Sărbătorită pentru prima dată în 15 august 1902, la Constanța, ziua comunității navale românești a cunoscut de-a lungul timpului o dezvoltare semnificativă a evenimentelor dedicate tuturor celor care și-au legat destinul de întinderile albastre ale apelor.

Toate activitățile din acest an, desfășurate în Constanța, Mangalia, Tulcea, Brăila, Galați și București, sunt dedicate navei-școală „Mircea”, „Ambasador onorific în serviciul României”, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române.

La Mangalia, joi, 8 august, debutează Săptămâna spiritualității marinărești, în grădina cercului militar din municipiu, în care, în intervalul orar 18.00-22.00, sunt organizate expoziții de ambarcațiuni sportive cu rame și vele, de lucrări de matelotaj, de fotografie și de picturi cu tematică marină, lansări de carte, ateliere interactive de confecționare noduri și împletituri marinărești. Manifestările culturale din Mangalia vor fi completate de concerte susținute de formațiile muzicale militare ale Forțelor Navale și Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” și se vor încheia miercuri, 14 august.

Sâmbătă, 10 august, între orele 10.00-14.00, în Portul Militar Mangalia, marinarii militari organizează Ziua Porților Deschise. Vor fi prezentate nave, expoziții de tehnică și armament, iar doritorii vor putea participa la ateliere interactive de matelotaj, precum și la diverse jocuri și concursuri marinărești.

Luni, 12 august, începând cu ora 09.45 până la ora 12.00, în Portul Turistic Mangalia, se desfășoară repetiția generală premergătoare Zilei Marinei Române. Seara, între orele 18.00-20.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert în Piața Republicii din municipiu.

Miercuri, 14 august, orele 08.30-09.30, la Monumentul Marinarului Erou, marinarii militari organizează o ceremonie militară și religioasă, iar de la ora 20.00 până la ora 21.00, este planificat un spectacol de muzică militară, susținut de formația muzicală a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazu”, în Portul Turistic Mangalia.

Joi, 15 august, între orele 09.45-14.00, în Portul Turistic Mangalia, se desfășoară Exercițiul demonstrativ „Forțele Navale Române 19”, urmat de jocuri și concursuri marinărești, iar, de la ora 20.00, în Portul Turistic Mangalia, Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazu” va susține un spectacol pentru cei prezenți. Retragerea cu torțe, executată, între orele 21.00-22.00, pe traseul Farul Genovez – faleză – Aleea Teilor – Primăria Municipiului Mangalia – Cercul Militar – Școala de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu”, va încheia seria momentelor aniversare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.