Batalia  electorala pentru functia de primar al Mun. Mangalia se desfasoara in forta de toate partidele politice. Toate doresc votul de aur al alegatorului pe care acum il cadorisesc cu respect si atentie deosebita.

Pe strada, sau in casa alegatorul este asaltat de “sacosica electorala” plina de afectiune din partea…tuturor aspirantilor mai vechi si mai putini vechi la inaltul si banosul scaun de primar. Mangalia, reprezinta inca o mina de aur si ei stiu asta. Mai sunt multe de furat, de administrat cu grija deosebita pentru binele buzunarului propriu.

Fiecare zi este un maraton spre glorie. De aceea alegatorul trebuie periat elegant, caci mare va fi rasplata lor si mica satisfactia  alegatorilor dupa stampilarea foilor de vot.

Grija fata de alegator, sub forma pachetelor cu diferite produse, este deja celebra si bine inradacinata la romani, iar populatia a acceptat tacit aceata forma  subtila de mituire. Din banii cui se cumpara toate aceste pachete,nici nu mai conteaza, desi ar trebui. Tinta lor este una definita si atent documentata in liste bine intocmite. Cine este mai usor de santajat si pacalit decat cei batrani si fara suport material? Vorbim aici de un fin santaj sentimental indreptat spre aceasta categorie de oameni, pensionarii. In spate se afla, de fapt, doar grija pentru posibilul vot pe care il reprezinta, restul este doar grija prefacuta si deloc dezinteresata. Ei, batranii sunt mai usor de manipulat, mai ales pentru simtul dezvoltat al loialitatii fata de “binefacatorii” lor. Din nou, ei posibilii primari, stiu asta si trag tare sa-i prinda in lesa sentimentala pe acesti batrani.

” Prosti, dar multi!”- cat de contemporane sunt vorbele Domnitorului Lapusneanu… Ei reprezinta masa de voturi atat de ravnite.

Totusi vina acestei mituiri  este de ambele parti. “Fara cerere, nu exista oferta”, prin urmare batranii nostri, care ne sunt parinti si ne-au crescut frumos, stiu ca prin acceptarea acestor “sacosele”, isi vand de fapt demnitatea si libertatea de a alege.

Am intalnit batrani care intrebau direct si fara jena: ” Noua ce ne dati ca sa va sustinem?”. Am raspuns dezamagita : ” Nimic, doar sansa ca nepotii dvs sa traiasca cu demnitate!” si am plecat.

Oare asa de mult sa ne fi transformat saracia, incat sa ne faca sa uitam ca exista ceva ce nu se vinde, nici nu se cumpara : DEMNITATEA??

Pachetele de campanie nu au ocolit nici gradinitele, alta clasa sensibila. Dar aici vorbim de o mituire fina si clasata. Nu ei, copii sunt tinta, ci parintii lor, votanti cu drepturi depline.

Pe tineri este greu sa ii mituiesti cu astfel de nimicuri, precum pachete cu produse neinteresante pentru visele lor de viata. Tinerii nu pot fi cumparati si pacaliti usor pentru ca ei privesc cu mult mai sus decat nivelul meschinariilor lor politice.

Candidatii ne dau mita in pachete derizorii, important este ca noi, in cabina de vot sa gandim si sa alegem CE si PE CINE MERITA cu adevarat sa ne reprezinte.

1 COMENTARIU

  1. Si dece s-a ajuns la acest grad ca lumea sa accepte aceste pungi cu “cadouri electorale”??? Toti cei care ne-au condus a adus lumea in prag de saracie … si aceste pungi pentru majoritatea e un ban economisit. De fapt aici vor guvernantii sa ajungem…sa fim saraci, prosti si sa ne manipuleze cum vor. La ce foloseste un popor destept, demn??? nu poate fi pacalit sau furat.
    Daca atunci cand ne-au furat, nu am stiut sa fim uniti si sa ne aparam tara, nici in ultimul moment nu stim sa o facem … atunci dece sa ne mai miram? Ne asteapta un viitor din ce in ce mai sumbru (imi pare rau sa zic dar cam asta e realitatea).
    Sloganul celor de la FMI “dormi linistit ca noi veghem la banii tai”se pare ca sa impregnat destul e bine in mintea romanului; el e linistit in treaba lui, ei linistiti cu treaba lor – noi o ucem in ce mai prost, ei in ce in ce mai bine.
    Sarbatori fericite ! traditionalul HRISTOS A INVIAT ! lumina Invierii sa ne lumineze mintile ca ne aparam drepturile, daia ne-a dar Dumnezeu gura si gandire…s-o folosim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.