor, Teofil Sauciuc-Săveanu-arheolog, Ministrul Bucovinei, marele profesor de istorie Nicolae Iorga…” (idem, p. 77). Scrierile vestitului prozator vor deveni subiectul a două concursuri viitoare (literar și plastic), menite a-i apropia pe elevii de gimnaziu de opera și personalitatea lui Gala Galaction, punând în valoare talentul literar și artistic al acestora. Îi mulțumim distinsului domn profesor pentru acceptarea invitației noastre și pentru împărtășirea atâtor informați prețioase legate de trecutul instituției noastre de învățământ, dar și de rolul său în comunitatea micului oraș simbol, atât de prețuit de Gala Galaction!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.