La data de 14 aprilie 1935, în Statele Unite ale Americi s-a consemnat cea mai puternică furtună de praf din istorie , cunoscută de atunci sub numele de „Duminica Neagră ”, numită astfel din cauza norilor întunecați de praf care au acoperit complet lumina soarelui.

Această furtună fost una dintre cele mai grave furtuni de praf cunoscute până atunci ,provocând pagube economice și agricole imense. Acest fenomen a fost determinat de seceta severă ce a afectat mai multe state americane între anii 1930-1935 și de eșecul autorităților în aplicarea a metodelor de înființare a „perdelelor” forestiere în zonele aride, destinate prevenirii eroziunii eoliene.

De asemenea, o altă cauză a declanșării acestui fenomen a fost arătura adâncă executată în deceniul precedent în solului virgin din Marile Câmpii americane , arătură ce a distrus ierburile native, adânc înrădăcinate în acest sol, cea ce a determinat scăderea umidității și aridizarea solului.

La această situație s-a ajuns și datorită mecanizării rapide , adică a utilizării pe scară largă a mașinilor agricole , ce a avut un impact semnificativ la transformarea pășunilor anterior verzi în câmpuri aride.

După cum am mai spus, la data de 14 aprilie 1935, mai multe state americane de câmpie au fost acoperite de o imensă furtună de praf ce a ucis mai mulți oameni și a determinat mutarea altor sute de mii în alte zone. În acea zi pe câmpiile americane de sud cerul a devenit letal deoarece animalele au orbit și s-au sufocat, iar fermierii, incapabili să vadă prin nisipul și praful suflat de vânt au fost nevoiți să se baricadeze în case și să pună cearșafuri umede peste uși și ferestre pentru a ajuta la filtrarea prafului.

Totuși, acest lucru nu a ajutat deoarece foarte mulți dintre ei au inhalat acel praf și s-au îmbolnăvit, murind apoi de o nouă epidemie numită „pneumonie cu praf”.

Descriind acea zi ca fiind una de groază biblică, Tim Egan, un reporter al ziarului New York Times spunea că : „Furtuna a transportat de două ori mai mult praf decât tot solul scos pentru a construi Canalul Panama, iar dacă acel canalul a fost săpat în șapte ani , furtuna a cărat într-o singură zi peste 3 milioane de tone de sol”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.