„Viața mea a fost împărțită în două – acasă, alături de familie, și pe mare, cu vaporul. Am trăit furtuni îngrozitoare, dar și momente de mare liniștită. Am înghițit atâta apă de mare, încât și acum o mai simt. Marea m-a fascinat încă din copilărie, iar pe măsură ce am îmbătrânit, a devenit o parte din mine. Pictez marea cât mai învolburată, mă motivează și mă inspiră.” – Alexandru Ghinea.
Aceste cuvinte, rostite de unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai marinei românești, Alexandru Ghinea, exprimă legătura profundă pe care o are cu marea. Pictor, dar și maistru militar principal în rezervă, Ghinea a reușit să îmbine două mari pasiuni ale vieții sale: arta și marea. Fiecare tablou al său este o călătorie în lumea apelor, o căutare a perfecțiunii în redarea frumuseții acestora și a umanității, o reflecție a unei vieți dedicate marinăriei.
Născut pe 6 februarie 1953 în comuna Bistrița, județul Mehedinți, aproape de malul Dunării, Ghinea a fost înconjurat de imaginea navelor care circulau pe fluviu și de marinarii din portul Turnu Severin. Viața maritimă l-a fascinat de mic și, astfel, în copilărie, a început să viseze o carieră în domeniu.
Arta, pe de altă parte, i-a pătruns în viață încă din perioada copilăriei, când, într-o excursie școlară, a vizitat Muzeul de Artă din Târgu Jiu. Împins de dorința de a crea lucrări la fel de frumoase ca cele văzute acolo, Ghinea a început, timid, să facă desene, iar apoi a pus și culoare. Marea o văzuse doar pe pânza ecranului de cinematograf, pe la caravanele care se plimbau prin sate. Acolo descoperise pirați, bătălii, corăbii.
Visul de a deveni marinar l-a adus la Constanța, unde a urmat cursurile Școlii de Maiștri Militari „Amiral Ion Murgescu”. După absolvire, a fost repartizat pe o navă purtătoare de rachete la Mangalia.
Primul tablou l-a făcut din dragoste, atât pentru soția sa, cât și pentru nava-școală Mircea, ambasadorul onorific al marinei române pe mările și oceanele lumii. Așa a debutat artistul, prin anii `80, cu pași mici și ușor stângaci, în acele vremuri când ustensilele pentru pictură nu erau de găsit. A durat câteva luni pentru a-i îndeplini dorința iubitei sale soții și, astfel, pentru el a fost începutul carierei sale de pictor.
Anii au trecut, iar Ghinea nu s-a dedicat întru totul marelui univers al picturii, dar odată cu prima expoziție de pictură, în anul 2010, nu s-a mai oprit. A fost recunoscut ca pictor contemporan, primind premiul I la Concursul de pictură marină de la Dimitrie Știubei, în 2015 și 2016.
Marea a fost sursa sa de inspirație continuă. „Marea are nenumărate fațete, precum un diamant. Culoarea ei se schimbă în funcție de cer și de locul în care te afli. La țărm, unde sunt alge, are o culoare, iar în larg are altă nuanță și claritate. Acolo, fundul apei poate fi văzut până la o adâncime de 20 de metri, ca și cum l-ai atinge. Este o provocare să amesteci culorile pentru a surprinde toate aceste nuanțe”, explică artistul.
Deși autodidact, Alexandru Ghinea a reușit să-și construiască o carieră de succes în arta plastică, participând la tabere de creație și expoziții de grup. Picturile sale, influențate de experiențele sale maritime, sunt apreciate pentru tehnica sa deosebită și pentru felul în care reușește să surprindă diversele fațete ale mării, dar și ale vieții umane.
Astăzi, la aniversarea a 72 de ani, Alexandru Ghinea continuă să fie un exemplu de dăruire și pasiune pentru marea și arta care îi definesc viața. La mulți ani, maestre Ghinea!