Statisticile arată că opt din zece români nu ştiu cum să reacţioneze în cazul unui cutremur, iar cei mai mulţi ar putea lua decizii care s-ar putea dovedi fatale. Altfel spus, nici măcar cei care au trecut prin tragedia din 1977 nu par să fie mai precauţi.
De la începutul anului în România au fost înregistrate, în medie, două seisme zilnic. Cea mai mare activitate s-a consemnat în data de 22 ianuarie, când s-au înregistrat 3 seisme de peste 2,5 pe scara Richter, iar cel mai puternic cutremur de anul acesta a fost de 4,6 pe scara Richter. Chiar şi aşa, studiile recente arată că românii sunt deosebit de nepăsători când vine vorba de cutremure.
De aceea, la începutul acestui an, specialiştii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) au lansat oficial a Campania Naţională de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”.
Campania se desfăşoară în toate judeţele ţării, cu scopul principal de a informa corect cetăţenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism.
În acest sens, populaţiei le sunt aduse la cunoştinţă informaţii despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat pe durata şi după producerea acestuia.
La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, încă de la începutul lansării campaniei naţionale „Nu tremur la cutremur”, s-au desfăşurat atât sesiuni de informare a personalului cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă în cadrul instituţiilor publice şi private, cât şi acţiuni de diseminare a informaţiilor de natură preventivă în rândul cetăţenilor. Totodată, s-au susţinut şi lecţii deschise în unităţile de învăţământ, prin intermediul cărora cadrele didactice şi elevii au fost familiarizaţi atât cu măsurile şi regulile de comportare în situaţii de urgenţă, cât şi cu importanţa asumării responsabilităţilor de către fiecare cetăţean cu privire la rolul pe care îl joacă în protejarea propriei persoane, a celor dragi şi a comunităţii în ansamblul ei.