Incepand cu 19 ianuarie 2013 vom avea un nu cod rutier. Permisele auto se vor schimba pentru a fi in conformitate cu cele europene. Cei care vor reinnoi permisul auto vor avea obligativitatea de a trece si pe la vizita medicala. In noul cod rutier vom gasi schimbari majore in principal in zona mopedistilor si motociclistilor care vor avea surprize mari:

– indiferent de capacitatea cilindrica, oricepersoana care doreste sa conduca un moped va avea nevoie de permis. Cine poseda deja un permis va putea sa conduca un moped.

“moped – vehicul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric”.

– copiii care au implinit 16 ani vor avea voie sa obtina permis categoria AM doar pentru mopede.

Tinerii teribilisti au fost tinta acestui cod rutier. Cei care conduceau pana acum motociclete puternice dupa varsta de 18 ani vor avea surpriza sa afle ca de acum vor avea voie sa obtina categoria A pentru motociclete doar dupa varsta de 24 ani.

Si biciclistii au fost luati in colimator dar fara folos. Ei vor fi obligati sa mearga doar pe pistele speciale daca exista. Cum pistele nu prea exista, prevederile raman doar pe hartie. “Nerespectarea  normelor privind circulatia bicicletelor”  este noua propozitie pe care o vor auzi biciclistii cand vor fi amendati.

Ce a ramas neschimbat ? Deputatii si senatorii au lasat in sertare schimbarile in lege propuse fata de persoanele care se urca la volan sub influenta alcoolului. Legea este inca blanda cu nepasatorii.

2 COMENTARII

  1. Ash fi de acord cu noile reglementari, cu conditia ca legile sa fie pentru toata lumea. Mai bine zis, sa fie obligati toti sa le respecte si sa fie tratati la fel, indiferent ca e un “anonim” sau fiul politistului “cutare”, sau al “afaceristului” “cutarescu”.
    Alta problema ar fi dimensiunile permisului; Sa nu-l faca mai mare, (avand in vedere adaosul de date) asa cum este cartea de identitate, care dupa ce ca nu incape in portofel, mai e si de proasta calitate, (dar asta probabil e strategia firmei care le face. cu cat se deterioreaza mai repede, are firma de lucru suplimentar.)
    In privinta biciclistilor, nu numai ca nu sunt piste, dar nu e pic de respect pentru ei;
    De exemplu crengile copacilor de pe marginea unor strazi cum ar fi Soseaua Constantei (langa primarie), sunt un adevarat pericol pentru biciclisti. Mai e si asfaltarea defectuoasa, asa cum e pe strada portului; S-au suprapus mai multe “covoare asfaltice”, iar pe alocuri, acolo unde s-au lasat rigole pentru scurgerea apei pe langa trotuar, nu s-a respectat marginea formandu-se niste denivelari serpuite foarte periculoase pentru biciclete pe fondul carosabilului umed.
    Mai sunt si altele, dar sigur nu vor fi rezolvate nici astea…

  2. pentru noi conducatorii e ok ,dar acum voi ce naiba schimbati in tara asta sa ne fie bine ca cerinte aveti foarte multe dar in schimb voi ce ne dati .scuimbam si rotile si culoarea la masini dar voi sunteti la fel ,vine cate o sarbatoare apar radarele la strans bani pentru protocol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.