O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de duminică (20 ianuarie) spre luni (21 ianuarie). În timpul fenomenului, satelitul natural va avea o culoare roşiatică, de aici provenind şi denumirea populară de „Lună sângerie”.
Eclipsa de Lună se poate produce doar în timpul fazei de Lună plină. Având în vedere că Luna plină din ianuarie va avea cea mai mare dimensiune din 2019, NASA a descris evenimentul ca fiind o „super” Lună. Conform Space, termenul a fost utilizat în ultimii zeci de ani şi a devenit popular mai ales după cele trei fenomene de Super Lună de la sfârşitul lui 2018.
“Mâine dimineață, 21 ianuarie, înainte de răsăritul Soarelui, priviți către apus. Avem eclipsă totală de Lună vizibilă și din Mangalia.“, precizeaza Astro Nauticus Mangalia pe pagina de facebook.
Momentele importante ale eclipsei sunt:
- Începutul eclipsei partiale =05:33
- Începutul eclipsei totale =06:41
- Faza maxima =07:12
- Soarele răsare la 07:33
- Luna apune la ora =07:40
- Sfarsitul eclipsei totale =07:43
De ce este eclipsa totală de Lună denumită Lună Sângerie?
Numele “Lună sângerie” este dat tuturor eclipselor lunare totale, având în vedere culoarea – un roşu portocaliu – pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului.
Nuanţa roşiatică este rezultatul împrăştierii şi refractării luminii solare prin atmosfera terestră pe măsură ce Luna trece prin umbra Pământului în timpul unei eclipse totale de Lună.